Kto nosi balka w "kydexie"?
Napisano Ponad rok temu
Prosze o opinie i refleksje.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Podpytaj go.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
 te male kydexy na balki maja jakies szlufki na pasek?
 te male kydexy na balki maja jakies szlufki na pasek?

Napisano Ponad rok temu
Ja nosze kydexik od Pitera do microtecha dragonfly'a- zreszta zabieralem go od Ciebie jak sie niem bawiles zeby dac Piterowi:)
Kydex jest tak skonstruowany, ze pozwala na nmatychmiastowe wyszparpniecie balka jednym plynnym ruchem "do przodu"
"do przodu" a nie w gore- jak przy wyciaganiu normalnego noza.
kydex pozwala na wygodne noszenie balka w kazdej plaszczyznie.
ja osobiscie najbardziej lubie nosic noze albo rekojescia do dolu z boku albo poziomo z tylu- i sa to dwa sposoby w jakich przemieszcza sie moj balek.
nie odstaje wcale tak bardzo jak mogloby sie wydawac- oczywiscie bardziej niz gdyby byl w kaburce- ale wiadomo...cos za cos:)
jezeli chodzi o wygode noszenia- dla mnie super- szybkosc wyjmowania super
jedyne co zjamuje wiecej czasu to..trafienie balkiem z powrotem do kabury gdy ta jest z tylu a nie z boku, ale mozna sie wyrobic
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
A na czym nosisz na tekloku? (Duzy, maly?)
Kto Ci wykonywal ten "kydex" i ile to kosztowalo?
K_P
Napisano Ponad rok temu
Troche nie rozumiem tego do "przodu", a nie do "gory". Rozumiem, ze to kwestia umocowania pochwy - jak masz noz tylkiem w gore, jak na reklamowce Pitera, to bedzie do gory, jak masz w poziomie to bedzie noz wyciagany w poziomie etc.
Czy rzeczywiscie nie lekasz sie, ze mozesz zgubic noz, zwlaszcza w pozycji "troche w dol jego tylem"?
K_P
Napisano Ponad rok temu
Najlepieej bedzie jak zobaczysz to sobie na stronie Pitera w dziale Kydex.
widac tam wyraznie ze kaburka zostala tak wykonana zeby balka nie rwac do gory jak przy wyciaganiu zwyklego noza z kabury, ale "plynnym ruchem do przodu, wyciagac go od razu przed siebie.
jednak jak mowie zobacz na fotki, tam wyraznie to widac.
http://www.forum-kul...showtopic=70296
jezeli chodzi o noszenie go bez obawy o wypadniecie to jestem pewien tej kabury o wiele bardziej niz kabury np.CQB1- przytaczam ja jako przyklad, gdyz uwazana ona jest za jedna z lepszych.
mi CQB juz wypadlo dwa razy, a balek nie i nie ma luzow ktore mogly by sugerowac taka mozliwosc.
skakalem z balkiem w tej kaburze z duzych wysokosci na materace itp itd, a takze na poduchy strazackie (stare pokjryte pelna guma) ktore miekkie nie sa.
bawilem sie tez w krecenie mlynkow kydexem na lince z nozem w srodku (wlasciwie to balek robil za ciezarek bo trzeba bylo line przerzucic) i powiem Ci ze mimo odsrodkowej sadze ze duzej balek spoczywal w kydexie jak powienien..
taka sama sytuacja jest kiedy nosze balka z otwarta blokadka- rozpycha on wtedy kydex lecz nadal pewnie siedzi.
jak mowie nie mam juz oporow zeby skakac, latac i upadac z balkiem w kydexie.
aha nosze go na malym tekloku ktory jest idealny, jednakze nity zostaly tak umiejscowione ze noszenie go na paracordzie i dopiecie do plecaka nie stwarza klopotow.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
jak sie sprawuje Spyderfly ?
Cynik ty go masz prawda ? nosisz na klipsie ? nie przeszkadza ze nie da sie go "zamknac latch'em" gdy noz jest otwarty ?
korci mnie ten motylek oj korci... a gwiazdka blisko...

Napisano Ponad rok temu
Ogolnie mysle ze w takiej cenie ciezko lepszego wymiatacza znalezc.
Napisano Ponad rok temu
Moze tak jak gigabalku Szabo, ktory na dodatek nie ma zameczka w ogole? A moze jak u Polkowskiego - czyli klip przy zameczku? Kazdy sposob ma wg mnie wady i zalety...
Wierciles specjalne otwory? Mnie troche szkoda wiercic w moim Benchmade 42, ale jak ktos mnie przekona do jakiegos wariantu, to czemu nie...
Choc mi sie wydaje, ze szybciej niz z kydexu, to balka raczej sie nie wyciagnie z klipa... Mimo wszystko klip (a niektore sa tak mocne, ze najpier podciagalem sobie krok spodni pod pache, a dopiero pozniej wychodzil zza paska noz), oporuje zawsze i fragment noza za ktory trzeba chwycic wyjmowany noz jest nikly.
Przy "kydexie" to chwytasz prawie cala dlonia, a nie koncowkami palcow (skoro mamy zimie np. zmarznietymi). Zaleta klipa - noza prawie nie widac... "Wada" "kydexu" trzeba chowac pod bluza, marynarka, no i nosic zawsze pasek od spodni, np. nawet ma joggingu, kiedy raczej zaklada sie dres.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Acha, i btw jesli masz jeszcze moze jakies niemieckie strony ( podales mi jedna ostatnio bodajrze) odnosnie nozy itp to czy mogl bys mi moze jakies zapodac na priviw czy maila? Byla bym wdzieczna!
Napisano Ponad rok temu
:roll:
K_P
Napisano Ponad rok temu
A to sorka, qkiel, cynik i Blacha pisali o Spyderfly, tym sie zasugerowalem...Sorki zgubile sie przez chwile - mylslame, ze jest nadak mowa o Dragon, a nyla juz o Spyderfly.
:roll:
K_P
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
 FaceBook
 FaceBook
	10 następnych tematów
- 
			 A knife for me A knife for me- Ponad rok temu 
- 
			 Twartosci stali Twartosci stali- Ponad rok temu 
- 
			 Avalanche... Avalanche...- Ponad rok temu 
- 
			 o czymś innym... o czymś innym...- Ponad rok temu 
- 
			 Jak to nazwać ... ? Jak to nazwać ... ?- Ponad rok temu 
- 
			 Cold Steel Master Hunter Cold Steel Master Hunter- Ponad rok temu 
- 
			 MEGA OSTRZAŁKA DO KUKRI MEGA OSTRZAŁKA DO KUKRI- Ponad rok temu 
- 
			 Spyderco Police a sprawa cła... Spyderco Police a sprawa cła...- Ponad rok temu 
- 
			 Spyderco a'la wave Spyderco a'la wave- Ponad rok temu 
- 
			 Nowy Buck SBT (G10 i śrubki) Nowy Buck SBT (G10 i śrubki)- Ponad rok temu