Co to za zwierze KENKO-DO i TOITSU-DO?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Cała reszta europy po różnych perturbacjach przyjeła nowe zasady nauki pod nazwą Toitsu Aikido lub Toitsu Do.
Nie będę się tu rozwodził nad koncepcjami nowego Ki Aikido ale to co jest w temacie obok na temat Ki...
Ki jest tylko koncepcją tego co nazywa sie bardziej po ludzku koordynacją ciała i umysłu. Dla Ki aikidoków samo Ki nie istnieje - o dziwo za to mamy pewien stan umysłu w czasie tego co ćwiczymy i wcale nie neguje,że taki stan mają też w swoich naukach inne szkoły, tyle, że u nas jest to główną intencją.
Sama nazwa Kenkodo to jest stare Kiatsu czyli w japońskim slangu ;-) Kenkodo znaczy - droga do zdrowia, a że samo Kiatsu zostało uznane za już starą metodę to uzupełniono ją o nowe elementy i stworzono całość czegoś co można nazwać "terapią" z braku innego słowa - dojścia do zdrowia.
To tak pokrótce gwoli zawodolenia
Ponieważ pewne rzeczy jeszcze nie zostały przez "górę" do końca wyjaśnione więc więcej nie piszę aby nie pogmatwać sensu.
Napisano Ponad rok temu
Szczepanie i inni koledzy jest takie coś; przy tym nie wiem skąd na to wpadłeś .. już od dawna staram się wyjaśnić, że system pod nazwą Ki Aikido w europie ostał sie tylko w Anglii, choć mogę sie mylić..dlatego poprpszę jakby co Wojtka /Silvio/ o sprostowanie.
Tak, z Polakow tylko ja jeszcze trenuje Ki Aikido Koichi Toheja. Wszyscy pozostali (jak i reszta Europy) przeszli do Toitsu Do.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Silvio,Tak, z Polakow tylko ja jeszcze trenuje Ki Aikido Koichi Toheja. Wszyscy pozostali (jak i reszta Europy) przeszli do Toitsu Do.
Silvio
Ty to gość jesteś :wink: (prawie jak Dzierżyński :wink: )
A Yoshigasaki Sensei co ćwiczy? Bo się troche pogubiłem.......
Pancer (widzący kolejny podział w aikido)
Napisano Ponad rok temu
Podział komórek powoduje ich rozrost a co w efekcie może przynieść raka :wink:Silvio,
Tak, z Polakow tylko ja jeszcze trenuje Ki Aikido Koichi Toheja. Wszyscy pozostali (jak i reszta Europy) przeszli do Toitsu Do.
Silvio
Ty to gość jesteś :wink: (prawie jak Dzierżyński :wink: )
A Yoshigasaki Sensei co ćwiczy? Bo się troche pogubiłem.......
Pancer (widzący kolejny podział w aikido)
Napisano Ponad rok temu
Podział komórek powoduje ich rozrost a co w efekcie może przynieść raka :wink:
albo duzy biceps :roll:
Napisano Ponad rok temu
Do Pancera - Yoshigasaki właśnie zainspirował Toitsu Aikido, powodów jego separacji od japońskiego Ki Aikido nie znam do końca więc o tym nie mówię, ale to co robi teraz bardzo mi pasuje i dlatego to robię.
Darek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wynikiem tego w Toitsu Aikido nie obowiązuje już zasada centrum, nie istnieje Tegatana,nie ma czegoś co nazywa się "Ki",może to być szokujące, ale dla każdego myślącego to co robi teraz Yoshi - ma sens.
Oczywiście można się spytać, co jest w zamian? W zamian jest dużo innych nauk na temat pracy naszego ciała i umysłu, tak ze studiowania mam na wiele lat.
Yoshigasaki nadal wspólpracuje z Tohei sensei, który co prawda już ponad 2 lata zaprzestał samodzielnego uczenia i szefem całego Ki Aikido jest Schinichi Tohei i on jest szefem szkoły a jednym z jego głównych nauczycieli jest ..Yoshigasaki.
Ja nie chcę tu podawać niesprawdzonych informacji ani plotek,ale pp główną osobą, która się przyczyniła do separacji Kenjiro Yoshigasakiego od nurtu Ki Aikido jest żona Tohei'a. Ale to nie jest 100% pewne więc nie bierzcie tego z całą powagą.
Bestia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
silvio tzn jak sam tylko jedyniuski jestes w tohei aikido to jak cwiczysz? bardzo ciekawe ? samodoskonalenie rozumiem
Ja trenuje w Anglii.
W ten weekend mielismy staz z Tabata Sensei, 8 Dan Ki Aikido.
I poniewaz to drugi shihan Ki jakiego spotkalem doszedlem do wniosku, ze niewazne jest czy on cwiczy Ki Aikido czy Toitsu Do. Na pewnym poziomie to juz absolutnie nie ma zadnego znaczenia. Tylko nam sie wydaje ze ma.
Silvio
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Minoru Kanetsuka sensei - staż
- Ponad rok temu
-
Kaczor zdal na III dan...
- Ponad rok temu
-
Czy w wawie gdzies wieczorem w sobotę mozna poćwiczyć