Kyusho jitsu w praktyce Aikido
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mialem do czynienia z jednym z instruktorow, dal mi po punktach ze hej, wczesniej bylem sceptykiem takich teori.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
K_P
Napisano Ponad rok temu
Kubuś Puchatek - ta ksywa to chyba nie przypadekOk. Teraz popros senseja, zeby wzial ligowego boksera jakiejkolwiek wagi i zrobil to samo.
Pozdrawiam
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ok. Teraz popros senseja, zeby wzial ligowego boksera jakiejkolwiek wagi i zrobil to samo.
Z tym się zgodzę, aczkolwiek uderzenie wygladało bradziej jak dotknięcie co w przypadku boksera wyglądałoby inaczej. W tym wypadku nawet głowa nie odskoczyła na bok, facet poprostu wygladał jak mdlejaca panienka .
Sensei na codzień żyje z masażu shiatsu (robi to całe życie) tak że jest wiarygodnym żródłem jeżeli chodzi o możliwe zastosowanie użycia punktów witalnych, które są przecież w większości zakończeniami nerwów i nie ma tu żadnej magi.
Bardziej wiarygodne bylo by jakby na pokazie te witalne punkty byly uzyte w sparingu ... ..
Tylko jak byś to sprawdził czy uderzenie zostało zadane w punkt czy tylko ktoś celował w wątrobe lub nery? Spodziewasz się że dotykają palca u stopy spowoduje paraliż prawej ręki?
Na poważnie jednak - jako przykład ż sparingu - uderzenie w okolice pachy powoduje chwilowy bezwład ręki (wiem, wiem, każdy bokser to potrafi.... :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wyglada mi na demonstracje sily w wykonaniu tego senseia. Moze mial na imie Jacek ?
Nie, Sensej Yoshiharu Hosoda (rocznik 1949) jest głównym instruktorem RENSHIN Aikido w Danii, Polsce i Szwecji. Posiada 6 dan Aikido, 6 dan Iaido, 4 dan Enshinryu Iai Kempo i 3 dan Karate. Mimo tylu "tytułów" sensei jest osobą skromną (znam go już 12 lat) i nie sądze ze pokaz miał na celu demonstrację siły ile pokazanie możliwości z których czasami nie zdajemy sobie sprawy.
A tak, troche off topic CO WY WSZYSCY Z TYM JW - NIE ZNAM GO OSOBIŚIE ALE MUSIAŁ NIEKTÓRYM NIEŻLE ZAJŚĆ ZA SKÓRE?
Napisano Ponad rok temu
Wiekszosc magicznych ciosow powinna byc zadawana w momencie bezwladnych miesni ..
widze, że jednak próboweś 8O
Nie jetem ekspertem w dziedzinie punktow witalnych, wiem jednak - co sam potwierdzasz że możliwe jest ich stosowanie. Podkreślam słowo możliwe. Tu można teraz przyjąć szereg założeń - spięty, nie spięty, na stojąca lub w parterze . Zdarzył sie jedank przez te parenaście latek ćwiczeń ze nawet wydawałoby sie słabe uderzenie powodowało "dziwną" reakcje sparing partenera. Ze to był przypadek - no pewnie że tak ale jedak daje do myślnia. Podobnie jak ty nie wyobrażam sobie walki w której jedna strona byłaby nastawiona na używanie punktów - można to robić kiedy sprzyja sytuacja. W innym przypadku przypominało by to trochę próbe aktaku głową w kolano przeciwnika
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
George A. Dillman
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Jak pisalem nie jestem ekspertem w tej "tajemnej sztuce" . Myśle że link od Despera zawiera wiecej informacji i kończy dyskusje .
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Co ważniejsze? Jo czy Boken?
- Ponad rok temu
-
Generacje
- Ponad rok temu
-
Co Robicie po SAYONARA?
- Ponad rok temu
-
Aikido w SP 18
- Ponad rok temu
-
Śląska Akademia Aikido
- Ponad rok temu
-
Co i dlaczego tenkan jest moja ulubiona technika aikido?
- Ponad rok temu
-
seagal site
- Ponad rok temu
-
Aikido w Serbii
- Ponad rok temu
-
Dojo Jerzego Gorzenia w Lublinie
- Ponad rok temu
-
reinkarnacja Morihei_Ueshiba