Funakoshi Sensei
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co poniektorzy sie myla. Oyama nigdy nie cwiczyl Shotokanu tylko Karate Okinawskie. G. Funakoshi nigdy nie uczyl Shotokanu, tylko Shuri-Te. Jego dojo nazywalo sie Shotokan. Pozniej jego uczniowie na tej bazie utworzyli nazwe stylu.
giro, mozna do ciebie na priva?
Napisano Ponad rok temu
Ja bym się nie zgodził. :-) Uważam, że to co robił Funakoshi można już nazwać umownie "karate japońskim".Co poniektorzy sie myla. Oyama nigdy nie cwiczyl Shotokanu tylko Karate Okinawskie. G. Funakoshi nigdy nie uczyl Shotokanu, tylko Shuri-Te.
Napisano Ponad rok temu
co przemawia za tym że to JUŻ było karate japonskie a nie jeszc ze okinawskie?
Napisano Ponad rok temu
nie można bo to bylo okinawskie karate w ktorym Funakoshi sam nic nie zmieniał, no moze poza nazewnictwem. to wg. Ciebie czym to co robił Funakoshi w Japonii różniło się od tego co robił na Okinawie?
co przemawia za tym że to JUŻ było karate japonskie a nie jeszc ze okinawskie?
No wlasnie slaszysz, to co piszesz jest troche bez sensu.
Napisano Ponad rok temu
secundo: nazwe stylu utworzyli uczniowie zwiazani z pozniejszym JKA.
Napisano Ponad rok temu
primo : Yoshitaka nie byl uczniem Gichina, tylko itosu i Azato, tak dla scislosci
ze co?
a mogłbym sie dowiedziec skad masz takie informacje? ja byłem pewien że jeśli Yoshitaka to syn Funakoshiego to i u Niego się uczył.
jesli to co piszesz jest prawda a jak znam Ciebie to jest to co mu przyszło do głowy że pozmieniał tyle materiał w Shuri-Te i zrobił z tego shotokan?
Napisano Ponad rok temu
primo : Yoshitaka nie byl uczniem Gichina, tylko itosu i Azato, tak dla scislosci
secundo: nazwe stylu utworzyli uczniowie zwiazani z pozniejszym JKA.
??????????
Co ty piszesz?????? Jak Yoshitaka zaczał ćwiczyć to tamci już chyba nie żyli
Napisano Ponad rok temu
primo : Yoshitaka nie byl uczniem Gichina, tylko itosu i Azato
Jak ojciec nie mogl byc nauczycielem swego syna??
Napisano Ponad rok temu
No jak dla mnie to sie tez nie trzyma kupy i jest nielogiczne
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...
Nie miec prawa nauczac publicznie ni jak sie nie ma do nauczania swojego dziecka.
Napisano Ponad rok temu
Zapomniales chyba ze to Okinawa i inna mentalnosc...
Napisano Ponad rok temu
w świecie Okinawa Karate powszechnie znany jest fakt że Gishin Funakoshi nie otrzymał pełnego przekazu Shuri-Te od swoich nauczycieli więc suma sumarum był on nauczycielem Okinawa Karate o "niepełnym wykształceniu". Nie wiemy dokładnie jaki stan wiedzy posiadał i jak bardzo od Jego czasów styl shotokan uległ zmianie. nie wiadomo dokładnie w jaki sposób wykonywał kata i jak daleko jego wykonanie odbiegało od oryginału. wiadomo że nikt nie zrobi kata perfect ale tu chodzi o sprawy podstawowe. zaznaczam że w zaden sposob nie neguje skuteczności stylu shotokan chodzi mi tylko i wyłącznie o faktyczny stan wiedzy Gishina Funakoshi.
Yuda a mozesz podać jakieś źródła dotyczące informacji, że nie posiadał pełnego przekazu?? Pytam bo chętnie bym sobie o tym poczytał ...
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Yuda, ale Marp chciał się dowiedzieć (jak sądzę), jakie jest źródło informacji o niepełnym przekazie, jakiego "doświadczył" Funakoshi. Stwierdzasz, że w świecie Okinawa Karate powszechnie znany jest fakt etc... To tak, jakbym ja stwierdził, że w świecie hodowców węży niejadowitych powszechnie znany jest fakt, iż UFO istnieje i uważał tym samym ów fakt za udowodniony...źródło przekazu? mój sensei -----> A. Staniszew ----->K. Chinen
Uważam, że w dyskusjach o historii ludzi czy sztuki, jaką po sobie zostawili powinniśmy na tym forum trzymać się weryfikowalnych faktów (daty, miejsca, nazwiska świadków, którzy przekazywali opis zdarzenia w przekazie ustnym publicznie, tytuły publikacji książkowych czy prasowych). Żeby była jasność - nie twierdzę, że nie masz racji ale interesując sie poważnie historią japońskich MA chciałbym (pewnie Marp także) mieć możliwość weryfikacji ciekawych i nieznanych mi informacji.
Pozdrawiam
APAS
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jarosław Buniak
- Ponad rok temu
-
Age Kan
- Ponad rok temu
-
KALISZ- kyokushin
- Ponad rok temu
-
Zawody Kyokushin dla elitarnych klubów
- Ponad rok temu
-
Pojedynek mistrzow - film
- Ponad rok temu
-
emblemat kyokushin
- Ponad rok temu
-
Organizacje w różnych stylach (nasze podwórko)
- Ponad rok temu
-
Soke Takayuki Kubota w Polsce
- Ponad rok temu
-
Karate jest jedno ?
- Ponad rok temu
-
Karate Kykushin Sławno ;]
- Ponad rok temu