Chow Gar
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
SiWy, w mieście panów ;-) masz Polskie Towarzystwo Chow Gar Kung Fu - i pewnie z resztą dlatego o to pytasz .
W Polsce ten styl jest związany od wielu lat z Grzegorzem Ciembroniewiczem. Sam Ciembroniewicz na pewno ma bardzo duże zasługi dla polskiego kung-fu i wydaje mi się, że jest solidnym nauczycielem (choć chyba bardziej obecnie związanym z Choy Lee Fut). Jak to wygląda w Rzeszowie, totalnie nie wiem i jako osoba już nie związana z kung-fu, nie próbuję nawet oceniać.
Więcej informacji znajdziesz na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], może w archiwum, i może od kogoś z forumowiczów .
Pozdrawiam,
M.
Napisano Ponad rok temu
Posciagaj animacje od nich ze strony np. FlashGetem inaczej nie sciagniesz ich, fajnie kopia na filmikach
Napisano Ponad rok temu
Otóż za dawnych czasów kiedy to traciłem cenne lata trenując "kung-fu" e Red Tiger zapytałem Lecha Jerzego Pałysa po co ta cała akrobatyka (ja zwierzę przyziemne jestem, i pozycje w których nogi mam wyżej niż głowę jestem w stanie przeżyć właściwie wyłącznie wtedy, kiedy całe moje plecy bezpiecznie przylegają do podłoża ). No i co się dowiedziałem? He, dowiedziałem się że:
L.J.Pałys powiedział:
"Jak ktoś Ci w czasie walki wejdzie z dynamicznym podcięciem, to nie masz innej możliwości ratunku niż zrobić salto w tył!"
8) 8) 8) 8) 8) 8)
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
L.J.Pałys powiedział:
"Jak ktoś Ci w czasie walki wejdzie z dynamicznym podcięciem, to nie masz innej możliwości ratunku niż zrobić salto w tył!"
8) 8) 8) 8) 8) 8)
Hehehehehe dobre 8O
Napisano Ponad rok temu
To może ja też coś napiszę... :-)
Różnice w zapisie nazwy: Jow/Chow (jest jeszcze parę innych opcji funkcjonujących w świecie) biorą się z różnych metod fonetycznego zapisu tego samego znaku. Różne linie przekazu, a co za tym idzie różne szkoły, stosują na ogół przyjęte w danej linii brzmienie nazwy stylu. Poszczególne linie i szkoły różnią się między sobą mniej lub bardziej, ale nie jest to związane z nazwą, ale z tym co się w danej szkole ćwiczy.
Wpisz sobie w wyszukiwarkę hasła: jow ga, chow gar, chow gia, zhou jia, hung tao choy mei, chow ka i będziesz miał naprawdę sporo do poczytania – głównie po angielsku, ale i francuski się znajdzie... Mailem mogę też podać linki do forów, na których piszą ludzie ćwiczący Jow Ga. Możesz się tam naprawdę sporo dowiedzieć.
Nasza szkoła jest związana z Sifu Derekiem Johnsonem. Nie słyszałem, żeby obecnie Grzegorz Ciembroniewicz uczył Chow/Jow Ga.
O szkole z Rzeszowa nie będę się wypowiadał, bo w niej nie ćwiczę. Witrynę szkoły do której uczęszczam oraz mail do mnie znajdziesz w moim podpisie.
Jeśli chodzi o filmy, mogę podać taki link z zawodów (forma) w USA:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Więcej znajdziesz w topiku, który był już na tym forum:
http://budo.net.pl/v...0241&highlight=
Pozdrawiam,
Darek
Napisano Ponad rok temu
L.J.Pałys powiedział:
8) 8) 8) 8) 8) 8)
Pozdrawiam,
AdamD
No to jest chyba oczywiste. Skuteczniejsze jednak byloby podwojne salto.
Pozdro
J.
Napisano Ponad rok temu
No to jest chyba oczywiste. Skuteczniejsze jednak byloby podwojne salto.
