Znaczenie doświadczenia w walce
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Liczą sie walki w relanym świecie, bardziej niz wszystko!Witam! Na samym początku chciałem się przywitać z wszystkimi na forum, bowiem jest to mój pierwszy post . Interesuje mnie wasza opinia na wyżej wymieniony temat - jak bardzo doświadczenie liczy się w walce. Pytam, bowiem trenuję już od dłuższego czasu, ale (Bogu dzięki!) nie musiałem jeszcze nigdy walczyć naprawdę. Jedyne moje "starcia" jak dotąd to kumite na treningach, a tam jak wiadomo jest trochę inna atmosfera - walczy się ze znajomymi ludźmi, obowiązują pewne zasady (nikt mi celowo palców w oczy nie wsadzi) itd. itp. Co wobec tego uważacie - czy doświadczenie w realnych bojach to podstawa, czy jednak mimo wszystko liczy się w większości technika, timing itd. nabyte na treningach?
Dlaczego? Sam sobie odpowiedziałeś...
Napisano Ponad rok temu
Technika jak najbardziej sie liczy, jednak pod warunkiem ze potrafisz ja zastosowac na zywym, oporujacym przeciwniku.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ale kolega pytał o sytuacje na ulicy...a tam liczy sie przdewszystkim siła, szybkosć i agresja.Liczy sie i to bardzo. Jednak w trakcie sparingu zdobywasz wlasnie doswiadczenie. Nie jest to to samo co prawdziwa walka, jednak zawsze cos. Miedzy innymi dla tego "doswiadczenia" sparingi sa takie potrzebne.
Technika jak najbardziej sie liczy, jednak pod warunkiem ze potrafisz ja zastosowac na zywym, oporujacym przeciwniku.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Liczy sie i to bardzo. Jednak w trakcie sparingu Ale kolega pytał o sytuacje na ulicy...a tam liczy sie przdewszystkim siła, szybkosć i agresja.
Jasne, ale technika nie zaszkodzi. :wink:
Pozdro
J.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdro all
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem można to porównać do szkoły, treningi to właśnie codzienne chodzenie do szkoły, klasówki (=sparringi), a ewentualna samoobrona na ulicy to matura, egzamin zewnętrzny, jak się przygotowałeś to zdasz.
A nie - codziennie zdaję maturę aby w końcu się czegoś nauczyć :wink:
Napisano Ponad rok temu
:roll: :roll: :roll: grzeczniej może?czepiasz sie bo ci zwrocilem uwagę w innym temacie,ze nie czytasz starych postow i zadajesz durne pytania.odezwał sie specjalista .... to sądzisz, że tranowanie czegokolwiek jest zbędne :> [?] ... bo moim zdaniem baardzo potrzebne a do tego sparingi i niczego wiecej niepotrzeba a jak nieumiesz wykorzystac tego co sie nauczyles na trenigu bądź sparingu to ciezka sprawa ;/ no ale co poradzisz
pozdro all
Patrol pisal o roli dosiadzcenia w realnej walce.IMO czlowiek ktory nigdy nie walczyl naprawde tylko sparowal moze sie niemile zaskoczyc walczac na ulicy.Nikt nie pisal o roli treningow bo w kontekscie dyskusji bylo oczywiste ze rozmawiamy a ludziach cos cwiczacych.Wkladanie komus w usta slow ktorych nie powiedzial jest raczej dziecinne,nie sadzisz?
Poza tym,sadzac z poprzednich postow,
ty nic nie cwiczysz wiec jakim prawem dajesz rady typu"ważne są sparingi,ważne jest to czy tamto" :roll:
Ty naprawde masz duzo wspolnego z czlowiekiem na twoim avatarze...nie jesteś czasem jakimś "młodzieńcem wszechpolskim"
Napisano Ponad rok temu
z wlasnego doswiadczenia wiem ze po pierwszej "ulicznej bojce" (geeez jakie okreslenie :roll: ) zupelnie zmienia sie spojrzenie na walke
Też tak uważam, ważne tylko żeby ta lekcja za drogo nie kosztowała. Ja w pierwszej bójce ulicznej uważałem, że to jakieś nieporozumienie i usiłowałem sprawę wytłumaczyć zamiast walczyć lub wiać Ale baaardzo młody byłem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
sztuki walki w BIAŁYMSTOKU [!?]
- Ponad rok temu
-
Shudokan ?
- Ponad rok temu
-
Gdzie i co można trenować na warszawskiej woli??
- Ponad rok temu
-
Mp All Style Karate -kto wie niech mówi
- Ponad rok temu
-
kulturystyka a tatuaże
- Ponad rok temu
-
Strach przed treningami
- Ponad rok temu
-
Lowki w thai'u,a lowki w karate