Skocz do zawartości

Zdjęcie

pogoń za stopniami

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
101 odpowiedzi w tym temacie

budo_kurm28
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1261 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: pogoń za stopniami

robią to tylko po to, żeby wieczorkiem usiąść ze szklaneczkę Żywca czy innego Budweisera w mięciutkim foteliku i kontemplować rozwieszoną nd kominkiem hakamkę czy inny czarny pas?
k.

Nie Kurm, masz za mala wyobraznie :wink: :lol: Ludzie oprawiaja sobie te swoje dyplomy w ramki, wieszaja na scianie i potem je codziennie kontempluja w mieciutkim fotelu z zywcem. A jak przyjda znajomi, obowiazkowa wizyta przy scianie dyplomowej, i juz opowiesciom wojennym nie ma konca :)

Ha - tu sznowny Mod się wykazal za mała wyobraźnią.
"Te swoje dyplomy" to się tak wiesza, żeby nie trzeba było z tym piwem i znajomymi łazić po mieszkaniu tylko żeby były widoczne już z przedpokoju. Unika się niebezpieczeństwa rozlania piwa na podłogę w salonie przez wniebowziętą gawiedź. :wink: :) :) :) :)
Wiem coś o tym bo mój certyfikat 6 Kyu już w ramce na scianie wisi :) :) :) :) :wink:

pozdrawiam

k.
  • 0

budo_cardan
  • Użytkownik
  • Pip
  • 22 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

PS. a co jak się dwie hakamy kłócą? :wink:

o stary, wygrywa ten co ma wiecej wpisow w ksiazeczce ninja :wink:

A powaznie. Sekcja jest swietna (serio :D ). Hakamy wcale sie nie wywyzszaja, lecz "pomagaja" (na rozne sposoby). Gadalismy przeszkadzajac innym, wiec nalezala nam sie reprymenda. Z drugiej strony rzeczywiscie, hakamy u nas sa uprzywilejowane... od 2 kyu mozna ja nosic (bez wzgledu na plec) i nie skladac tatami. :)
  • 0

budo_pmasz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2101 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hehehehhee kolega sie przestraszym dekonspiracji i składa samokrytyke..... twardym cza byc i w zaparte... :)
  • 0

budo_łabędź
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2100 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie Kurm, masz za mala wyobraznie :wink: :lol: Ludzie oprawiaja sobie te swoje dyplomy w ramki, wieszaja na scianie i potem je codziennie kontempluja w mieciutkim fotelu z zywcem. A jak przyjda znajomi, obowiazkowa wizyta przy scianie dyplomowej, i juz opowiesciom wojennym nie ma konca :)

Szczepan, to się nazywa Doska Paciota - czyli sciana chwały w języku radzieckiej propagandy :) :)
W Angolsko - Kanadyjskim wydaniu to chyba wygląda tak:

Dołączona grafika

:wink: :P
  • 0

budo_cardan
  • Użytkownik
  • Pip
  • 22 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hehehehhee kolega sie przestraszym dekonspiracji i składa samokrytyke..... twardym cza byc i w zaparte... :)

Z hakama nie zamierzam sie klocic, zwlaszcza, ze nie oplacilem jeszcze ubezpieczenia
Moja sekcja jest najlepsza - dzien bez wazeliny to dzien stracony :)
  • 0

budo_adamd
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3411 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

znakomita ich wiekszosc, pozbawiona marchewki, zarzucilaby w ogole treningi [...] i z masowki bysmy przeszli w jakosc.

Tak wpadłem na chwilę żeby zobaczyć co u Was słychać, i na jedną rzecz tylko zwrócę uwagę:

Nie wiem jak w Aikido, ale w sekcjach różnych MA które widziałem w życiu sprawa wygląda tak, że kasa płynie z początkujących (którzy nawet i w 75% są oszołomami). Więc, jeśli uda się odsiać stado "średniozaawansowanych", oraz skutecznie zniechęci się nawiedzonych początkujących, to zmniejszy się popularność Aikido. Jeden kolega drugiemu na przerwie nie będzie polecał "zajebistego dojo", gdzie po pół roku ma już "niebieski pas", czy co tam nosicie ;) i jest już niezłym wymiataczem. Ucięcie powszechności i popularności spowoduje ucięcie kasy. Ucięcie kasy zaś wcześniej czy później problemy z tym "powrotem do źródeł". Nie będzie kasy na seminaria, nie będzie kasy na wyjazdy do Japonii, cokolwiek.

Takie siedzenie i narzekanie że niektórzy pną się po szczeblach kariery zamiast uczciwie trenować, albo że mają marne motywacje (paski zamiast rozwoju) ZUPEŁNIE NIC nie przyniesie. No, może ktoś sobie wyhoduje wrzody, albo spuści trochę żółci. Przecież nikt nie każe nikomu brać w takim wyścigu udziału! A powrót do źródeł to sobie można zafundować chyba i w takiej "zdziczałej" w pogoni za stopniami sekcji. To w końcu od Was, a nie od całej reszty zależy, JAK i DLACZEGO ćwiczycie .

