"Chodzenie"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Każdy może inaczej podchodzić do treningu. Twój partner widocznie jest zwolennikiem „miłości i harmonii” a Ty chcesz się nauczyć „perfekcyjnej sztuki samoobrony”. Ćwicząc razem nie dojdziecie do porozumienia.....
Napisano Ponad rok temu
Czy Ty aby nieco nie uogólniasz?I to jest właśnie całe aikido!!!!
Każdy może inaczej podchodzić do treningu. Twój partner widocznie jest zwolennikiem „miłości i harmonii” a Ty chcesz się nauczyć „perfekcyjnej sztuki samoobrony”. Ćwicząc razem nie dojdziecie do porozumienia.....
A jeśli chodzi o mnie to ja tylko nie chcę odwalać popeliny na treningu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tu nie chodzi o żadną popelinę. Po prostu każdego z Was interesują inne efekty treningu. Twój partner lubi ładnie chodzić, wykonywać krągłe ruchy i tym podobne balety a Ty zawracasz mu głowę "realnością" technik.
Czyżbym wyczuła tu lekką nutkę ironii? :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To musi mieć coś wspólnego z absorbcją :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Widzę, że jesteś dobry z psychlogii - wiesz, czego oczekiwał mój partner.Tu nie chodzi o żadną popelinę. Po prostu każdego z Was interesują inne efekty treningu. Twój partner lubi ładnie chodzić, wykonywać krągłe ruchy i tym podobne balety a Ty zawracasz mu głowę "realnością" technik.
Nie wiem jak u Was, ale u nas pewne standardy obowiązują i techikę wykonuje się tak, jak prowadzący trening pokaże.
Napisano Ponad rok temu
U nas wykonuje się tak jak kto potrafi :wink: (jak kto potragi najlepiej oczywiście :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Ale mam nedzieję, że przynajmniej staracie się naśladować Sanseia?To nieżli jesteście 8)
U nas wykonuje się tak jak kto potrafi :wink: (jak kto potragi najlepiej oczywiście :wink: )
Napisano Ponad rok temu
W końcu mu tłumaczę, że coś jest niebardzo, bo jest taki moment, że mogę mu z bańki wyjechać. On na to, że 'źle chodzę'.Troszkę się podłamałem. :-)
Olej to
Napisano Ponad rok temu
Oj olewam, tylko miałem nadzieję na jakąś konstruktywną dyskusję jak w takich przypadkach postępować. Jak wyjdzie taki numer, kiedy patrzy prowadzący trening, to sprawę rozwiązuje, ale to się nie udaje zbyt często. Po prostu nie rozumiem takiego podejścia do ćwiczeń.Olej to
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
(tak na marginesie trenuje jj)
... zatem do rzeczy... :wink:
... po treningu wrociłam do domu... jakos jeszcze miałam troche energii ... i tak się z tatą wygłupialiśmy...
.... chciałam zastosować technikę która była na treningu ... (obrona przed chwytem za włosy) - zrobiłam tak jak na treningu ... i się zdziwiłam ...
... z lewej dostałabym z zamachowego .... dało mi to do myślenia...
.... na nastepnym treningu pytam Senseia, przedstawiając sytuacje wątpiąc w skuteczność techniki :roll: .... i wiecie co? ... technika jest ok - tyle tylko że na treningach wykonujemy ją wolniej, bez adrenaliny, sam uke wie jak zaatakujemy i wogóle ...
... trening to trening ... a życie to życie .... 8)
IMHO... fajnie że jeszcze ludzie analizują techniki ... szkoda tylko że wyżsi stopniem zapominają że MA czasem może przydać się w życiu ... dlatego ja ciesze się że moj Sensei umie dyskutować
Pozdrawiam :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Ale na traningu uke tez atakuje wolniej, bez adrenaliny..itd.... na nastepnym treningu pytam Senseia, przedstawiając sytuacje wątpiąc w skuteczność techniki :roll: .... i wiecie co? ... technika jest ok - tyle tylko że na treningach wykonujemy ją wolniej, bez adrenaliny, sam uke wie jak zaatakujemy i wogóle ...
... trening to trening ... a życie to życie .... 8)
Dla mnie to jest calkowicie falszywe tlumaczenie. Jesli uke moze zrobic kontre, to znaczy ze w technice jest otwarcie. Koniec kropka.
Oczywiscie tylko laik moze myslec ze to otwarcie mozna zamaskowac czy nadrobic szybkoscia. Ja np czasami experymentuje techniki na maxymalnym oporowaniu, z dowolnymi kontrami, w dodatku przykladowo na gosciu co cwiczyl intensywnie kung fu przez prawie 10 lat.
Jakos tak zawsze sie dzieje, ze jak zrobie technike badziewiarsko, albo choc troche niedokladnie, to gosciu i tak intuicyjnie to wykorzystuje. A zdarza sie to nieslychanie czesto i szybkosc wykonania nie ma tu znaczenia. Jak wykonam technike dobrze i powoli, to i tak gosciu nie jest w stanie z tego wyjsc.
wiec juz nie wierze w takie tlumaczenia jak ci przedstawil twoi instruktor, sorki.
Oczywiscie sa tez techniki kompletnie nie nadajace sie do aplikacji poza dojo. Moze to byla jedna z takich technik?
Napisano Ponad rok temu
Własnie może odpowiedz sobie jak pokazywał ją prowadzący - jak pokazywał taniec - racje ma hakama, ale :wink: sygnał głową może być bardzo znaczący w rozwoju jego aiki :wink: ,Jak wyjdzie taki numer, kiedy patrzy prowadzący trening, to sprawę rozwiązuje, ale to się nie udaje zbyt często.
jeśli technika była pokazywana jako skuteczna racje masz ty więc tym bardziej rusz głową :wink:
Ćwicz tak jak mówi ci sumienie i dobroć , bo dobrem zaiste jest wyprowadzanie błądzących z błędów :wink:
Dokładnie tak, jeżeli by było inaczej można by się skupić tylko na refleksie i szybkości, no czasami tylko popracować nad techniką :wink:Dla mnie to jest calkowicie falszywe tlumaczenie. Jesli uke moze zrobic kontre, to znaczy ze w technice jest otwarcie. Koniec kropka.
Pancer (szybki niczym siedemnaście mgnień wiosny :wink: )
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
raz jeszcze wawka
- Ponad rok temu
-
małe pomieszczenia..
- Ponad rok temu
-
1.Ukemi waza: Maekaitenukemi 2.Aihanmi katatetori:Kokyudosa
- Ponad rok temu