Krakow -gdzie cwiczyc-dobry klub nie chlf
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
natomiast z tym że trening powinien być na granicy wytrzymałości - nie do konca się z Tobą zgodzę.
Zgodnie z założeniami prakseologii (dział filozofii mówiący o tym co praktyczne, np. wg etyki dać 5 zyla żebrakowi jest chwalebne, dla prakseologii jest to karygodne) nie jesteśmy (obojętnie jakbyśmy się starali) w stanie przewidzieć około 20% zdarzeń losowych. Wnioski z teorii Heisenberga i tyle.
I tak np. dobrzy biegacze nie biegają na 100% tylko na jakies 75-80, bo kontuzje które zachodzą przy maksimum często powodują przerwy przynoszące większe straty niż zyski (przerwa = spadek nabytej przed chwilą kondycji, techniki i refleksu)
oczywiście takie treningi też są potrzebne - czasem trzeba poznawać możliwości, wiedzieć o tym gdzie one leżą - ale przy treningu na 80% też będziesz miał wzrost - oczywiście nikt nie mowi o obijaniu sie
weźmy inny prostszy przykład - przychodzę na trening naszego przykładowego biegania - idę na full i przebiegłem bardzo szybko jak na mnie 6 km - nastepnego dnia mam takie zakwasy że przez tydzień już nie biegam
nie lepiej przebiec w wolnym tępie 5 km, nastepnego dnia 6, potem 8 itd (proporcje akurat dobrałem przypadkowo)? jest to bezpieczniejsze i daje lepszy efekt - oczywiście nie mowimy o sporcie zawodowym - taki jest z góry skazany na kontuzje (zazwyczaj)
czyli mamy treningi które służą przekraczaniu możliwości - jakie są jeszcze w WT - są nastawione albo na
- technike dokładnie, powoli, ze zwróceniem uwagi na szczególiki i kąty i rozumienie zasad
- szybkość
- siłe/izometrie
- refleks - chi sao
- aplikacje
- walkę - walki zadaniowe, sparingi, wolna walka, lat sao, ćwiczenie psychiki itd.
- ćwiczenie na sprzęcie treningowym
(mam nadzieję że niczego nie pominełem - zmęczony jestem)
oprócz tego wiele treningów jest permutacją z różnym nasileniem elementów, wszystko powinno być ułożone w dalekosiężny plan treningowy który prowadzi do konkretnego celu
podsumowując - mój wywód miał na celu przekonanie że trening na granicy możliwości nie zawsze jest konieczny, lepiej stosować go moim zdaniem od czasu do czasu
pozdrawiam serdecznie
Napisano Ponad rok temu
niestety mamy naukę walki we wszystkich dystansach oprócz snajperskiegoMoim zdaniem powinno to polegać np. na nauce walki we wszystkich dystansach tak aby system był kompletny. Z tego co wiem w WT tak nie jest.
Nie ulega wątpliwości iż organizacja Tinga jest chyba największą post-yipmanowską, aczkolwiek niektórzy jego uczniowie już zorientowali się że to tylko biznes i wypieli się na niego tworząc własne struktury.
nieno uczyć tam też uczą - ale nie dziwie się wypieli się żeby nie dac z sibie zdzierac, albo zeby samemu zarabiac - taki swiat
Napisano Ponad rok temu
niestety mamy naukę walki we wszystkich dystansach oprócz snajperskiego
Ech...to już też było wałkowane... skąd się u was wziął parter ? O innych dystansach nie wspominam nawet 8)
Napisano Ponad rok temu
parter jest - zgodny z zachowaniem wszystkich zasad WT. odkąd poszedłem na pierwszy trening był a co?
Napisano Ponad rok temu
nie wiem skąd - ponoć ze stylu psa
parter jest - zgodny z zachowaniem wszystkich zasad WT. odkąd poszedłem na pierwszy trening był a co?
pytam z czystej ciekawości... :wink:
a jak ten "trening parterowy" u was wygląda
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
weźmy inny prostszy przykład - przychodzę na trening naszego przykładowego biegania - idę na full i przebiegłem bardzo szybko jak na mnie 6 km - nastepnego dnia mam takie zakwasy że przez tydzień już nie biegam
nie lepiej przebiec w wolnym tępie 5 km, nastepnego dnia 6, potem 8 itd (proporcje akurat dobrałem przypadkowo)? jest to bezpieczniejsze i daje lepszy efekt - oczywiście nie mowimy o sporcie zawodowym - taki jest z góry skazany na kontuzje (zazwyczaj)
Powyższy przykład to świadczył chyba o beznadziejnej kondycji, nieprawdaż?
oprócz tego wiele treningów jest permutacją z różnym nasileniem elementów, wszystko powinno być ułożone w dalekosiężny plan treningowy który prowadzi do konkretnego celu
Pardon Wing Tsun, ale uprawiasz bla bla niestety. Poczytaj troszeczkę o teorii treningu sportowego, o periodyzacji, okresie przygotowawczym i roztrenowania i o roli zawodów w kształtowaniu sportowca. Tak, tak, wiem, że to nie sport, że trenujemy tak, żeby na całe życie, wiem. Ale cholernie dużo się z takiej lektury można dowiedzieć i przynajmniej się potem bzdur nie opowiada o tym, jak to rozgrzewka jest zbędna ani o tym, jaki to szkodliwy jest trening na 100% (bo ten w profesjonalnym wyczynowym treningu praktycznie... nie występuje).
