Custom Knives a maszyneria CNC, lasery itp.
Napisano Ponad rok temu
niech kazdy patrzy na to inaczej , bo w przeciwnym wypadku swiat by byl nudny.
Jednak niektorym osobnikom wypisujacym na tym forum slowa , niewyszukanej a nawet obrazliwej krytyki na temat dziel naszych "Stell masterow", polecam tez dac sobie na wstrzymanie , bo custom to przeciez custom.
Na koniec dla zrownowazenia tych "maszynowych" tematow cos naprawde dla nozorobow tradycyjnych ( thanks for Mr Hossom & Mr JOnes)
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Ależ dla mnie też!!! Kurwa, mam cały czas wrażenie, że w zasadzie mówimy o tym samym ale jakoś się dogadać nie idzie...Dla mnie wszystkie noze wyjda z mojego garazu to customy i customami sa dla ludzi ktorym je daje.
Napisano Ponad rok temu
Tak na marginesie... te maszyny są nadal prowadzone ręcznie!!! Przecież to nie jest CNC gdzie wszystkim steruje komputer. Co ma wyświetlacz do CNC? Dla mnie bynajmniej ręcznie nie oznacza "pilnik only". Z resztą, już w poprzedniej odp. napisałem, że chyba się mijamy gadając to samo...seiken - baaardzo dobry link, dla wszytstkich którzy wierzą, że amerykańskie customy to wszystkie są only-hand-made...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i tu się poniekąd zgodzę, w sumie custom zaprojetkowany osobiście w CADie, odlew rękojeści wtryskowo żwyicą - w sumie nawet mi sie podoba ta idea - niepowtarzalność danego egzemplarza niezależnie od sposobu wykonania. Na pewno za lat kilka znajdą się knifemakerzy, którzy karzą ci sfotografować dłoń w 3D, zadać paramety ostrza - i za kilka dni masz gotowe. Bo jak dla mnie głównym elementem customizującym (ktoś zna fajne polskie słowo?) jest rękojeść.Em wiecie, a mie sie zawsze wydawalo, ze custom to noz po prostu nie produkowany seryjnie, jak samo slowo wskazuje, noz jedyny w swoim rodzaju... Chodzi o egzemplarz.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Kurwa, mam cały czas wrażenie, że w zasadzie mówimy o tym samym
....bo to Piter , trzeba pisac krotko i zwiezle a nie posty na 1/2 strony i pozniej wszystko mi sie myli.
A propo maszyn ,to wlasnie zniszczylem 3 komplet moich polproduktow na raczki do balisonga i nie udalo mi sie wyfrazowac glupich rowkow , maszyna mnie pokonala.
Do trzech razy sztuka , kupilem wyfrezowane...........
Napisano Ponad rok temu
Piter, niestety w moim rozumieniu nie masz racji twierdząc, że mówimy o tym samym (!), ale szczerze mówiąc dalsza dyskusja w tym temacie jest jak dla mnie bez sensu, więc ja osobiście odpuszczam nie widząc potrzeby dalszeego udowadniania własnych racji ot,co!
...ale cieszy mnie bardzo Twój ostatni post, że wsztystko co wyjdzie spod Twoich rąk - to custom! Tak trzymać!
pozdrawiam serdecznie wszystkich!
CUSTOMZ RULEZ... Rebiata!
Napisano Ponad rok temu
A i jeszcze jedna rzecz - Piter - zauważyłem, że po raz pierwszy chyba na TYM forum padło z twych ust, to jakże brzydkie słowo - K..a, czyżby taka irytacja? ;-) )
peace! ...peace man! ))
naprawde serdecznie pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Piter, jeszcze jedna rzecz - słyszałeś kiedyś, aby do obrabiarek przemysłowych CNC ... nie podłączano komputera, tylko sterowano nimi "ręcznie"...? Pytam naprawdę ze szczerej ciekawości, tym bardziej, że to nie moja dziedzina, a lubię wiedzieć..
Napisano Ponad rok temu
a jeśli chodzi o ostre słowa, to czasem rzucę jakąś szmatą, ale to nie zawsze wynika z forum tylko z ogólnego nastroju
Napisano Ponad rok temu
moja ostateczna definicja: Pomysł+kunszt+narzędzia= custom
i bez różnicy to bedzie się kryło pod "narzędzia".. ;-)
... więc doszliśmy do konsensusu! ... i bardzo dobrze...
Napisano Ponad rok temu
Dla ciebie również CNC tu wchodzi, z czym ja nie do końca się zgadzam JEŚLI CHODZI O WYKONANIE OSTRZA NOŻA. I to jedyna różnica. A poza tym to jest właśnie to samo...
a jeśli chodzi o ostre słowa, to czasem rzucę jakąś szmatą, ale to nie zawsze wynika z forum tylko z ogólnego nastroju
Piter to ja takie tylko ostatnie pytanie troche może wpieniające. Jeślu użył bym CNC do wycięcia z kawałka blachy samego obrysu takiego jakim jest też szablon. Nie nadawał bym geometrji ostrza i fazowania go. Poprostu wycięcie po obrysie. A potem był by np pilnik itp. To czy dla ciebie był by to custom czy nie? Tylko sie nie wpieniaj
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale może zarzucić taki wątek na forum, co by się społeczność trochę szerzej wypowiedziała..?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jak suszyć drewno?
- Ponad rok temu
-
Stalowa blacha.
- Ponad rok temu
-
Emerson LA-GRIFFE-Pomozcie!
- Ponad rok temu
-
troche o kowalstwie
- Ponad rok temu
-
Po czym poznać jakość pilnika
- Ponad rok temu
-
Jak z tytanowej rurki zrobić płaskownik ???
- Ponad rok temu
-
Cwiczenia z kuciem i tego efekty...
- Ponad rok temu
-
Noz uzytkowy
- Ponad rok temu
-
tlim - sztylet w plenerze - hiddentang, 40cm, 24cm.
- Ponad rok temu
-
Produkcja mojego ojca
- Ponad rok temu