Można i tak, ale najlepiej jest zrobić salto w przód, bo po jego wykonaniu jest się bezpośrednio za plecami przeciwnika i można sprzedać mu z zaskoczenia kopa-w-plecy-że-nie-wstanie ;-) .
Wiem, o czym mówię, bo jako małolat stosowałem tę technikę grając na ZX Spectrum w gierkę "Exploding Fist" i dzięki temu zawsze dochodziłem do któregoś tam stopnia mistrzowskiego .
Kurde, ileż to czasu minęło...
Napisano Ponad rok temu
Pozdro
J.
Napisano Ponad rok temu
Inter Karate na C-64 tez bylo niekiepskie.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Ale mi na XP nie działa
Napisano Ponad rok temu
dobre, ale mozna tez bylo wykonac taki dziwny wyskok na nogi przeciwnikaale najlepiej jest zrobić salto w przód, bo po jego wykonaniu jest się bezpośrednio za plecami przeciwnika i można sprzedać mu z zaskoczenia kopa-w-plecy-że-nie-wstanie ;-) .
Wiem, o czym mówię, bo jako małolat stosowałem tę technikę grając na ZX Spectrum w gierkę "Exploding Fist" i dzięki temu zawsze dochodziłem do któregoś tam stopnia mistrzowskiego .
poza tym w starciu najskuteczniejszy byl cios piescia w jaja wykonywany z przykleku
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam wszystkich emerytów
K.
Napisano Ponad rok temu
znaczy sie "Exploding"A w ogóle gra nazywała się "The Way Of The Exploading Fist" 8)
rowniez wsiech pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
dobre, ale mozna tez bylo wykonac taki dziwny wyskok na nogi przeciwnika
Kurna, i dopiero teraz się o tym dowiaduję 8O :wink:
Pozdrowienia, Dziadkowie
Napisano Ponad rok temu
dobre, ale mozna tez bylo wykonac taki dziwny wyskok na nogi przeciwnika
poza tym w starciu najskuteczniejszy byl cios piescia w jaja wykonywany z przykleku
Starodawne combosy
Oto wiedza tajemna :wink:
Pozdro
J.
Napisano Ponad rok temu
Niestety, jak po latach spróbowałem tej sztuczki w Mortal Combat, to dostałem straszny wpierdziel. Wot, jak technika do przodu poszła ;-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1)szkołe w Rzeszowie prowadzi obecnie Tomasz Płaza,sifu Thang wycofał sie z czynnego prowadzenia treningów oczym jest wspomniane na stronie
2)ktoś tam wspomniał o gwiaździe w czasie walki...ze tak zapytam to gdzie i kiedy??ja jeszcze w walce jej nie widziałem :twisted:
3)Grzegorz Ciembroniewicz nie uczy już Chow Garu a CLF co nie zmienia faktu ze był pierwszym przedstawicielem tego stylu w Polsce
ps.do nikt nie chce pomóc koledze?? :?
Kolega na każdym forum w polsce zakłada ten topik lub jemu podobne i usilnie próbuje stwierdzić co jest lepsze na podstawie słów
PRZYJDŹ NA TRENING I ZOBACZ!!!BEDZIE SIE PODOBAĆ ZOSTANIESZ,NIE-POSZUKASZ CZEGOŚ INNEGO
Rozkład treningowy na nowy rok jest już na stronie rzeszowskiej szkoły
Napisano Ponad rok temu
2)ktoś tam wspomniał o gwiaździe w czasie walki...ze tak zapytam to gdzie i kiedy??ja jeszcze w walce jej nie widziałem :twisted:
Ja, animacja z waszej strony, dokładnie plik 10.Walka.
Napisano Ponad rok temu
Ale jest tam paru takich... :roll:
ps.
kawamura trenowałeś może u Thanga??jesli tak to napisz na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Do Modliszek -Beng Bu i inne:)
- Ponad rok temu
-
Sensei Sato 8. DAN Kodokan Judo na treningu WT
- Ponad rok temu
-
muzyka chinska
- Ponad rok temu