Medytacja i Koncentracja w aikido.
Napisano Ponad rok temu
Czy koncentracja i medytacja nają jakieś znaczenie w aikido? Jeżeli tak to jakie?
Chociaż nigdy nie trenowałem Ju-Jitsu, ale posiadam książke w której opisane jest jak powinna przebiegać koncentracja i medytacja (wiem,wiem nie ucz się chłopie z książki ) a w podręcznikach do aikido nic nie ma. No przecież Dziadek medytował (najprawdopodobniej za-zen) i z tego co mi się wydaje to ma to ścisły związek z Buddyzmem.
Ale czy istnieją jakieś specjalne metody koncentracji i medytacji w aikido?
Mnie samo mokuso na początek i koniec treningu nie wystarczy...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
TeTek (ucieszony z mozliwosci zadania kłamu plotkom)
Napisano Ponad rok temu
Z zenem nie mial nic wspolnego. Byl zbyt mocno zanurzony w shinto, zeby sie zajmowac innymi religiami.No przecież Dziadek medytował (najprawdopodobniej za-zen) i z tego co mi się wydaje to ma to ścisły związek z Buddyzmem.
Napisano Ponad rok temu
Medytacja nie ma NIC wspolnego z aikido. Moze za to byc czescia treningu osobistego, poza dojo, ale raczej po opanowaniu technik na tyle ze nie sprawiaja klopotu nawet jak atakujacy (lub wielu atakujacych) jest niewspolmiernie zlosliwy, podstepny i zlowrogi.
Znaczy stanowczo odradzam zaczynac od medytacji. Po kilkunastu/dziesieciu latach to zupelnie inna sprawa.
Napisano Ponad rok temu
Bardzo prosze nie uzywac wulgarnych ksiazek :roll: :twisted:Aikido i dynamiczna sfera.....to ksiazka strikte o Aikido i jest tma o MEDYTACJI wiec prosze bardzo.......
Ta ksiazka byla napisana przez dwoch nawiedzonych shodanoww prehistorycznych czasach burzy i naporu aikido i nie posiada ZADNYCH wartosci poznawczych. Wrecz przeciwnie.
Napisano Ponad rok temu
Powiedzmy ze to jest duzo bardziej skomplikowana historia.Z zenem nie mial nic wspolnego. Byl zbyt mocno zanurzony w shinto, zeby sie zajmowac innymi religiami.
Dziadek byl mocno zanurzony w shinoizm wg wersji sekty Omoto. Do tego doszly jego wczesniejsze doswiadczenia z tybetanskimi praktykami buddyjskiej sekty Shingon. A na koncu jeszcze studia nad Kotodama. Tak wiec osobista interpretacja Dziadka zawierala wplywy tych wszystkich kierunkow duchowych i roznila sie nawet od wersji shintoizmu sekty Omoto.
Napisano Ponad rok temu
A co to jest medytacja?Zastanawia mnie taka sprawa.
Czy koncentracja i medytacja nają jakieś znaczenie w aikido? Jeżeli tak to jakie?
Ja przed treningiem staram się na chwilkę usiąść i się wyciszyć tudzież przypomnieć sobie o prycypiach Aikido. Imo ważne jest, żeby przynosić ze sobą na matę jakichś poważnych emocji z zewnątrz.
Napisano Ponad rok temu
Medytacja nie ma NIC wspolnego z aikido. Moze za to byc czescia treningu osobistego, poza dojo, ale raczej po opanowaniu technik na tyle ze nie sprawiaja klopotu nawet jak atakujacy (lub wielu atakujacych) jest niewspolmiernie zlosliwy, podstepny i zlowrogi.
Znaczy stanowczo odradzam zaczynac od medytacji. Po kilkunastu/dziesieciu latach to zupelnie inna sprawa.[/quote]
Jak rzadko zgadzam się z Tobą Szczepciu w całej rozciągłości.
[/quote]
Napisano Ponad rok temu
To gdzie można znaleść info o ćwiczeniach do koncentracji?
Napisano Ponad rok temu
A choćby tu:O.K. panowie i panie.
To gdzie można znaleść info o ćwiczeniach do koncentracji?
dla zenistów
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
dla chrześcijan
Jest tego trochę- trzeba tylko sie rozejrzeć
Ł.
