LAP SAO
Napisano Ponad rok temu
schemat:
A - cios
B - blok bongsao, sciagniecie reki przeciwnika i atak ciosem ta sama reka po bongsao
jak czesto zdarza sie Wam wykorzystac ta sytuacje w walce lub w sparringu?
PS. nie mowie tu o zwyklych cwiczeniach w parach
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
bong sao udaje mi się co jakiś czas ale częściej, ale zazwyczaj polega to na tym ze albo ktoś wszedł mi już tak że bong sao sam się "odwinął" albo jednoczesnie z bong już uderzyłem kuen
Napisano Ponad rok temu
ilekroc wykonalem ta technike, zawsze reakcja na moj kontratak byl drugi cios przeciwnika, wiec zamiast trafiac go w twarz moja piesc ladowala na jego wu sao lub lan sao. dlatego musialem wykonac kilka akcji pod rzad aby dokonczyc swoje dzialanie.
wniosek: technika lap sao jest przydatna ale nie jako ostateczna odpowiedz na atak. trzeba byc naprawde szybki by ja zastosowac bez ryzyka zainkasowania drugiego ciosu.
Napisano Ponad rok temu
...podaje swoj przyklad:
ilekroc wykonalem ta technike, zawsze reakcja na moj kontratak byl drugi cios przeciwnika, wiec zamiast trafiac go w twarz moja piesc ladowala na jego wu sao lub lan sao. dlatego musialem wykonac kilka akcji pod rzad aby dokonczyc swoje dzialanie.
wniosek: technika lap sao jest przydatna ale nie jako ostateczna odpowiedz na atak. trzeba byc naprawde szybki by ja zastosowac bez ryzyka zainkasowania drugiego ciosu.
Lap sao nie jest techniką czy zbiorem technik na pierwszy kontakt
A że ręką trafiłą na jego wu sao oznacza tylko ze gość nie był w ciemnie bity i się bronił.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dlaczego nie? przeciez Bong Sao jest naturalnym odruchem zaslaniania sie przed gwaltownym atakiem
Bo jak robisz bong sao jako pierwszą technike to twoim zadaniem jest zbic reke przeciwnika i dalej wchodzic z ciosami. Jak tak zrobisz to nigdy nie bedzie sytuacji że przeciwnik bedzie mił ręke(rece) "przyklejona" do bong sao więc nie ma mowy o lap sao.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i tak robie, zbijam jego reke (lap sao) ale w tym momencie on wyprowadza drugi cios lub blok na moj kontratak. dlatego mowie ze lap sao nie nadaje sie bo tracimy czas
Zbijasz rękę czyli prawidłowe bong sao i w takim wypadku jak nie maręki zamiast robić "pełen przerzut" lepiej i szybciej jest zrobić inna technikę z lap sao np. Ręka bong sao idzie jako technika fak sao na szyje a wu sao pozostaje jak jest.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jakby nie patrzac, to tez jest technika lapsao i tez powtarza sie sytuacja z druga reka przeciwnika. zanim wykonasz faksao on zablokuje lub wyprowadzi drugi cios
No ba nie od razu w pierszym ciosie trafiamy. Trzebaby zrobić jakić blok z ciosem. Wszystko przez to że w pierszym ruchu nie zrobiliśmy techniki z ciosem tylko bong sao.
Napisano Ponad rok temu
przyklad:
podchodzi do ciebie 'klient' i zagaduje o cos, stoi blisko, tak jak w dystansie reki, i nagle z prawej leci strzal
odruchem naturalnym jest wycofanie sie i zaslona w postaci bong/lansao
a nie np. jut/tansao z ciosem
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
usztywniacz nadgarstka?
- Ponad rok temu
-
sekcja kungfu w Anglii
- Ponad rok temu
-