ostrość EDC
Napisano Ponad rok temu
Chciałbym zapytać, czy swoje noże robocze ostrzycie zawsze do maksimum, czy zadowalacie się jakąś praktyczną 'ostrością roboczą', wystarczającą do pracy, ale jednak nie powodującą natychmiastowych obrażeń przy przypadkowym kontakcie z ciałem?
Napisano Ponad rok temu
Do pozostalych zastosowan-nie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
ale i tak sie ludzie durnie patrzyli
ja staram sie zeby moje EDC goliło - nie w locie ale jedna golenie
Napisano Ponad rok temu
Im tępszy (tempszy?)
bardziej tępy :wink:
A na powaznie, moj EDC musi zawsze byc w stanie razor sharp. Moze to takie moje skrzywienie, ale lubie, kiedy moj noz goli i gladko tnie jakikolwiek material. Jak sie stepi, przejezdzam na bialych (lub najpierw brazowych) i znow mam zadowalajaca mnie ostrosc.
Napisano Ponad rok temu
W każdym razie pewne przyzwyczajenia z używania 'normalnych' noży mogą okazać się zgubne.
Napisano Ponad rok temu
musisz się raczej przyzwyczaić do używania normalnego noża...Może muszę się dopiero przyzwyczaić do posiadania OSTREGO narzędzia ...
W każdym razie pewne przyzwyczajenia z używania 'normalnych' noży mogą okazać się zgubne.
Napisano Ponad rok temu
Pzdr.
-wój-
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A na powaznie, moj EDC musi zawsze byc w stanie razor sharp. Moze to takie moje skrzywienie, ale lubie, kiedy moj noz goli i gladko tnie jakikolwiek material. Jak sie stepi, przejezdzam na bialych (lub najpierw brazowych) i znow mam zadowalajaca mnie ostrosc.
Popieram w 100% z tym, że powoli odchodzę od golenia na rzecz cięcia papieru - jeśli gładko ścina róg luźno wiszącej kartki i można wycinać w niej dowolne kształty to jest ostry...
A ma to też bardzo praktyczne uzasadnienie - nóż "nie-do-końca-ostry" :wink: to nóż ze źle wyprowadzoną krawędzią i/lub nie wygładzony. A TAKI NÓŻ PO PROSTU SZYBCIEJ SIĘ TĘPl...i trudniej go na powrót zaostrzyć. I lepiej raz na jakiś czas zaaplikować parę pociągnięć na najbardziej miałkiej osełce niż co kilka miesięcy odprawiać obrzęd WielkiegoOstrzenia 8) :wink:
pzdr
Heimdall
Napisano Ponad rok temu
Popieram w 100% z tym, że powoli odchodzę od golenia na rzecz cięcia papieru - jeśli gładko ścina róg luźno wiszącej kartki i można wycinać w niej dowolne kształty to jest ostry...
A ma to też bardzo praktyczne uzasadnieni
I nie wyglada sie wtedy jak idiota z lysymi plackami wygolonych wlosow na przedramieniu (vide Vince w te wakacje ).
Napisano Ponad rok temu
Po czym poznac nozownika?
Ma wygolone wlosy na przedramionach, a czasem nawet gdzie indziej
Napisano Ponad rok temu
Opowiesz cos? 8)
A moje gola - ale ja nimi jakos bardzo intensywnie nie pracuje. Sharp is safe
Napisano Ponad rok temu
Sharp is safe
Bingo! Dokładnie tak, jak z samochodami: wbrew pozorom najniebezpieczniejsze są te wolne, a nie rakiety. Poza tym zacięcia ostrym nożem łatwiej się goją
Napisano Ponad rok temu
Taki Boa jak juz nie goli to dzięki stali i tak tnie jeszcze lepiej niż inne golące...
No i Busse nie ostrzę na golenie, bo sensu nie widzę. Ale jest ostry.
Pozdrawiam
Mithr
Napisano Ponad rok temu
Na razie mam takie noze co niewiele moge nimi ogolic, ale jezeli dorobie sie wiekszej ilosci to jak ogole przedramiona to wezme sie za nogi. A potem otworze salon depilacyjny dla kobietLiczmistrz, a gdzie jeszcze sie golisz?
Opowiesz cos? 8)
Napisano Ponad rok temu
więc standardowo gole nogi bo tam mam odpowiednie do testów włosy i na codzien chodze w długich spodniach wiec nie widać
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Otwieranie dynamiczne... flicking
- Ponad rok temu
-
kabura cqb1 zonk??
- Ponad rok temu
-
3 pytania
- Ponad rok temu
-
Maly, lekki EDC do zastosowan codziennych?
- Ponad rok temu
-
My, dziwni ludzie z nozami a sprawa Zlotu Budo
- Ponad rok temu
-
Buck Nighthawk
- Ponad rok temu
-
Nóż vs. Policja
- Ponad rok temu
-
SR101 ... INFI ... S30V ...