W pierwszym okresie są to proste ćwiczenia z partnerem, później walki zadaniowe i wolna walka (która jest często przerywana w celu tłumaczenia pewnych zachowań), oraz wolna walka bez ingerencji instruktora. Główny nacisk jast kładziony na umiejętność wykorzstania technik CLF w walce, jak i osobistych predyspozycji poszczególnych ćwiczących
A jaki on jest? Wiem, że się różni od planu sifu Ciembroniewicza, ale nie wiem nic o różnicach ponad nastawienie w kierunku walki.
Program jest ogólnie dostępny na stronach [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
A jak postępujecie ze studentami, którzy przychodzą tylko na 2 godziny? 2 godziny sparingów? form?
Każdego traktuję indywidualnie... u mnie na treningu nie ma takiej sytuacji że wszyscy klepią to samo bez względu na poziom. Każdy jedzie zgodnie z programem, ale każdy własnym tempem. Tak więc Ci ćwiczący 2 razy tygodniowo, ćwiczą tak samo jak pozostali ale efekty mają wolniejsze

OK, ale co jest dla niego i kiedy przeznaczone? Nauczacie od szczegółu do ogółu, czy od ogółu do szczegółu?
Program jest jasny i oczywisty : nauczysz się podstawowych technik (takich a takich), zaczniesz się uczyć form (takich a takich), itd. Każdy uczeń ma własne tempo nauki, więc każdy osiąga wszystko inaczej

Czy codzienne treningi nie powodują u Twoich studentów spadku szybkości lub techniki?
Nie, nic takiego nie ma miejsca... codzienny trening powoduje że możesz więcej ćwiczyć niż być ćwiczył 2 razy w tygodniu... oczywiście nikt nie ćwiczy po 8 godzin, więc mają czas na regenerację.
A jak to ma się do planu treningów? Czy w metodzie Twojego Mistrza są uwzględnione okresy przygotowawcze przed zawodami np. w postaci intensyfikacji cykli treningowych, czy też nie ma to znaczenia?
My ogólnie nie ćwiczymy pod kątem zawodów... przed zawodami cwiczymy co prawda intensywniej pewne elementy, ale nic ponadto. Trening powinien byc taki, abyś mógł startować w zawodach bez wielomiesięcznego przygotowywania...
Ale to właśnie jest bardzo ciekawe. Jak dzielicie? Niektóre systemy nauczają techniki, by potem dodawać siły, w innych pracuje się nad siłą, by potem czyścić technikę, w jeszcze innych najpierw pracuje się nad rękami, by potem "przejść do nóg" . Jak jest w CLF?
Ćwiczymy techniki, które same z siebie budują siłę, szybkość

CDN