koichi_tohei_authentic_aikido.avi
Napisano Ponad rok temu
pozwole sobie zadać klasyczne pytanie: JAK ON TO ZROBIŁ?
chodzi mi o scenę w której Tohei sensei "wrósł w ziemię" i nie można go było od niej oderwać...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
5-6 minuta filmu, rozgrzewka...
pozwole sobie zadać klasyczne pytanie: JAK ON TO ZROBIŁ?
chodzi mi o scenę w której Tohei sensei "wrósł w ziemię" i nie można go było od niej oderwać...
przybili mu stopy gwozdzami do ziemi...
to jeden z testów relaksu ciała. trzeba po prostu stać swobodnie i trzymać kontakt z matą. możesz sobie wyobrazić że jesteś bardzo ciężki i myśleć bardziej o tym co jest poniżej ciebie.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
niezły był też motyw z pchaniem małego palca...
8O
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Silvio[/quote]
"po prostu" ???....
Napisano Ponad rok temu
Silvio[/quote]
"po prostu" ???....[/quote]
Cyrkowa sztuczka. cała tajemnica polega na przekazywaniu siły między podnoszącymi. Jakby to wytłumaczyc. podnoszący z jednej strony działają siłą na podnoszących z drugiej. Osoba w środku jest tylko przekaźnikiem siły dbającym o to żeby siły te się równoważyły.
Ot i cała tajemnica podnoszacy wbijają się nawzajem w glebę. Zeby sie tego nauczyć wystarczy trochę treningu. Jakieś ....... 0,5 godz iny
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Silvio[/quote]
"po prostu" ???....[/quote]
Cyrkowa sztuczka. cała tajemnica polega na przekazywaniu siły między podnoszącymi. Jakby to wytłumaczyc. podnoszący z jednej strony działają siłą na podnoszących z drugiej. Osoba w środku jest tylko przekaźnikiem siły dbającym o to żeby siły te się równoważyły.
Ot i cała tajemnica podnoszacy wbijają się nawzajem w glebę. Zeby sie tego nauczyć wystarczy trochę treningu. Jakieś ....... 0,5 godz iny[/quote]
A mógłbyś tak wektorowo na rysunku... ?
Napisano Ponad rok temu
----
natomiast tlumaczenie Silvio "musisz sobie wyobrazic ze jestes ciezki" troche mnie nie przekonuje.... a jak przestane o tym myslec?
a póki co ćwicze to w domu i średnio mi wychodzi :>
Napisano Ponad rok temu
natomiast tlumaczenie Silvio "musisz sobie wyobrazic ze jestes ciezki" troche mnie nie przekonuje.... a jak przestane o tym myslec?
a póki co ćwicze to w domu i średnio mi wychodzi :>
Spróbuj poprostu rozluźnić wszystkie mięśnie.
Na treningu możesz spróbować zabawy w podnoszenie - dwóch krzepkich chwyta ciebie jedną ręką pod pachę, drugą za nadgarstek i podnoszą wolno do góry. Niech raz to zrobią jak będziesz cały "spięty" a raz jak się całkowicie rozluźnisz (no, może prawie całkowicie ). W pierwszym przypadku zrobią to całkowicie bez wysiłku, za drugim nieżle się zdziwią.
Napisano Ponad rok temu
AvBert, na ww. filmie tylko jeden facet podnosi Toheia
A tego to nie widzialem 8O
W domu sobie zciagne to zobacze.
Kiedys dawno sensei Wysocki ze swoimi latawcami udzielał się w programie MM (ten z Manem i Materną)
Tam chyba po 6 chłopa na jedna ręke wypadało i nie mogło podnieść Jacka W.
Potem podszedł man z jednej strony i materna z drugiej. Zabawy było co nie miara bo faceci o mało co nie podnieśli Wysockiego. Stał na palcach
Kiedyś pisaliśmy o tym na liście dyskusyjnej aikido.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zgadzam sie...to jeden z testów relaksu ciała. trzeba po prostu stać swobodnie i trzymać kontakt z matą. możesz sobie wyobrazić że jesteś bardzo ciężki i myśleć bardziej o tym co jest poniżej ciebie.
Silvio
(cytay z Taijiquan)Dlatego też powtarzane często na treningach stylów wewnętrznych sformułowanie, że należy się rozluźnić nie oznacza całkowitego luzu, ale właściwego użycia tylko tych mięśni, które są do wykonania tegoż ruchu niezbędne.
+odpowiednie nastawieni umyslu i koncentracja=opadniecie srodka ciezkosci i tzw."zakorzenienie", czyli magiczne KI...
tak jak juz pisalem: po prostu magia
Napisano Ponad rok temu
ja to sobie tak tłumaczę: PO PROSTU trzeba stać bezwładnie jak worek kartofli (w zasadzie to one leżą)
Napisano Ponad rok temu
wlasnie mi wyszlo!!!
ja to sobie tak tłumaczę: PO PROSTU trzeba stać bezwładnie jak worek kartofli (w zasadzie to one leżą)
A probowałeś kiedyś wytaszczyc pijanego w trupa kumpla z pubu? Pozbierać go z pod stołu.
Myśle że to lepsza analogia.
Za dużo sake, za dużo sake....
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Na zlocie...
- Ponad rok temu
-
IAITO i TAI SABAKI
- Ponad rok temu