Fizyczne warunki a wybór stylu
Napisano Ponad rok temu
myślę że w moim przypadku byłbym np.kiepskim bokserem przy wzroście 169 cm i 65 kg wagi i dość "nabitej" posturze..taki karakan jak ja ma krótkie łapki i lepsze są to warunki np. do Judo czy ogólnie chwytanych stylów..
oczywiście wiem że "dla chcącego nic trudnego" i gdybym chciał to mógłbym byc niekiepskim bokserem..chodzi mi to typowe warunki fizyczne i ich wpływ na ew. sukcesy/porażki w danych stylach.
co Wy na to?
pozdrawiam all..[/b]
Napisano Ponad rok temu
chyba nie ma znaczenia. z mojego punktu widzenia oczywiście.
w końcu po coś te kategorie wagowe są, nie?
Napisano Ponad rok temu
..chodzi mi to typowe warunki fizyczne i ich wpływ na ew. sukcesy/porażki w danych stylach.
co Wy na to?
pozdrawiam all..[/b]
Kenji Midori (ShinKyokushin Karate) majac 165 cm i 65 kg w 1991 zdobył tytuł Mistrza Swiata w kategorii open.Dla chcacego nic trudnego :wink: warunki fizyczne sa istotne, ale jak sie chce i robi sie to co sie lubi to wszytsko mozna osiagnac.
pzdr.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
... i conieco z lekka odstaje mi w przedniej czesci tulowia...
Cooo To chyba dobrze???
Napisano Ponad rok temu
Najlepiszej jak sam sie przejdziesz i zobaczysz czy np Akikido lub Karate jest tym czym chcesz sie zajmowac , czy Ci to odpowiada.
Ale majac 180 cm i 95 kg to dobre warunki do uderzanych sztuk walk.
Wybor nalezy do Ciebie.
Napisano Ponad rok temu
pozdr.
Napisano Ponad rok temu
No wlasnie tezbym chcial sie dowiedziec czegos na ten temat. Ja mam 180 wzrostu i okolo 95 kg wagi i conieco z lekka odstaje mi w przedniej czesci tulowia i w zwiazku z tym jak widzieli byscie mnie np. w Aikido ? Nie wydaje mi sie zeby ktos mojej posturki mogl zostac dobrym Karateka, Aikidokiem itepe. Moze sie myle ? Jaka jest wasza opinia ?
a ja bym powiedzial ze gosc ma najnormalniejsze warunki do trenowania sw, jeden jest grubszy , drugi chudszy, nizszy wyzszy, problemem moze byc jak ktos ma np 150cm i 100kg , lub 200cm wzrostu i 70kg , ale takich przypadkow jest naszczescie malo
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Panowie, nie oszukujcie, majac np. 180 cm i 90 kg to Wy juz jestecie stare byki. I co tu gadac... zabrzmi to brutalnie. Zadnego z Was na matach, czy ringach w walce o mitrzostwo swiata, czy Europy, czy na olimpiadzie juz nie zobaczymy. Wiec wybor stylu nie ma znaczenia - i tak cwiczymy tylko dla dobrego samopoczucia.
K_P
dobrze mowisz , jesli chodzi o wzrost to nie czeba byc stary byk zeby tyle miec , jesli chodzi o wage to racja
Napisano Ponad rok temu
Zdarzaja sie jeszcze czasami raz na 100 lat wybitne talenty i ci moga zaczac przygode ze sportem nieco pozniej, a mimo tego osiagac znaczace rezultaty. Takim zawodnikiem byl np. Ryszard Szurkowski w kolarstwie.
K_P
Napisano Ponad rok temu
I z tego co zaobserwowalem to osoby "puszyste" maja problemy na treningach SW , szczegolnie przy rozgrzewce, przy sparingach
Napisano Ponad rok temu
I z tego co zaobserwowalem to osoby "puszyste" maja problemy na treningach SW , szczegolnie przy rozgrzewce, przy sparingach
serio? :roll: :twisted: :wink:
tak sie tylko smieje, bo to logiczne..
a zeby nie smiac sie za bardzo z tch osob to dodam, ze ja tez czasem mam problemy (kondycyjne i bolowe) przy rozgrzewkach i sparingach :wink:
Napisano Ponad rok temu
optymalny, kiedy wzrasta poziom testosteronu i uwarunkowania hormonalne sa korzystne. W tym wieku mozna najszybciej uzyskac przyrost sily. Kto zaczyna wczesnie, ma przewage nad tymi, ktorzy zaczynaja pozniej. Co ktos przyswoi we wczesnych latach, inny prawie nie ma szans nadrobic pozniej".
I drugi kawalek:
"Grosser (teoretyk sportu, trener), wymaga juz takze dla 8-12 letnich dzieci specjalistycznego treningu silowego, poniewaz procentowy rozklad szybkich bialych i wolnych czerwonych wlokien miesniowych nie jest do 13 roku zycia calkowicie wyksztalcony i moze byc jeszcze "dopasowany" do wymaganych (pozniejszych) funkcji".
Autorem tych wypowiedzi jest Frank Wieneke - trener meskiej kadry Niemiec w judo, dyplomowany nauczyciel sportu i dyplomowany trener judo. Najwieksze sukcesy - zloto Los Angeles, srebro Seul, zloto EM 1986,
srebro EM 1988, 1989, 4 x mistrzostwo Niemiec.
(Tekst poznalismy dzieki tlumaczeniu i uporzejmosci naszego kolegi rybaka, ktoremu jeszcze raz za to dziekuje).
K_P
Napisano Ponad rok temu
serio? :roll: :twisted: :wink:
tak sie tylko smieje, bo to logiczne..
a zeby nie smiac sie za bardzo z tch osob to dodam, ze ja tez czasem mam problemy (kondycyjne i bolowe) przy rozgrzewkach i sparingach :wink:
dla Ciebie logiczne , dla mnie tez , ale dla tym grubszym osobom wydaje sie ze to nic strasznego i dzieki sw jeszcze zrzuca wage a tak niejest, przyklad : jak chodzilem na kyokushin byl gosc co wazyl 90 kg przy wzroscie 170cm , mial wtedy 14 lat , przy rozgrzewce , padl i sie zarzygal ...
kazdy podczas rozgrzewki sie meczy , niektorych bieze kolka inni slabiej oddychaja , ale moim zdaniem osobom o tak duzej wadze nie powinno sie pozwalac cwiczyc sportow walki ze wzgledu na ich zdrowie , a przynajmniej ograniczyc jakos ich wysilek
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 6
0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
BJJ the best???
- Ponad rok temu
-
MA w Otwocku
- Ponad rok temu
-
lata płyną
- Ponad rok temu
-
drazek / hak na worek
- Ponad rok temu
-
Ubezpieczenia
- Ponad rok temu
-
Najbardziej przydatna
- Ponad rok temu
-
GRY TYPU: BIJATYKA!!! ...
- Ponad rok temu
-
Trener. Trafny wybór z przed lat.
- Ponad rok temu
-
Combatives vs MA
- Ponad rok temu
-
Gdzie w Rzeszowie Można Kupić JUDOGE????????
- Ponad rok temu