Pozdrawiam,
AdamD
  • 0

budo_pekar
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 131 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mądrego to i warto posłuchać. poklon
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ucięcie powszechności i popularności spowoduje ucięcie kasy. Ucięcie kasy zaś wcześniej czy później problemy z tym "powrotem do źródeł". Nie będzie kasy na seminaria, nie będzie kasy na wyjazdy do Japonii, cokolwiek.

No nie wiem, u nas nikt z aikido sie nie utrzymuje, a staze sa organizowane. Jesli chodzi o Japonie, to juz dawno przestalo byc to jaka magia. Bilet kosztuje ok 1000 us$.
Mniej kasy jeszcze nigdy nie zaszkodzilo stosunkom miedzyludzkim w SW. Powiem, ze odwrotnie. Natomiast duza kasa powoduje zwyrodnienia.

A powrót do źródeł to sobie można zafundować chyba i w takiej "zdziczałej" w pogoni za stopniami sekcji. To w końcu od Was, a nie od całej reszty zależy, JAK i DLACZEGO ćwiczycie .

Pozdrawiam,
AdamD

Cos w tym jest co piszesz. Ale proste to nie jest. Bo powstaje sytuacja, ze mozesz "normalnie" cwiczyc jedynie z kilkoma osobami, bo reszta starannie unika jakiegokolwiek kontaktu z toba. A poniewaz fizycznie lejesz ich bez litosci to zaczynaja ci robic za plecami. Co stwarza kijowa atmosfere w dojo..........
Tak ze idealne rozwiazanie to nie jest :wink:
  • 0

budo_adamd
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3411 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jeśli nie ma to związku z kasą, to co za problem żeby wziąć swoje "zabawki" i z kilkoma zapaleńcami wynająć sobie salę z matą i ćwiczyć "jak u źródeł" już dzisiaj?

To właściwie byłoby odpowiedzią i na drugą część Twojej Szczepanie wypowiedzi.

Hmmm... i wygląda na to że w ten to właśnie sposób udało mi się wygenerować dwa rozwiązania na bazie podanych przez Was danych, i wydaje mi się że oba lepsze niż narzekanie na stan obecny.

A jestem przekonany, że lepiej znając realia Aikido jesteście w stanie wypracować rozwiązania bijące te moje na głowę. Jeśli tylko chcecie 8O

Ktoś kiedyś powiedział, i w pamięć mi mocno zapadło:

chcesz - znajdziesz sposób
nie chcesz - znajdziesz powód

Poszukajcie sposobów, świat stanie się piękniejszy 8)

Co do kasy i SW: no zasadniczo się z tym zgadzam, że nadmiar kasy powoduje degenerację - ale z drugiej strony degenerację spowoduje również kasy tej niedobór. Trzeba znaleźć złoty środek.

Pozdrawiam,
AdamD
  • 0

budo_telex
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 676 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No nie wiem, u nas nikt z aikido sie nie utrzymuje, a staze sa organizowane. Jesli chodzi o Japonie, to juz dawno przestalo byc to jaka magia. Bilet kosztuje ok 1000 us$.

Szczepan, u nas taki bilet to 3 czasem 4 miesieczne wyplaty :D Dodaj do tego zakwaterowanie, wyzywienie, oplate za staz... Okaze sie ze taka wycieczka to dla zwyklego szaraczka dalej pozostaje magia.
  • 0

budo_aikidudi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 281 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Szczepan, u nas taki bilet to 3 czasem 4 miesieczne wyplaty :D Dodaj do tego zakwaterowanie, wyzywienie, oplate za staz... Okaze sie ze taka wycieczka to dla zwyklego szaraczka dalej pozostaje magia.

w takim razie dla mnie to też magia :?
  • 0

budo_world_cup
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 269 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Cos w tym jest co piszesz. Ale proste to nie jest. Bo powstaje sytuacja, ze mozesz "normalnie" cwiczyc jedynie z kilkoma osobami, bo reszta starannie unika jakiegokolwiek kontaktu z toba. A poniewaz fizycznie lejesz ich bez litosci to zaczynaja ci robic za plecami. Co stwarza kijowa atmosfere w dojo..........
Tak ze idealne rozwiazanie to nie jest

To w takim wypadku masz bardzo nieżyczliwych kolegów w klubie więc moim zdaniem tak czy siak powinieneś się z takiej sekcji wypisać, gdyż nie wiem czy to fajnie z takimi ludźmi ćwiczyć (i w efekcie dać się im zmanipulować, gdyż nie możesz robić tego co chcesz)... :?
  • 0

budo_prorock
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2145 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tak ze idealne rozwiazanie to nie jest

To w takim wypadku masz bardzo nieżyczliwych kolegów w klubie więc moim zdaniem tak czy siak powinieneś się z takiej sekcji wypisać, gdyż nie wiem czy to fajnie z takimi ludźmi ćwiczyć (i w efekcie dać się im zmanipulować, gdyż nie możesz robić tego co chcesz)... :?

