Ground Zero (Sabertooth Custom 2004) - FINAL
Napisano Ponad rok temu
a nawet jak się mocniej przyłoże - to jak już pisałem - NAWET da się nim posmarować chlebek, choć taki ekstremalny teścik (made in Jumbo) naprawdę przechodzi ostatkiem sił...
...szlif za niski, krzywy, niesymetryczny, i Bóg wie co jeszcze... pewnie masz racje, choć tak jak juz wcześniej pisałem, noż sprawował się w warunkach terenowych WYŚMIENICIE (oczywiscie to moja subiektywna ocena) - ale wiesz co Sid jest w tym najwazniejsze? To ze jest moj - wlasnorecznie zrobiony i pomijam juz fakt, ze przy uzyciu jedynie naprawde prostych narzedzi. Dla mnie jego wyrob byl czysta frajdą i zabawą, ktora nie ukrywam na zawsze pozostanie bardzo milym wspomnieniem.
A to że innym się podoba, bądź nie - to rzecz gustu i nie zamierzam z tym dyskutować, a jedynie słuchać i wyciągać wnioski, w końcu uczymy się całe życie.
PS. Sid - na koniec powodzenia przy robieniu własnego noża!
Napisano Ponad rok temu
Ale kurde combatclawa chce swojego!
Napisano Ponad rok temu
Przy ostrzu o szerokości 4 mm krojenie (np.: pomidorka) może sprawiać pewne kłopoty...
A myślisz, że Sabertooth zrobił ten nóż do krojenia pomidorków? 8O 8O
Skoro to nóż mający słóżyć TYLKO do zabijania, to ta drewniana rękojęść jakoś nie pasuje do niego...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no, Jumbo! Oczywiście ze do pomidorkow, ale jedynie takich malych-miniaturek i wtedy wierzcie mi - ty też Sid - kroi wyśmienicie !!!
a nawet jak się mocniej przyłoże - to jak już pisałem - NAWET da się nim posmarować chlebek, choć taki ekstremalny teścik (made in Jumbo) naprawdę przechodzi ostatkiem sił...
...szlif za niski, krzywy, niesymetryczny, i Bóg wie co jeszcze... pewnie masz racje, choć tak jak juz wcześniej pisałem, noż sprawował się w warunkach terenowych WYŚMIENICIE (oczywiscie to moja subiektywna ocena) - ale wiesz co Sid jest w tym najwazniejsze? To ze jest moj - wlasnorecznie zrobiony i pomijam juz fakt, ze przy uzyciu jedynie naprawde prostych narzedzi. Dla mnie jego wyrob byl czysta frajdą i zabawą, ktora nie ukrywam na zawsze pozostanie bardzo milym wspomnieniem.
A to że innym się podoba, bądź nie - to rzecz gustu i nie zamierzam z tym dyskutować, a jedynie słuchać i wyciągać wnioski, w końcu uczymy się całe życie.
PS. Sid - na koniec powodzenia przy robieniu własnego noża!
Dobrze naostrzony nóż będzie zawsze kroił pomidorki... ale tak to bywa, że po jakimś czasie nie będzie już ostry, a nie będziesz miał ze sobą dobrej ostrzałki. Nie pisałem, czy się podoba, czy też nie. Stwierdziłem jedynie fakt (szlif).
Poza tym, GRATULACJE. Bo rzeczywiście, musiałeś się namęczyć i coś Ci wyszło... coś fajnego. :-)
PS.
Własny nóż? Na chwile jestem na etapie "tuningu" ( :wink: ) gotowych, kupionych :-) jak skończę, pokażę.
Napisano Ponad rok temu
Nie rozumiem...Sid!!!! powiedz to!!! POWIEDZ!!! Ten noz nie jest TAKTYCZNY!!!
... mało spałem.
Napisano Ponad rok temu
Skoro to nóż mający słóżyć TYLKO do zabijania, to ta drewniana rękojęść jakoś nie pasuje do niego...
Sid o czym ty mówisz 8O , NIE MA NOŻY DO ZABIJANIA ! Są jedynie noże, którymi MOŻNA zabić - czyli... wszystkie!
A co do rękojeści, to NIE JEST DREWNIANA - jest z rezotekstu (Micarta), i jeżeli chodzi o "trzymanie" noża to akurat do noża taktycznego jest wystarczająco dobra... i pasuje jak najbardziej! ...nie uważasz? :roll: Oczywiście jedyne co trochę mi przeszkadza podczas dłuższej pracy, to jej długość -niestety powinna być o min.0,5cm dłuższa...
