Desperado i Safe Keeper
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio miałem okazję oglądać i trymać w ręku dwa w/w modele Cold Steela. Jeśli chodzi o Safe Keepera III, to przeżyłem spore rozczarowanie. Kiepsko leżał mi w dłoni, ostrze było krótkie, jednostronnie zaostrzone. Więcej satysfakcji dawało mi trzymanie korkociągu w domu :-)
Natomiast bardzo pozytywnie zaskoczył mnie Desperado :wink: W dłoni leżał znakomicie, ostrze i rękojeść ułożone pod kątem idealnym do pchnięć, do tego wygodny futerał.
Interesuje mnie, jakie są Wasze opinie o tym nożu [czyli Desperado], szczególnie jako narzędzia do samoobrony. Tzn. czy ta specyficzna konstrukcja, Waszym zdaniem, może mieć zastosowanie w realnej obronie? Jakie są plusy i minusy tego modelu???
Pozdrawiam,
M. M. W.
P.S.
Archiwum przeszukałem i zbyt wiele nie znalazłem :-)
Napisano Ponad rok temu
A tak w ogóle to samoobrona za pomocą pchnięć 5" ostrzem budzi we mnie, delikatnie mówiąc, mieszane uczucia.
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Jednoznaczne
Po prostu jest to zdecydowana samoobrona
Do końca
K.
Napisano Ponad rok temu
A tak w ogóle to samoobrona za pomocą pchnięć 5" ostrzem budzi we mnie, delikatnie mówiąc, mieszane uczucia.
Pozdrawiam,
AdamD
Osobiście traktuję nóż w sposób analogiczny do broni palnej. Gdyby już trzeba było użyć, to jedynie w sytuacji ekstremalnej [jeszcze takiej w życiu nie miałem i obym nie miał]. Ale jeśli już używać, to w sposób skuteczny. Natomiast rozmaite "pazurki" i małe nożyki mogą jedynie, w moim odczuciu, rozsierdzić napastnika [bądź napastników]. W takich sytuacjach lepiej wcale ich nie wyjmować. Dochodzi także sprawa normalnego ubrania [kurtka itp.], które w naturalny sposób ograniczają możliwość zadania ran napastnikowi.
Malutki nożyk to dla mnie podobne narzędzie jak pistolet gazowy [miał legalnie mój ojciec - rewolwer Walther Magnum 44 - zezłomował :D ] - niby broń, ale obawa o jej skuteczność [a raczej brak] paraliżuje chęć użycia.
Ale to są oczywiście moje skromne przemyślenia, nie jestem fighterem, weteranem wojny, nożownikiem, zawodowym bandytą itp. Dlatego druzgocącą krytykę przyjmę z pokorą :wink:
M. M. W.
P.S.
Wciąż czekam na opinie ekspertów o "Desperado".
Napisano Ponad rok temu
Po prostu jest to zdecydowana samoobrona
Do końca
K.
I obrócić...
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam,
AdamD
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Bog Dog
- Ponad rok temu
-
Czy ktos uzywal, czy ktos wie....
- Ponad rok temu
-
Jak im to wytłumaczyć...???
- Ponad rok temu
-
Powracajace Spyderki
- Ponad rok temu
-
Unia Europejska - import z europejskich sklepow intern.?
- Ponad rok temu
-
Jak zahartowac siekiere?
- Ponad rok temu
-
jaki to nóż? ;>
- Ponad rok temu
-
opinia o kaliber
- Ponad rok temu
-
Buck Diamondback
- Ponad rok temu
-
c.d. Tactical Folder (w rozsądnej cenie)
- Ponad rok temu