No co ty? Naprawde uwazasz, ze Szczepan powinien sie z sekcji wypisac? Opuscic krwiozerczego Clouda? Zarzucic wor na plecy i szukac szczescia gdzies, gdzie przestana go obgadywac za plecami?
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ach!!!!!!!! to byla taka przenosnia literacka, no dobrze Labedziu, niech bedzie onomatopeja.
Wyjazd do Japonii, tym bardziej jednorazowy, nie nobilituje w zadnym stopniu aikidoki. Po takim wyjezdzie(no chyba ze ktos posiedzi pare lat, ale nie o tym mowimy......), nie zwiekszaja sie umiejetnosci w sposob magiczny ---> o taka magie mi chodzilo.
Pojechac do Japonii kazdy moze, cena biletu moze byc wysoka jak na Polske, ale jest do przeskoczenia. Nawet Jezyk pojechal, i przezyl, wiec kazdy moze :lol: :lol:
Do Japonii tak -- ale zeby zwiedzac turystycznie. Jesli chodzi o podnoszenie umiejetnosci, to lepiej ta forse wydac na wyjazd do swojego instruktora, do jego dojo, na dluzszy okres czasu.
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

po pierwsze, world_cup, ja nie cwicze w klubie, tylko w dojo. :wink:

Po drugie, robic co chcesz mozesz jak prowadzisz wlasne dojo i sie z niego nie utrzymujesz.
A zanim nastapi ten szczesliwy czasookres, to wypada sie meczyc z roznymi ludzmi. Bo teraz kazdy moze sie zapisac na zajecia.
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No co ty? Naprawde uwazasz, ze Szczepan powinien sie z sekcji wypisac? Opuscic krwiozerczego Clouda? Zarzucic wor na plecy i szukac szczescia gdzies, gdzie przestana go obgadywac za plecami?

Prorock, z jakiej sekcji? Co wy wszyscy macie z tym slownictwem???????? :( :( Ja cwicze w dojo a nie w "sekcji".

Dalem ten przyklad, ale niekoniecznie odzwierciedla to dokladnie stosunki panujace w moim dojo. :P
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jeśli nie ma to związku z kasą, to co za problem żeby wziąć swoje "zabawki" i z kilkoma zapaleńcami wynająć sobie salę z matą i ćwiczyć "jak u źródeł" już dzisiaj?

To właściwie byłoby odpowiedzią i na drugą część Twojej Szczepanie wypowiedzi.

Pozdrawiam,
AdamD

Pewnie tak to sie kiedys skonczy. Nie wiuadomo tylko czy na szczescie czy na nieszczescie :? :? :?
  • 0

budo_łabędź
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2100 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ach!!!!!!!! to byla taka przenosnia literacka, no dobrze Labedziu, niech bedzie onomatopeja.

Szczepan jak w sprawach aikido robisz ludziom wodę z mózgu to jeszcze zdierżę, ale jak w sprawach polszczyzny i środków literackich to ma dusza wyje i zgrzyta :twisted: :evil: :bad-words: :balisong:

ILE RAZY MAM CI POWTARZAĆ ZE TO NIE JEST ŻADNA ONOMATOPEJA :2gunfire: :bad-words: :bad-words:
ALEBOWIEM:

Popularny Słownik Języka Polskiego,

onomatopeja
rz. ż IIa, DCMc. ~ei; lm D. ~ei || rzad. ~ej, jęz., lit. ‘wyraz powstały przez naśladowanie dźwięków naturalnych; także odtwarzanie środkami językowymi dźwięków naturalnych’

Więc zapamiętaj ONOMATOPEJA to takie wyrazy jak miau, hau, wizg i pierdut oddające dżwięki a nie to co piszesz :twisted: :twisted: :twisted:

Hau, znaczy się.... Howgh - czyli rzekłem :wink:

Ł. (pakujący do wysyłki dla Szczepana choćby kieszonkowy Słownik języka polskiego) :roll:
  • 0

budo_gosc(usunięty)
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1328 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Labedziu sprawiedliwy, dzieki za porady jezykowe. Przypomina mi to moja gafe wynikajaca z pomieszania z poplataniem pojec charakteru i osobowosci, co wytknal mi swego czasu ktos tam. Warto trwac na tym forum. Czlowiek sie wciaz uczy.

Szczepan, to bardzo ciekawe wyznanie:

Pewnie tak to sie kiedys skonczy. Nie wiuadomo tylko czy na szczescie czy na nieszczescie

Rozwin ten watek, prosze. Mysle, ze moze to otworzyc bardzo ciekawa dyskusje.
  • 0

budo_world_cup
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 269 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Heh... Polszczyzna kuleje widać :wink:

Może jednak te nieszczęsne 5 godzin tygodniowo na coś się w życiu przyda :lol:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024