zobaczcie moja Pyte;)
Napisano Ponad rok temu
następnym razem dopiszę historię tego bata i o tym jak się sprawuje
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
linka - poszło mi na niego 30m linki 4mm, poliprop.... żeglarskiej.
kosztowała mnie 61 gr za metr - byłęm bardzo zdziwiony, prawdopodobnie to jakaś końcówka, chyba kupię resztę tej linki:)
najpier plotłem z 4 x 5m. potem doszedłem do wniosku że bat jest za chudy, więc dołożyłem 4m linki jeszcze.
w rezultacie po kilku przeróbkach bat jest zrobiony z następujących długości sznurka:
2m / 2m
1m / 4m-1,5m=2,5m
1,5m / 3,5m-1,25m=2,75m
2m / 3m
2,5m / 2,5m
Nie licząc crackera ta ostatnia część bata- gdzie jest jedna linka ma długość niecałych 24cm, a cześć poprzednia z dwoma linkami 20cm.
kurde, man nadzieję że wszystkie długości dobrze podałem, w każdym bądź razie dokłądniej już nie podam, bo i tak nie dojdę, ale na 80% długości są takie jak podałem.
bat robiłem niecałe dwa dni - pierszego z 4 linek, a drugiego już z 5.
co do crackera to nie wiem czy dobry, jeszcze wieczorkiem popróbuje postrzelać.
co do strzelania, to słyszałem dopiero ze dwa razy. nie wiem czy dobrze strzela, nie słyszałem innego bata. w każdym bądź razie na pewno wydaje z siebie takie dźwięki świsty, gwizdy, coś w tym stylu. No i po tym co robił z wolnorosnącymi chwatami - przypuszczam że może boleć
rekojeść jest krótka, usztywniona wkładem od jednorazowego długopisu.
Zrobiłem krótką bo nie wiem dlaczego się robi dłuższe.
Proszę o uwagi na temat bata no i może sugestie jak ztuningować tego crackera (skóra by była lepsza na cracker????).
trochę pomotałem bo jeszcze dobrze na oczy nie widzę, ale wysyłam:)
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
rekojeść jest krótka, usztywniona wkładem od jednorazowego długopisu.
Moja rekojesc usztywniona jest rurka stalowa (po prostu czyms ciezkim i sztywnym) o dlugosci trzech piesci.
Gdy jest dluzsza rekojesc, i chwycisz ja za srodek, masz lepsze zamachy niz, gdybys ja trzymal blizej bata. Jeszcze nie czytalem o fizyce bata, okazji nie mialem, ale pewnie jest to zasluga sily odsrodkowej.
Napisano Ponad rok temu
Tak wogole to musisz dowiazac jeszcze falla (sznurek miedzy crackerem a batem). Dobry cracker to np sznurowka.
tzn. żeby były dwa supełki? kończy się bat, dowiązujemy kawałek sznurka (cieńszego???) potem dopiero cracker????? kurde, nie mam komu sznurówek wyciągnąć a te moje wszystkie stare się nie nadają.
Chyba jednak komuś wyciągnę.
chyba dokupie jeszcze sznurka i pokombinuje z tą rękojeścią i fallem.
co daje fall????
Poza tym wydaje mi się że mógłby być dłuższy.
pierwsza recenzja ze strzelania:
to była też kwestia umiejętności posługiwania się batem - pierwszy raz mam w rękach coś takiego.
rzeczywiście rękojeść przydała by się dłuższa.
Strzyla ino piknie:)
dźwięk strzału to coś pomiędzy najlepszymi kapiszonami a korkami:)
choć bliżej tych kapiszonów.
ale nie pisze o tych kapiszonach z odpustów - mi to bardziej przypomina takie kapiszony które kupowałem jak byłem mały u mnie w kiosku.
kosztowały 2000zł (wtedy to było bardzo mało), a starczały na cały dzień strzelania, sprzedawane były w podłużnych czerwonych paczkach (mniejsza o to)
A przy okazji, mój pies nie ucieka przed batem, a wręcz przeciwnie, jest nim strasznie zainteresowany:)
Jak kręcę nad głową i chce zciąć jakieś chwasty to tak się to średnio udaje, najlepiej je sie ścina jak się tak leciutko strzela z tego bata.
Krótka historia bata:
Zaczęłp się od tego że szukałem na goglach informacji o ostrzeniu noży.
Siedziałem w rezultacie kilka dni na świat noży i na budo, podniecając się nożami robionymi przez ludzi z budo.
Potem stwierdziłem że nie mam kasy na narzędzia i włóczyłęm się po budo, aż zobaczyłem WHIPMASTERS. Wszedłem, patrze, a tu baty jakieś
następnego dnia kupiłem sznurek, który przeleżał jeden dzień, a potem zacząłęm nawijać.
