Koncepcja Aikido Naturalnego
Napisano Ponad rok temu
Życze miłej lektury
Philippe Orban:
Koncepcja aikido naturalnego
Aikido Naturalne jest byciem swiadomym. Nie opiera sie na uczeniu sie techniki ale jest rozumiane jako wola cwiczenia siebie samego.
- odnalezienie swoich naturalnych instyktow
- naturalne, glebokie oddychanie
- efektywnosc, rownowaga i zdrowie
- dokladna znajomosc ciala i jego biomechaniki
- gleboka znajomosc czasu i przestrzeni jak rowniez uniweralnych praw fizycznych
- przekroczenie paradoksu przeciwienstw(sprzecznosci) : stan akcji i
nie-akcji, ruch i bezruch, napiecie i rozluznienie, dwardosc i miekkosc, itd
- bycie(Istnienie)
Technika nie jest celem ani srodkiem, ale efektywnym wyrazem ciala i ducha. Aikido Naturalne nie opiera sie na metodologii ani na szczegolnej pedagogice ktore unicestwiaja instynkt i ducha kreatywnego wrecz przeciwnie, daje wolnosc ich cwiczenia(tego duche i instynkt).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wskazane w przypadku psychopotów- odnalezienie swoich naturalnych instyktow
Napisano Ponad rok temu
Moze ktos bylby uprzejmy przetlumaczyc to na jakis ludzki jezyk, i powoli wyjasnic s'il vous plait? Co autor mial na mysli? :? :? :?
Napisano Ponad rok temu
też - nie szczególnie rozumiem, ale text powyżej przypomina prawie dosłownie to co o aikido mówi Chiba Sensei. forma jako byt naturalny, nie szctucznie rozluźniony ani napięty. forma żyje, jest napięta, kiedy taka mabyć -rozluźniona kiedy taka ma być. wszystko do bólu naturalne (organic) i pierwotne. mnie osobiście to wszystko mocno niecenzuralnnie sie kojarzy a i przeraża (szczeólnie co do dogłębnej znajomości fizyki - bo ja historyk jestem i nie chce sie uczyć fizyki )- przekroczenie paradoksu przeciwienstw(sprzecznosci) : stan akcji i
nie-akcji, ruch i bezruch, napiecie i rozluznienie, dwardosc i miekkosc, itd
- bycie(Istnienie)
Technika nie jest celem ani srodkiem, ale efektywnym wyrazem ciala i ducha. Aikido Naturalne nie opiera sie na metodologii ani na szczegolnej pedagogice ktore unicestwiaja instynkt i ducha kreatywnego wrecz przeciwnie, daje wolnosc ich cwiczenia(tego duche i instynkt).
Napisano Ponad rok temu
Pmasz - głowa do gory - ja jako polonista z fizyką to tez przestraszony :dupa: Ale trzeba przełożyć to sobie na swoja działke - ja to tłumacze za Mickiewiczem - z ballady Romantyczność:bo ja historyk jestem i nie chce sie uczyć fizyki )
Czucie i wiara więcej znaczy niz medrca szkiełko i oko :wink: 8)
A tak zupełnie serio to zaskakujące jest to ze na pewnym poziomie wszyscy mistrzowie zaczynaja mówic i pojmowac to bardzo podobnie. Ja np odnajduje tu wiele rzeczy które słyszałem na stażach z Savagnago 8O Jak widac rózne drogi prowadzą na ten sam szczyt
Ł. (zadumany)
Napisano Ponad rok temu
jakbym słyszał chiba Sensei.... aż dreszcze przechodzą...
czemu te dreszcze
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Uciekajacy UKE i dzialalnosc mocy KI
- Ponad rok temu
-
Staż z P.Durchon
- Ponad rok temu
-
Cytaty O'Senseia
- Ponad rok temu
-
tai chi a aikido
- Ponad rok temu
-
Tytułowanie
- Ponad rok temu
-
Jak czesto zdarza Ci sie przydeptac hakame?
- Ponad rok temu
-
Jacek Wysocki w tv4
- Ponad rok temu
-
Inoue Kyoichi 9 dan w Monachium
- Ponad rok temu
-
Relacja ze stażu w Ludwigsburgu
- Ponad rok temu
-
Medytacja i Koncentracja w aikido.