Ground Zero (Sabertooth Custom 2004) - FINAL
Napisano Ponad rok temu
przedstawiam Wam w końcu ukończony (zmęczony ) nożyk, którego projekt prezentowałem jakieś 1,5 miesiące temu - Ground Zero. Niestety projekt przewidywał lekko inna linię, lecz jak pewnie większość z Was doświadczyła tego na swoich pracach - od projektu do realizacji jest daleka droga, ktora najcześciej kończy sie w innym miejscu niż planowaliśmy! Stad kształt nieco inny przede wszystkim głowni, oraz trochę inne wykończenie rękojeści (Okładziny wyprofilowałem specjalnie pod swoje dłonie).
Noż wykonany całkowicie ręcznie poza polerka ostrza i okładzin - przy pomocy wiertarki i tarczy, gumy polerskiej (jeszcze raz dzieki Jumbo), filcu etc... reszta, to pilniki, papier ścierny, od cholery cierpliwości, jeszcze raz drugie tyle cierpliwości i dużo silnej woli - efekt, jak widać poniżej. Tak więc jedna uwaga do tych wszystkich, którzy twierdzą, że bez kątówki, szlifierek, taśmówek itp narzędzi "nie da się zrobić" noża - moja odpowiedź - da się, jedynie to kwestia (jak pisałem wcześniej) - czasu, determinacji, silnej woli i chęci... Jedym słowem - full hand-made-custom
Ach, i jeszcze jedna rzecz - niedawno był wątek o nadawaniu szlifu - w tym wypadku - pilnik i duuużo piłowania bardzo powoli - niestety taką metodą nie uzyska się tak dobrego szlifu wklęsłego... a szkoda
Przy okazji tego noża chciałem bardzo gorąco podziękować Jumbo za wsparcie nie tylko duchowe ale i materiałowe (ten kempas, wykorzystam z pewnoscią - gwarantuje!) i może, co najważniejsze - za jego nieustający optymizm i konsekwencję w robieniu nozy (z tak wielką pasją), to bardzo mnie motywowała do kończenia zaczętych prac, gdy już mój zapał się wypalał! Dzięki stary! poklon
A teraz konkrety...
Ground Zero
Sabertooth Custom 2004
Parametry:
Stal: D2 (Bohler) - hartowany na 60HRC
Rękojeść: Rezotekst (Tekstolit)
Długość całkowita: 23mm (9")
Długość ostrza: 11cm (4,3")
Grubość ostrza: 4mm
Photo nr 1
Photo nr 2
Photo nr 3
Photo nr 4
Photo nr 5
Photo nr 6
Photo nr 7
Photo nr 8
Photo nr 9
Photo nr 10
Photo nr 11
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Photo nr 12
Photo nr 13
I to już koniec galerii... zostało parę detali do wykończenia - trochę więcej estetyki oraz ostateczne zaostrzenie, wytrawienie loga i... bedzie gotowy! czyli jakieś parę kolejnych dni...
Jednak na robie tylko recznie (bez narzedzie mechanicznych) takich nozy - trzeba miec o wiele wiecej czasu, niz osobiscie dysponuje! Wniosek: trzeba sie zaopatrzyc w wiecej elektronarzedzi i bedzie proście - tylko gdzie to trzymac!???
pozdro
Saber
PS: Especially for Seiken - Sorry, for my comment about false edge... as you see in my knife is ...so loooong too please forgive me!
Napisano Ponad rok temu
(brak słów) :wink:
Naprawdę piękna robota. Nie miałem pojęcia, że ten polski rezotekst moze być tak ładny...
Jedna uwaga: czy nie wolałbyć wprowadzić jakiegoś delikatniejszego satin finish? Znaczy się na fotkach m.in. 3, 9 i 10 wykończenie wyglada bardzo ładnie ale zdjęcie numer 2 pokazuje troche inną powierzchnie...
Jednak nóż pierwsza klasa 8O . Podziwiam i gratuluje cierpliwości :-)
Napisano Ponad rok temu
Saber a tego combatclawa to w koncu kurde kiedy zaczniesz produkowac bo juz czekam i czekam na swoj egzemplarz i sie niecierpliwie
Napisano Ponad rok temu
Piekny Nóż
Napisano Ponad rok temu
Gratulacje!!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Teraz trzeba mu ladnej pochewki!
K_P
Napisano Ponad rok temu
sliczny, ale ... co z tym choil czymu in kwadratowy jest ? Imho psuje caly design...
...no nie wiesz? To otwieracz do kapsli..
a tak naprawdę, to poprostu mały wypadek przy pracy, a podcinac jeszcze dalej byłoby już raczej niemądre i tym bardziej nieestetyczne, na początku też mi to przeszkadzało, ale potem jakoś się przyzwyczaiłem i... "bedzie"! Designu nie psuje... przynajmniej moim zdaniem, ale faktycznie w oryginale miał być półokrągły i nieco mniejszy... ;-)
Napisano Ponad rok temu
Jakbyś policzył godziny które przy nim spędziłeś to ile by tego wyszło?
no będzie tego ze 30 godzin czystej pracy , nie wliczając w ten czas zdobywania wiedzy "po drodze", latania za materiałami itp...
no i oczywiście poza CZYTANIEM NASZEGO FORUM.... :peace:
Napisano Ponad rok temu
Nie miałem pojęcia, że ten polski rezotekst moze być tak ładny...
ano może, naprawdę też byłem w szoku, że tak to wyszło, na zdjęciach nie skończyłem jeszcze do końca wcierać w okładziny oleju (przez co na niektórych zdjęciach widać lekkie jaśniejsze przebarwienia), ale dzisiaj już jest ok...
Jedna uwaga: czy nie wolałbyć wprowadzić jakiegoś delikatniejszego satin finish?
myślałem, ale jakoś nie za bardzo pasowałoby to do całości, chyba że jakieś stonewash, czy coś podobnego... niestety w warunkach domowych to raczej nie do uzyskania (czytaj: jak dla mnie)
Napisano Ponad rok temu
K_P
PS. A skad taki material na klinge dostales? Ja sie na stali nie znam, ale D2, to chyba calkiem dobry material!
Napisano Ponad rok temu
a materiał był z firmy Inter-stal (ta która figuruje w przyklejonym watku o dostawcach). D2 jako stal wydaje się być całkiem dobra, choć dużo zależy od hartowania. Tą klingę akurat udało mi się bardzo dobrze zahartować i poza 60HRC nie kruszy się przy uderzeniu w beton z wysokości 1m... co w sumie jest b.wazne! Co innego zaś próbował z tego co dobrze pamiętam Jumbo i efekty były chyba różne... może coś Jumbo powie o tym?...
Napisano Ponad rok temu
Fred
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Odrys Klingi Katany i Wakizashi
- Ponad rok temu
-
nie wiem jak to nazwac ?
- Ponad rok temu
-
Stal NC11 szuka domu
- Ponad rok temu
-
wiesci z kuzni i warsztatu - Todmacher und Meinemesser
- Ponad rok temu
-
jak dobrze rozpuszczać wosk w terpentynie?
- Ponad rok temu
-
jak kuc NC11LV?
- Ponad rok temu
-
Dagorn customs
- Ponad rok temu
-
charakterystyki stali
- Ponad rok temu
-
Nunchaku