Splot jest chyba taki jak w tutorialu, ale inaczej zaplatany - z jednej strony.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Przy okazji fotka w cholery wielka to zostawilem sam link do niej.
Chyba, ze pomniejszysz dwukrotnie to powiedz - wstawie znowu pelny obrazek
Napisano Ponad rok temu
a tak w ogóle wstawiłem w bacie inny cracker, ale jak wypróbuję to wstawię nowe zdjęcie.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
wywaliłem ten długopis:) i wsadziłem jako rękojeść kawałek metalowej rurki.
Rurka jest fragmentem odkurzacza MIŚ - jak ktoś ma babcię na wsi to kojarzy o co chodzi bo tam najczęściej zdarzają się takie sprzęty.
kombinowałem też z długością bata -przedłużyłem o 1m, ale nie sprawdziło się to.
Ale rączka, spox, masa, dużo lepiej się operuje batem.
Strzela zajebiście, ale nie ze sznurówką tylko z tym właśnie czerwonym sznureczkiem z obrazka.
heh, zgubiłem tak w ogóle mój cracker, bo na szybko przerabiałem bat na dworze, jutro go poszukam.
Tymczasem montuje nowy cracker - oczywiście z tego samego sznurka.
Z tymże wygląda to inaczej jak na obrazku.
Na weekendzie zamieszczę nowy skan mojej PYTY:)
a tak w ogóle bez crackera też strzela:)
Myślę że na cracker nie musi być sznurówka - wg. mnie to owinien być kawałek sznurka, oczywiście o mniejszym fi i ciut bardziej giętki od końcówki bata.
Ktoś stosuje inne crackery (ze skóry)???? jak się sprawdzają???
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
gdzie się kupuje dratwe????
bo po pierwsze widzę, że tu gdzie bat był zszywany (kończący się sznurek nadtapiałem i przyszywałem nicią) będzie się rozpadał,
po drugie muszę przerobić pochwę do noża
pozdrawiam
ps. zaraz idę znowu testować
Napisano Ponad rok temu
2. Nikt nie powiedzial ze cracker musi byc ze sznurowki. Po prostu sznurowka (taka porzadna, plaska, szeroka a nie okragla) dobrze strzela. Moze byc i linka. Wazne jest, zeby byla postrzepiona na koncu jakies 3-4 cm. Trzeba zawiazac supelek zeby nie strzepila sie cala. Cracker ok 10-15cm.
3. Dratwe kupisz np. w pasmanterii
4. Wymiary zaleza od dlugosci bata. Najlepiej poekserymentowac samemu. Fall musi byc dosyc dlugo. Cracker nie moze byc za krotki.
5. Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Miałem przedtem coś w stylu falla, i nie bardzo to się sprawdziło.
Co do sznurówki - nie wiedziałem że ma być płaska, na weekendzie poeksperymentuje z płaskimi.
bacik strzela bardzo fajnie, tylko mam kłopoty z celnością :drinking: hehehe
Póki co chodzę i wyrywam chwasty moim batem
dzięki że odpowiedziałeś, bo gadałem już sam ze sobą
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Odkryłem właśnie, że bat strzela nie tylko w powietrzu.
Niedaleko mojego bloku jest stare opuszczone gospodarstwo (na obrzerzach miasta), które niedługo będzie zrównane z ziemią.
Jest tam kilka drzewek. Do tej pory strzelałem z boku lub z dołu, bo z nad głowy nie bardzo to wychodziło.
Ale jak przyładpwałem w drzewko z nad głowy to aż dym poleciał (chyba to kurz był, albo jakiś pyłek), no i oczywiście huk.
Oczywiście zanim zacząłem strzeleć w drzewko, strzeliłem kilka razy w powietrze i przegoniłem wrony
Tak sobie strzelałem i strzelałem, patrze a tu za mną doniczka plastykowa wisi na drzewku. Od razu skojarzyłem, że ktoś na tym forum pisał o tym że swoim batem doniczki rozwala. Postanowiłem nie być gorszy.
Trochę trudny dostęp był do niej, ale że nie chciało mi się jej przewieszać to strzliłem z dołu. Bat przeciął doniczkę na pół (został jej z 1cm tworzywa na której się trzyma ).
A że deszczowo dzisiaj jest, to bat jest mokry i brudny
Tak w ogóle to kilka razy się trzepnąłem tym batem w łeb i po nogach, a że nie były to z całej siły, to nie chciałbym bym być na miejscu tego co nim dostanie
testów na ludzich jeszcze nie robiłem
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
gratuluje bata i faktycznie polecam wplecenie w rekojesc 20-30 cm rurki stalowej na rekojesc.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Walka 2 nozami z przeciwnikiem z 1 nozem?
- Ponad rok temu
-
Mam sóre
- Ponad rok temu
-
Pomocy!
- Ponad rok temu
-
Legalna broń palna dla kazdego- 1850r
- Ponad rok temu
-
Kastecik:)