Inwencja Twórcza
Napisano Ponad rok temu
Tak się zadumałem nad taką paralelą, czy my AikidOwce również powinniśmy pracować nad indywidualnymi technikami? Nie mam na myśli wszelkich kombinacji nauczanych w ramach treningu, a raczej kombinowania we własnym zakresie (na miarę możliwości).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po drugie Garry to ja oceniam prace barmanów już od wielu lat :wink: , bynajmniej nie w żonglowaniu butlami,
A dalej to nie wiem o co ci chodzi........ :wink:
Pancer (czekający na kolejne zawody barmańskie przy grillu :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Coz widać mi też bardziej machanie kufelkiem wychodzi.
Napisano Ponad rok temu
a takserio ja jestem za
Napisano Ponad rok temu
przeciez kazda technieka jaka robisz od dziecka, jest jedyna, niepowtarzalne,unikalna. Co moze byc BARDZIEJ tworczego? 8O
Napisano Ponad rok temu
Ty Garry chyba zatrzymnales sie na poziomie aikido= duzy worek z technikami.
przeciez kazda technieka jaka robisz od dziecka, jest jedyna, niepowtarzalne,unikalna. Co moze byc BARDZIEJ tworczego? 8O
Ja wiem Szczepan że kreujesz się na konserwatyste, głosząc opinie że Aikido jest niezmienialne (Bynajmniej na naszym poziomie). Ale jesteś deko niekonsekwetny, bo czasem sam wydziwiaqsz. Dla przykładu: trzy lata temu jak mieliśmy okazję razem pocwiczyć, specjalnie 'szarpałeś' atakiem aby mi utrudnic wykonanie technik. Nie spotkałem się z taką metodą ćwiczeń, nie pokazywał też tego sensei prowadzący zajęcia - więc jakby to powiedzieć - wygląda na to że był to twój lub podpatrzony u kogoś niestandardowy pomysł na ćwiczenie. Jak widzisz nie mam nam myśli aikido worek z technikami. Choć w sumie nawet nie dawno na forum były wspomniane techniki takie jak Irimi Tamury, Meguri, Czy techniki walenia w grdysia ala Shioda. Wiem ze to jeszcze daleko do poziomu ww. mistrzów. Ale s chłodnej kalkulacji wynika ze skoro dziadek podobno pracował 20 lat nad iriminage, to oznacza ze kiedyś musiał zacząć. Wiec jak Szczepciu za 20 lata pokazesz nam jakieś Szczepan-nage ?
Napisano Ponad rok temu
Na cwiczenie tego co sie dzieje przed kontaktem, nie ma jakiejs stanardowej metody treningowej. Ja akurat uzywam i ulepszam takie cos co widziales.
Ma to kilka funkcji:
1. Ustanowienie, utrzymywanie i roznorodne uzywanie ma-ai.
2. Hartowanie ducha.
3. Nauka uzycia timingu w skrajnie niekorzystnych warunkach
4. Aplikacja taktyki walki(ale to moze jako byprodukt)
...itd...
Czy to mozna nazwac tworcza inwencja? Boff.....czy ja wiem.......kazdy kto prowadzi treningi w ktoryms tam momencie zaczyna rozwijac jakis tam aspekt ktory mu odpowiada. I tak powstaja przegiecia.
Mysle ze wazniejsze jest to, zeby miec na karku instruktora, ktory koryguje twoje przegiecia w "tworczosci".
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak się zadumałem nad taką paralelą, czy my AikidOwce również powinniśmy pracować nad indywidualnymi technikami? Nie mam na myśli wszelkich kombinacji nauczanych w ramach treningu, a raczej kombinowania we własnym zakresie (na miarę możliwości).
Mysle ze dobrze jest pokombinowac w ramach techniki. Kazdy moze dostosowac technike do wlasnego ciala i poczuc co lepiej pracuje. Jeden jest nizszy, drugi wyzszy, lzejszy czy ciezszy, mozna to inaczej wykorzystac.
Osobiscie kiedy cwicze z partnerem, to wykonujemy technike 4 razy, a potem sie zmieniamy. Przyznam ze za kazdym razem cos tam zmieniam w jej wykonaniu (techniki).
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ty Garry chyba zatrzymnales sie na poziomie aikido= duzy worek z technikami.
Ja wiem Szczepan że kreujesz się na konserwatyste, głosząc opinie że Aikido jest niezmienialne (Bynajmniej na naszym poziomie). Ale jesteś deko niekonsekwetny, bo czasem sam wydziwiaqsz. Dla przykładu: trzy lata temu jak mieliśmy okazję razem pocwiczyć, specjalnie 'szarpałeś' atakiem aby mi utrudnic wykonanie technik. Nie spotkałem się z taką metodą ćwiczeń, nie pokazywał też tego sensei prowadzący zajęcia - więc jakby to powiedzieć - wygląda na to że był to twój lub podpatrzony u kogoś niestandardowy pomysł na ćwiczenie. Jak widzisz nie mam nam myśli aikido worek z technikami. Choć w sumie nawet nie dawno na forum były wspomniane techniki takie jak Irimi Tamury, Meguri, Czy techniki walenia w grdysia ala Shioda. Wiem ze to jeszcze daleko do poziomu ww. mistrzów. Ale s chłodnej kalkulacji wynika ze skoro dziadek podobno pracował 20 lat nad iriminage, to oznacza ze kiedyś musiał zacząć. Wiec jak Szczepciu za 20 lata pokazesz nam jakieś Szczepan-nage ?
garry zto cie szanuje ;p;p
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
„....... czy my AikidOwce również powinniśmy pracować nad indywidualnymi technikami? Nie mam na myśli wszelkich kombinacji nauczanych w ramach treningu, a raczej kombinowania we własnym zakresie (na miarę możliwości)”.
To tak jakby początkujący architekt ( dopiero po skończeniu studiów, czyli po 5 latach nauki ) zapytał:
„ Czy my, młodzi architekci również powinniśmy pracować nad indywidualnymi projektami ..........”
Napisano Ponad rok temu
Marudka, za to wspaniałe odkrycie należy Ci się nagroda.
hahaha bardzo smiesz... uwaga! ... podskakuje... specjalnie dla Ciebie
a nagrode przyjme z mila checia przyjme
Napisano Ponad rok temu
A tak na marginesie, czy Twój sensei pozwala Ci być kreatywnym????
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
na aikido można zarobić :)
- Ponad rok temu
-
Aikido w Białymstoku
- Ponad rok temu
-
TIMEING!!
- Ponad rok temu