Poza tym odpowiadając dalej - oczywiście że każdym nożem można kroić pomidorki, tak samo jak możesz je pokroić i siekierą! To żaden argument... szybko traci ostrość? - niestety zawiodę Cię - akurat ten nóż trzyma ostrość baardzo dobrze, może dlatego że to D2? ...a ze szlif za płaski, niski? Ok, być może - ale już Ci pisałem - to nie był nóż robiony "na półkę" i do chwalenia się na forum, ale do PRACY, i tak też był używany podczas mojego wyjazdu (wakacji) - o czym pisałem wcześniej - w tym watku. Jak też napisałem sprawował się (jak dla mnie) wyśmienicie - i żebyśmy sie zrozumieli - nie zamierzam go porównywać do żadnych Microtech-ów, Buck'ów, czy innych noży! widocznie jednak te 4mm grubosći ostrza i tak niski szlif jakoś wspógrają...?
O i tyle w kwestii wyjaśnień - ale powtórzę się - dzięki za uwagi, bo wszystkie są dla mnie ważne i coś wnoszą...
a ja czekam więc na Twoje tuningi noży.. chętnie poogladam!
Napisano Ponad rok temu
nozyk pięknota
ostrze poprawnie, szlif - chyle czoła poklon równiutki i pieknie dopracowany, a spasowanie tekstolitu do stali to mistrzostwo
ps Tobie i kilku innych specom powinno sie dac bana za te wasze cacka i juz spokojnie szlifowac sobie ostrza
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sid o czym ty mówisz , NIE MA NOŻY DO ZABIJANIA ! Są jedynie noże, którymi MOŻNA zabić - czyli... wszystkie!
A co do rękojeści, to NIE JEST DREWNIANA - jest z rezotekstu (Micarta), i jeżeli chodzi o "trzymanie" noża to akurat do noża taktycznego jest wystarczająco dobra... i pasuje jak najbardziej! ...nie uważasz? Oczywiście jedyne co trochę mi przeszkadza podczas dłuższej pracy, to jej długość -niestety powinna być o min.0,5cm dłuższa...
Poza tym odpowiadając dalej - oczywiście że każdym nożem można kroić pomidorki, tak samo jak możesz je pokroić i siekierą! To żaden argument... szybko traci ostrość? - niestety zawiodę Cię - akurat ten nóż trzyma ostrość baardzo dobrze, może dlatego że to D2? ...a ze szlif za płaski, niski? Ok, być może - ale już Ci pisałem - to nie był nóż robiony "na półkę" i do chwalenia się na forum, ale do PRACY, i tak też był używany podczas mojego wyjazdu (wakacji) - o czym pisałem wcześniej - w tym watku. Jak też napisałem sprawował się (jak dla mnie) wyśmienicie - i żebyśmy sie zrozumieli - nie zamierzam go porównywać do żadnych Microtech-ów, Buck'ów, czy innych noży! widocznie jednak te 4mm grubosći ostrza i tak niski szlif jakoś wspógrają...?
O i tyle w kwestii wyjaśnień - ale powtórzę się - dzięki za uwagi, bo wszystkie są dla mnie ważne i coś wnoszą...
a ja czekam więc na Twoje tuningi noży.. chętnie poogladam!
Ok, nie ma NOŻY DO ZABIJANIA... są do walki i użytkowe (czasem takie i takie). Pasuje?
Oooo... a ja myślałem, że drewniana... wybacz, proszę... A jaka długa jest?
Twój nóż trzyma ostrość długo, ok. Ale nie wiecznie! Żebyś mnie dobrze zrozumiał. Pod koniec dłuższego wypadu nóż mój (szerokość: 2,5 mm i wysoki szlif) przestał być ostry. I już wtedy miałem kłopoty ze zrobieniem śniadania...
I żeby nie było, że chcę twój nożyk i Ciebie zmieszać z błotem. O nie!!! To tylko taka mała sugestia - następnym razem pomyśl o wyższym szlifie... i tyle. Powodzenia..!!!
Napisano Ponad rok temu
Gratulacje jestem pod wielkim wrazeniem normalnie pogratulowac i tyle - piekny noz...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Odrys Klingi Katany i Wakizashi
- Ponad rok temu
-
nie wiem jak to nazwac ?
- Ponad rok temu
-
Stal NC11 szuka domu
- Ponad rok temu
-
wiesci z kuzni i warsztatu - Todmacher und Meinemesser
- Ponad rok temu
-
jak dobrze rozpuszczać wosk w terpentynie?
- Ponad rok temu
-
jak kuc NC11LV?
- Ponad rok temu
-
Dagorn customs
- Ponad rok temu
-
charakterystyki stali
- Ponad rok temu
-
Nunchaku
- Ponad rok temu
-
Do znawców stali...
- Ponad rok temu