Skocz do zawartości

Zdjęcie

pogoń za stopniami

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
101 odpowiedzi w tym temacie

budo_pancer
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 699 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: pogoń za stopniami

Więc zapamiętaj ONOMATOPEJA to takie wyrazy jak miau, hau, wizg i pierdut oddające dżwięki

Nam jako aikidokom przydadzą się jeszcze przykłady wzięte z życia aikidockiego: ....sru.. :wink: . oraz ....cak, cak...... :)

Pancer (też uczący się przez całe życie)
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Z tego co pamiętam to nie nie Yassuo tylko Rederick Kobayashi.
Nie otwierają się bo pewnie potrzeba Ci nowszych kodeków WMP.
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dzieki Labedziu, wiedzialem ze moge na ciebie liczyc :wink: :lol:
sz(czekajacy z niecierpliwoscia na slownik)
  • 0

budo_łabędź
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2100 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dzieki Labedziu, wiedzialem ze moge na ciebie liczyc :wink: :lol:
sz(czekajacy z niecierpliwoscia na slownik)

Drobiazg, zawsze do usług :wink:

Ł. (uczynny szczególnie wobec swoich przyszłych gospodarzy na kontynencie Amerykańskim :) :lol: 8) )
  • 0

budo_bart00sh
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 91 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a ja się wczoraj dowiedziaem od sempajka ze niedaja 10 DAN'a :(
i bede miał tylko 15 certyfikatów łeeeeee
niech ktoś mnie pogłaska :)
  • 0

budo_prorock
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2145 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a ja się wczoraj dowiedziaem od sempajka ze niedaja 10 DAN'a :(
i bede miał tylko 15 certyfikatów łeeeeee
niech ktoś mnie pogłaska :)

Zawsze mozesz sprobowac w innej "sztuce". Sa takie, w ktorych daja. :idea: :twisted: :)
  • 0

budo_placek
  • Użytkownik
  • Pip
  • 20 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

I to zdecydowanie wyższe, niż 10. :D
  • 0

budo_borewicz 007
  • Użytkownik
  • Pip
  • 20 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A na co komu stopnie :idea:
Po co ćwiczycie -dla swego ego ,hakamy bo fajnie wygląda i laski lecą :wink: ,czy dla umiejętności !!!
  • 0

budo_ellis
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 750 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A na co komu stopnie :idea:
Po co ćwiczycie -dla swego ego ,hakamy bo fajnie wygląda i laski lecą :wink: ,czy dla umiejętności !!!

mnie tam sie nie podoba kolor mojego pasa 8)
  • 0

budo_fertesz
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 137 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Stopnie sie czasem przydają. Np. u mnie treningi dla zaawansowanych są od 5 kyu 8) A hakama też się przydaje, Ci ohakamieni nie składają u na maty zazwyczaj - bo muszą hakamę składąć 8) Poza tym np. na stażu z Tanaką podczas treningu w budojo był podizał według stopni, więc będąc poniżej 4 kyu ćwiczyło się w 'bardziej zielonej' grupie.

A to że uczymy się dla umiejętności - to inna sprawa :wink: Ale stopnie są śmieszne :)
  • 0

budo_tarantula
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 188 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Myślę że w mojej sekcji, w moim dojo też istnieje taka pogoń... Tz chciałem powiedzieć tak jest.. I nie w mojej tylko w byłej rodzimej sekcji..
Są którzy za tym podążają, niektórzy mają inne podejście do tematu stopni... Często tak bywa że płaci się za egzamin, a przez różne skutki uboczne egzamin się nie odbywa, albo sie tylko w części odbywa...
Bo sensei musi na samolot śpieszyć... Zwołał instruktorów, coś typu czy wszyscy zasługuja na swoje stopnie... Oczywiście że tak... No i pa...
Niektórzy zasługują na swoje stopnie, a niektórzy nie... Jeśli ktoś zdobywa szybko stopień i rzeczywiście na niego zasługuje to czemu nie...
Gorzej z tymi jeśli szybko zdobywają i nic nie potrafią... A takich jest duużo...
  • 0

budo_ares
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 131 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Resumując rzezcz jest prosta egzaminy są potrzebne, nie mniej jedak nie powinien to być wywłączny cel ćwiczenia aikido (z czasem ludzie się znudzą, jest to mało kreatywne i rozwijające) Egzamin to realcja uczeń-nauczyciel. I tak naprawde jak będzie wyglądał co da uczniowi zależy w dużym stopniu od nauczyciela. Egzamin to podsumowanie pewnego okresu pracy. A to czy ktoś zasługuje czy nie to nie jest nasza sprawa. Taki uczeń jest wizytówką nauczyciela. Uważam, że każdy dobry nauczyciel chce mieć te wizytówki jak najlepsze.

Ares zawsze szukający pokoju
  • 0

budo_bujin
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 859 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Taki uczeń jest wizytówką nauczyciela. Uważam, że każdy dobry nauczyciel chce mieć te wizytówki jak najlepsze.

to tak jak z tytulami profesorskimi- i ten i tamten profesor, a jednak wielka roznica.
  • 0

budo_ares
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 131 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

to tak jak z tytulami profesorskimi- i ten i tamten profesor, a jednak wielka roznica.