Albo - jeżeli byłbyś łaskaw - odpowiedz konkretnie: jakiego celu?
K.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
KrzysT - wiem że w profesjonalnym treningu nie ma czegoś takiego jak trening na 100%, lubię lektury wszelakiej maści - nie wiem czy tam popisałem jakieś bzdury - no może jedynie wodolejstwo - ale to mój sposób na argumentacje
a co do rozgrzewek - 10023 raz - sama forma jest juz rozgrzewka a WT z wzg. na specyfike ruchu nie potrzebuje co po niektorych elementów (np krążen kolan - skor np. nie ma kopnięć które obciązały by ten staw - są inne niż gdzie indziej ) i qrna widzie chodźby po sobie albo ludziach którzy przychodzą - casem naprawdę z już spapranymi oklanami, nagdarstkami - i co? i w ciagu roku dwóch nie dość że nie pogłebiają kontuzji to u większości następuje poprawa - mówię o konkretnych pryzkładach
np o mnie - swego czasu na shuai jiao poszedl mi kawalek łękotki, co jakis czas blokuje staw - ale na treningu WT praktycznie mi sie to nie zdarza - a wystarczy ze pojde na cos "normalnego" i jest 50% szans na odnowienie się - a rozgrzewam się naprawde porządnie (chodź to moze nie jest super przykład po akurat tutaj to jest kwestia kątu a nie urazu jako takiego)
inny przypadek - człowiek który ćwiczył m. in. ju jitsu i miał popękane (nie wiem czy nie pomyliłem - nie uczyłem się nigdy anatomii) torebki stawowe - po pewnym czasie zwiększył mu się zasięg ruchu
nie chodzi mi o to że WT to jest genialne i raka sie tym wyleczy
co do celu, celem może być przebięgnięcie określonej odległości w okreslonym czasie, wzost kondycji o okreslony procent, opanowanie odpowiedniej sekwencji bojowej z dobra sila dynamika i refleksem, albo zdanie na stopien mistrzowski - co bądź
Napisano Ponad rok temu
Tsaliffo: nie wiem jak cała reszta - zapytam przy okazji - w każdym razie moj - ma.
To poproszę o numer jego legitymacji instruktorskiej ze specjalnością kung-fu, oraz przez kogo została wydana. Będę wdzięczny...
Napisano Ponad rok temu
Tsaliffo: nie wiem jak cała reszta - zapytam przy okazji - w każdym razie moj - ma.
To poproszę o numer jego legitymacji instruktorskiej ze specjalnością kung-fu, oraz przez kogo została wydana. Będę wdzięczny...
A tak przy okazji skoro jesteś wymieniony na stronach WT jako instruktor prowadzący zajęcia w Poznaniu to chyba tez posiadasz takie uprawnienia ?
Napisano Ponad rok temu
[wiem na warszawskiej stronie jest to źle napisane, będzie poprawione, zresztą nie zmienia to stanu faktyczniego]
a jak kiedyś rozwinie samodzielną sekcję, to zrobię kursik - bo czemu nie?
Napisano Ponad rok temu
mam nadzieje ze cwiczysz takze gdzies poza krakowem....nie do konca krakowskie kung fu jest wywazone.......moim skromnym subiektywnym zdaniem...ma swoje plusy ale i ma swoje minusy, przy czym tych minusów jest dużo wiecej niż plusówTak z ciekawosci - czemu nie CLF? ;] Mnie osobiscie sie bardziej podoba CLF od WT, ale moge podyskutowac
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
generalnie był to cytat z 'MISIA' S. Barei.. mniejsza o to - dla mnie te minusy to brak równowagi między ilością sparringów, a ilością treningu form - niczemu nie ubliżając - uważam bowiem, że to też ważne... ale równowaga to postawaa na czym polegają te minusy jeżeli możesz to opisać?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kung-fu w Siedlcach.
- Ponad rok temu
-
Żelazna Pięść
- Ponad rok temu
-
Rusunki drewnianego człowieka do treningu Yongchun
- Ponad rok temu
-
pytanie odnośnie jednego ze styli....
- Ponad rok temu
-
Sifu
- Ponad rok temu
-
Shaolin Chin Na
- Ponad rok temu
-
wingczunowokomiksowo
- Ponad rok temu
-
zaproszenie
- Ponad rok temu
-
Czy ktoś trenuje Długą Pięść w Krakowie?
- Ponad rok temu
-
CLF Poznan - pytanie
- Ponad rok temu