Napisano Ponad rok temu
"cofnij podbródek i usiądź tak, jakby moneta, która zostanie wrzucona przez czubek twojej głowy miała wypaść przez twój odbyt."
"Mocno wyprostuj biodra, wypchnij je do przodu i zamknij odbyt."
No fajnie....
Ale z tego co mi się wydaje nie jest to koncentacja stricte związana z aikido, a raczej z Buddyzmem.
Napisano Ponad rok temu
Przeczytaj jeszcze raz, odpowiedz Szczepana:Ale z tego co mi się wydaje nie jest to koncentacja stricte związana z aikido, a raczej z Buddyzmem.
Trudno sie ze Szczepanem nie zgodzic.Koncentracja jest przydatna w aikido, szczegolnie zeby nie zarobic w ryja. Pozwala tez szybciej przyswajac wiadomosci zarowno w dojo jak i poza nim Uzywa sie tez jej podczas medytacji.
Medytacja nie ma NIC wspolnego z aikido.
Napisano Ponad rok temu
Na jakiej podstawie wysnuwasz swe wnioski Szczepan ..czemu oni niby są nawiedzeni ? Przybliżysz mi tą Teorie ? Acha to tak bokiem...moze ty napiszesz ksiązkeBardzo prosze nie uzywac wulgarnych ksiazek :roll: :twisted:Aikido i dynamiczna sfera.....to ksiazka strikte o Aikido i jest tma o MEDYTACJI wiec prosze bardzo.......
Ta ksiazka byla napisana przez dwoch nawiedzonych shodanoww prehistorycznych czasach burzy i naporu aikido i nie posiada ZADNYCH wartosci poznawczych. Wrecz przeciwnie.
Napisano Ponad rok temu
Nie wywoluj wilka z lasu.moze ty napiszesz ksiązke
Juz samo czytanie Szczepanowych tlumaczen jest rownowazne byciu aikidockim twardzielem.
Napisano Ponad rok temu
Juz samo czytanie Szczepanowych tlumaczen jest rownowazne byciu aikidockim twardzielem.
Masz rację, czyżby "ćwiczenie na krawędzi" oznaczało manifestację kompleksów
Napisano Ponad rok temu
A co to jest medytacja?
Tylko z umiarem.
Ze zbytniej medytacji - mozna sie nie wybudzic.
Przy przesadnej kontracji - moga nie wytrzymac zebra.
Napisano Ponad rok temu
Na podstawie zacieklej konfrontacji teorii ksiazkawej z codziennym, fizycznym cwiczeniem przez ostatnie 20 latNa jakiej podstawie wysnuwasz swe wnioski Szczepan ..czemu oni niby są nawiedzeni ? Przybliżysz mi tą Teorie ? Acha to tak bokiem...moze ty napiszesz ksiązke
Co do napisania ksiazki to ....pomysle! (tutaj blady strach padl na prorockow Jezo-podobnych)
Napisano Ponad rok temu
Dziwi cie za kaza zamykac odbyt???? Mnie by dziwilo gdyby kazali otwierac :wink:http://mahajana.net/teksty/osogen_zazen/zazen_osogen.html
"cofnij podbródek i usiądź tak, jakby moneta, która zostanie wrzucona przez czubek twojej głowy miała wypaść przez twój odbyt."
"Mocno wyprostuj biodra, wypchnij je do przodu i zamknij odbyt."
No fajnie....
Ale z tego co mi się wydaje nie jest to koncentacja stricte związana z aikido, a raczej z Buddyzmem.
Reaktor, czy ty umiesz czytac? Medytacja to zupelnie co innego niz koncentracja!!!! :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do napisania ksiazki to ....pomysle! (tutaj blady strach padl na prorockow Jezo-podobnych)
Co masz na myśli Efendi
Czyżbyś chciał ujawnić w niej jakieś pikantne szczegóły z mego życia
Chociaż Szczepciu chyba już na ciebie czas, czas zacząć pisać swoją biografię...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Granice zaufania
- Ponad rok temu
-
Maciej Strzechowski - 5 Dan
- Ponad rok temu
-
Seminarium Kenjutsu, a złowrogie meguri
- Ponad rok temu