IAITO by Graf
Napisano Ponad rok temu
Cala oprawe zato robilem sam.
Oto miecz w pelnej krasie.
Tsuba styl tsukashi, krztalt marugata, motyw pajak na pajeczynie i kropelki rosy ze srebra.
Fuchi trzy czesciowe rozkladane moztyw listki w pajeczynie srebro miedz i mosiadz.
Kashira harmonizuje z fuchi ten sam motyw.
Menuki by nie bylo za monotonnie i zgodnie z zasadami kompozycji japonskiej nieco odmienne roslinnosc wodna (w wodzie tesz czaja sie ruzne pajeczaki )
Tsuka: drewno magnolia japonska, skura plaszczak, oplot jedwabny.
Saya magnolia japonska lakierowana imitacja laki, kurikata rug bawoli, saya wzmacniana paseczkami skury plaszczki. Sageo japonskie sztuczne (niestety koszta)
A tak to prezentujesie w calosci. Mam nadzieje, ze zmarnowalem waszego czasu, ktury poswieciliscie na oglondanie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jak na mnie to wysokiej klasy dzieło sztuki poklon poklon poklon
-pomijając biegłość warsztatową oczywiście
ale głownie też bym chętnie obejrzał
-pozdrawiam
navarre
Napisano Ponad rok temu
Piękna rzecz! Szczerze podziwiam!
Pozdr
Mithr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Glowni nie pokaze z 2 powodow. Nie jest to moje dzielo wiec nie mam praw do niego a po drugie miecz nie jest jusz u mnie (od dluzeszgo czasu co widac po lekko spatynowanych od cwiczen czesciach oprawy) i niechce fatygowac wlasciciela na kolejna sesje zdjeciaowa.
Moge je za to opisac. Smieszna historia jest jesli chodzi o orginalna glownie. Sygnowana byla imieniem miecznika, ktorego mistrz wywalil na zbity pysk ze szkoly za oszustwa. Bral on glownie leprzych od siebie kowali i sygnowal wlasnym imieniem. Zatem czy zeczywiscie to byla jego glownia czy kogos leprzego niewiem na 100% ale podejzewam, ze nie jego, gdyz miala dosc szlachetny i proporcjonalny wyglond.
Miecz jest dośc szeroki i masywny orginal mial 68cm i byl skrucony do przepisow wojskowych z IIWŚ. Ja osobiście wydluzylem go od orginalnych 72 i taki dalem do odkucia. Cuz co sie chlopakom natlumaczylem jak to ma wyglondac, i ze nie mozna na odwal sie robic to moje ale efekt koncowy byl zadowalajacy, takie brzydkie kaczatko bo choc polerka nie do konca taka jak byc powinna (widac pod swiatlo ryski ale przejzec sie mozna) o tyle ma naprawde rewelacyjne wywazenie!
Porownywalem z iaito za 4000zl i osobiscie wolalem ten miecz. Wazy wiecej nisz iaito oczywiscie, tyle co miecz ostry ale dla mnie to zaleta, co kto woli.
Robilem go 3 miesiące ale to przez zajecia szkolne. średnio to dwa tygodnie czekania na materiały z Japonii, i tak 3 tygonie pracy w normalnych warunkah.
Posiadacz czy jest zadowolony? I tak i nie. Tak bo ma cos unikatowego zadna inna osoba w grupie niema tak indywidualnego miecza a jak nabedzie ostra głownie to tylko sobie przełozy oprawe. Nie bo ostatnio musieli trzymac miecz w koncowej fazie chiburi przez dluzszy czas i raczka siebiedakowi trzasla i nie wytrzymal
Napisano Ponad rok temu
A czy mógłbys podac orientacyjne koszty ?? tak jakby zupełnym przypadkiem ktos chciał u Ciebie zamowić takie cudo... )
pozdroofka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ile waży to cudo?ostatnio musieli trzymac miecz w koncowej fazie chiburi przez dluzszy czas i raczka siebiedakowi trzasla i nie wytrzymal
Napisano Ponad rok temu
Cena to bardzo indywidualna sprawa i wynika podczas rozmow ale powiedzmy tak 1500zl to stawka wyjsciowa, plus materialy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
2. Zgadzam sie postarzanie elementow to kicz i dlatego tego nie robie po prostu zdjecia byly wykonane po jakims roku intensywnych cwiczen mieczem i oprawa sama sie tak spatynowala pod wplywem potu i innych czynnikow.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
8 następnych tematów
-
Budojo dojo - opinie, wrazenia, uwagi...
- Ponad rok temu
-
Mordercze ale jakze zmyslowe wojowniczki miecza
- Ponad rok temu
-
Sklep z tanimi iaito.
- Ponad rok temu
-
Jak ćwiczyć realne cięcie mieczem?
- Ponad rok temu
-
Kto chciałby się uczyć kenjutsu we Wrocku?
- Ponad rok temu
-
Katori Shinto Ryu
- Ponad rok temu
-
cudze chwalicie .... (miecze)
- Ponad rok temu
-
Bushido - mit i legenda???
- Ponad rok temu