Nie mniej jednak nie należy brać przykładu z tej słabej marki profesorów - dla mnie zwsze większym autorytetem będą Ci lepsi - a jak ty uważasz z których należy brać przykład

Ares szukający zawsze pokoju.
  • 0

budo_yoshi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 291 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A ja opowiem Wam dykteryjke:) o hakamie:) dla rozluznienia atmosfery. Historyjka zdarzyla sie naprawde:) w naszym klubie - na treningu dla poczatkujacych. Przyszedl zawodnik:) - ubrany w kimono, i hakame. Sensei wiedzac, ze czlowiek jest poczatkujacy, taktownie zapytal, czy wie, ze hakame nosi sie dopiero po otrzymaniu 2 kyu? Na to padla odpowiedz, ze on nie wie, ale jak kupowal "stroj do aikido" to w sklepie powiedziali mu, ze hakama obowiazkowo - wiec kupil:) i przyszedl na trening - w stroju do aikido. Zwykla rzecz:)) Oczywiscie wszystko dobrze sie skonczylo:)) na ogolnym smiechu i wyjasnieniach - ale dykteryjka pozostala.
A co do tych hakama z Japonii - no coz, w czasach deficytu rzeczywiscie dostawy "po znajomosci" byly z czestotliwoscia "raz do roku" - wiec moja hakama tez przelezala dluzszy czas w szafie, zanim moglam ja zalozyc - i nie widze w tym nic zdroznego. Ani mnie to nie naklonilo do naduzyc, ani do pogoni za stopniami. Wszystko ma swoje miejsce i czas, Mr Emerque:)
Kwestia pogoni za stopniem jest mi obca ideologicznie na rowni z powszechnym dzisiaj "wyscigiem szczurow" - z tego co wiem, w naszym klubie tez ludzie raczej nie gonia za stopniami - nie napinaja sie, przed egzaminem konsultuja swoj poziom z Senseiem albo zaprzyjaznionym "danem":)). Generalnie panuje opinia, ze lepiej pocwiczyc dluzej i zdac egzamin dobrze, niz zdac go " na kredyt z zastrzezeniem, ze trzeba cos poprawic" i te zasade staramy sie propagowac:). Zwlaszcza, ze taki kredyt nie zawsze daje sie u Senseia uzyskac:) a ostatnio...powiedzialabym, ze bardzo rzadko.
  • 0

budo_tarantula
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 188 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hmmm... a ja dochodzę do wniosku że jednak każdy gdzieś tam po kryjomu marzy sobie o wyższym stopniu i chce dążyć do niego jak najprędzej... tylko niektórzy się bardzo staraja, a niektórzy nie....
  • 0

budo_emerque
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 249 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kurde, juz zapomniałem, że napisałem coś w tym topiku.
Przed chwilą przejrzałem i podtrzymuję opinię, że w społeczeństwie zdarzają się odchyły i to w sumie dobrze, że w Aikido tak mało ich spotykamy.

Ze swojego życia, mogę przytoczyć taką historyjkę. Po paru latach, wypoconych w dojo Aikido, zacząłem chodzić sobie na treningi judo. O ile walki (mini sparingi) z dresami i białymi pasami były fajne i widać było, że obydwie strony bawią się ruchem, a tak naprawdę kto wygra to już jest mało ważne. O tyle walki z kolorowymi (5, 4 kyu) wyglądały tak, że te osoby ambicjonalnie chciały mnie pokonać. Ponieważ miałem już w miarę dobrze zbudowane poczucie równowagi nie było im tak łatwo mnie ruszyć. Jednocześnie minimalny wręcz arsenał technik judo powodował, że nie potrafiłem nic zrobić. Obserwowałem u tych osób syndrom który opisałem w następujący sposób "muszę wygrać, przecież jestem lepszy (bo mam kolorowy pas, a mój przeciwnik nie)". Takie osoby są. W sportach gdzie jest możliwość sprawdzenia się jest ich wiecej, ale to wcale nie znaczy, że w Aikido ich nie ma.

Uzdrawiam
Emerque

• 0

budo_ares
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 131 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

"tarantula"]hmmm... a ja dochodzę do wniosku że jednak każdy gdzieś tam po kryjomu marzy sobie o wyższym stopniu i chce dążyć do niego jak najprędzej... tylko niektórzy się bardzo staraja, a niektórzy nie....

Oczywiście, masz racje - ale czy to jest coś złego, jeśli jest to jeden z elemntów motywacyjnych.
  • 0

budo_fertesz
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 137 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Takie osoby są. W sportach gdzie jest możliwość sprawdzenia się jest ich wiecej, ale to wcale nie znaczy, że w Aikido ich nie ma.

Pamiętajcie że ludzie pomyleni, wariaci, szajbusy, maniacy, jełopy itd. itp. są wszędzie :wink:
  • 0

budo_wallace
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 567 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Oj z tymi odchyłami to jest na odwrót. Zdecydowanie najwięcej świrów jest właśnie w aikido ....
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024