WIELKI POKAZY OYAMA KARATE W MANGHA KRAKOW
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS: Skoro jesteście tacy dobrzy to powinniście bronić reputacji teoretycznie słabszych styli, a nie na nie najeżdzać.
Napisano Ponad rok temu
Poprostu takie mam odczucie i to tylko moje spostrzeżenia jeżeli się myle to napisz do rzeczy 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS: Mówiąc w skrócie chodziło mi tylko o "uszcypliwe" uwagi na temat Oyama
Napisano Ponad rok temu
Z tego co się orientuję to kyokushin zostało stworzone przez Koreańczyka w oparciu o okinawską lokalną sztukę walki, która się wykształcila z jakiś tam chińskich wzorców. I to ma być japońska sztuka walki? Japońskie to jest sumo albo ju-jitsu. Jakby ktoś sto lat temu powiedział w Japonii ze karate to sztuka budo to by go śmiechem zabili.
Masz rację ale okinawa obecnie jest częśćią Japoni wiec samo przez się sprawa staje się oczywista, zaś karate jako takie powstało jeżeli się nie mylę po przez wymieszanie sie chińskich sztuk walki z miejscowymi itd. w efekcie powstał nowy system walki (Muay Thai też kożystał z Chińskich sztuk walki jeżeli się nie mylę chociaż chyba nie w takim stopniu) czyli masz rację co do histori ale to co już powstało nie było dziełem chińczyków lecz ludności miejscowej, dokładniej Okinawczyków (powstała nowa sztuka walki jak nie trudno zauważyć z bogatym rodowodem).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To fakt. Do tej pory czesto podkresla sie dla rozroznienia np.: japonskie karate a okinawskie karate.To pierwsze ma zalezwie 100 lat
Napisano Ponad rok temu
Byli sobie kiedyś Okinawańczycy, którzy na chińskich wzorach opracowali sobie sztukę walki. Następnie tę okinawską sztukę poznali Japończycy i opracowali swoją odmianę. Nastepnie tę odmianę, przy której majstrowali Japończycy poznał Koreańczyk i tez coś tam pozmieniał bo załozył własny styl. Ten styl został zaimportowany do Polski do kompletnie innej kultury. Od tego Koreańczyka odłaczył się jego uczeń Amerykanin który załozył własną organizację i część ludzi od organizacji Koreańczyka także w Polsce przeniosła sie do organizacji Amerykanina.
I teraz człowiek ze stylu od tego Koreańczyka zarzuca tym od tego Amerykanina że są za mało japońscy?
Jak to sie mówi: "przyganiał kocioł garnkowi".
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
zapas napisał pokazy japonskich sztuk walk !! Ale cos mi się zdaje,że Oyama karate zostało stworzone dla potrzeb finansowych jednego człowieka w USA?, jedynie może łączyć je fakt ,że uzywa nazwy karate ale nie wolno zapomnieć ,że na początku ta wymyslona forma walki nazywała się USA-KARATE, lecz po nie wypale.........................
Skoro jesteśmy tacy źli, do bani i w ogóle kompromitacja, to czemu karateka z PZK nie chcą z nami walczyć? Oficjalnie wszystko jest OK - shihan Drewniak każdego wita z otwartymi ramionami, tylko koszta uzyskania licencji PZK przez klub oraz koszt licencji zawodniczej są - że tak to ujmę - zaporowe. Ja od dłuższego już czasu kombinuje jak się wkręcić na wasze zawody - i ni cholery.
"pozatem w USA organizacja chyba się sypneła więc Oyama zostali zdani sami na siebie"
Ta "rozsypana organizacja" nadal organizuje w USA (i nie tylko) swoje zawody, więc chyba tak źle nie jest. A tych "zdanych na siebie" Oyama odwiedzi w listopadzie lub w grudniu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Zastanawiam się czy my mówimy o tym samym PZK... :wink:Spsoób uzyskania licencji zawodnika w PZK za 80 zł żaden problem, wystarczy dogadać się z klubem KK w swoim mieście ,a każdy instruktor taka licencje wyrobi po przekazaniu deklaracji i kasy na Kremerowską 8) u nas nawet był gościu z aikido i judo ,którzy mieli taki kwitek i startowali w zawodach KK
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Międzynarodowe Mistrzostwa IKKA Kyokushin Karate Poznań
- Ponad rok temu
-
uaktualnienie strony europejskiej
- Ponad rok temu
-
Popularnosc Goju ryu
- Ponad rok temu
-
Naj naj naj
- Ponad rok temu
-
Sklep w katowicach
- Ponad rok temu
-
Pochylanie się przy technikach ręcznych??
- Ponad rok temu
-
Najcięższy przebyty przez was trening...
- Ponad rok temu
-
Przypowieści...
- Ponad rok temu
-
Kurs instruktora spec. shotokan - kiedy i gdzie??
- Ponad rok temu
-
sztuki walki-koszty:(((((((
- Ponad rok temu