Skocz do zawartości

Zdjęcie

MAMMOTH JUMBO CUSTOM

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

budo_jumbo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2040 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

MAMMOTH JUMBO CUSTOM
Zainspirowany zdjęciem z linku, jaki wyszperał w sieci kolega Qkiel,

Dołączona grafika

postanowiłem zrobić coś na podobną modłę.

Qkiel proponował cieńszą stal, ale ja stwierdziłem, że pięknie wyglądać będzie takie maleństwo zrobione z bardzo grubej stali, więc na warsztat poszła stal o grubości 7 mm. W sumie była to moja wspominana już najgrubsza część tasaka z hartowanej stali D2 (tak ją okreslili znawcy).

Najpierw wstępne wycięcie kształtu, tym razem brzeszczotem z okruchami wolframu. Długo, mozolnie i powoli, ale wyłoniły się zarysy noża.

Potem stal poszła w maszynowe imadło i do akcji wstąpił oddział pilników. Od wielkich, aż po malutkie diamentowe iglaki. Szlifowanie trwało baaaaardzo długo, a ból dłoni był niesamowity... Cóż, nienawykłe człowiek ma jeszcze ręce do pracy narzędziami ręcznymi...

Wywiercenie otworu, więc spacer do tego samego znajomego, który wywiercił mi otwory w moim pierwszym customie. Nie mam jakoś zapędów do kupowania takich drogich wierteł... Pół godzinki wiercenia i zadowolony wracam do domu.

Pojawiło się pytanie, jak ozdobić ten nożyk. Nie za bardzo podobał mi się pomysł robienia nacięć na górnej powierzchni, tak samo nie podobał mi się pomysł grawerowania, trawienia boków. Postanowiłem jako ozdobę wykorzystać właśnie otwór. W otwór wklejona na poxipol miedziana rurka, z lekko sfazownymi średnicami wewnętrznymi. Rurka wklejona, obcięta.

Teraz najgorsza część pracy, która jeszcze jest dla mnie niebywałą masakrą - szlifowanie kąta ostrza. Znów pilniki, pilniki, pilniki... Cały dzień szlifowania, potem poprawiania iglakami i uzyskałem kąt, który mi odpowiadał. Nawet ładnie to wyszło i chyba po raz pierwszy byłem naprawdę zadowolony z tego etapu pracy.

Teraz przyszła kolej na polerowanie. Drobniutki papier ścierny, potem guma polerska, a na koniec filc i pasta polerska, aż wreszcie sama pasta. Ciężko jak smok szło, bo nożyk malutki i nie było jak dobrze złapać go w palce. Ale po iluś tam godzinach, miałem ładnie spolerowane powierzchnie. Celowo nie polerowałem ostrza, gdyż uznałem iż będzie ładnie wyglądał taki surowy, nawet gdy powierzchnia nie jest idealna.

Rzemyczek jakiś stary, ładnie w otworek, potem wycięta aluminiowa obrączka, miedziany drucik i jeszcze jedna obrączka. Wszystko ściśnięte i dobrze trzyma.

Pochwa nie jest szczytem kunsztu rymarskiego... Miał być na niej wytłoczony obraz 23 indian pędzących na mustangach za wielkim stadem bizonów, ale pochwa jest tak mała, że zmieściłby się tylko jeden zadek bizona... :) Prosta, z dwóch kawałków skóry, czarna nić i godzinka szycia. Cóż, ładne pochwy są też dla mnie jeszcze odległym marzeniem.

No i tym sposobem powstał mały, ale paskudnie ostry i bezczelnie mocny MAMMOTH JUMBO CUSTOM

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

• 0

budo_sulej
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 361 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

Re: MAMMOTH JUMBO CUSTOM
Jumbo naprawde super nożyk! poklon Co Ty do pracy nie chodzisz tylko same noże robisz?? :P
  • 0

budo_sabertooth
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 356 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No...piekny! Naprawde kawal (7mm) dobrej roboty :)
ale przylaczam sie do pytania kolegi Suleja - faktycznie noze zawodowo robisz? Chcialbym miec tyle czasu...ech - "dzien szlifowania" - niestety to tez jeden z elementow upraszczania slowa CUSTOM- bo na taki full custom to trzeba miec cos, czego nie da sie kupic w zadnej hurtowni... CZAS... :( niestety...

ale nozyk naprawde pierwsza klasa...
  • 0

budo_jumbo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2040 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Stal jest z przedwojennego tasaka, więc w sumie prawie custom!! :)

A czas? Cóż, śpię po 3 godziny dziennie, w pracy robię to co muszę i jazda do szlifowania!!
  • 0

budo_sabertooth
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 356 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wierze! :) naprawde dobrze ci...
niestety nie kazdy tak moze, ale naprawde jestem pelen podziwu :D

rozumiem ze tasak musial miec ze 3m2 powierzchni... ;-) )) bo jak czytam posty to tych nozy z niego wyszlo juz sporo... :)
  • 0

budo_jumbo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2040 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wbrew pozorom, tasak był spory. Jak zdjąłem z niego okładziny, to kawał stali miałem w ręku. Ale niestety, ten już się kończy... :(

Ale na szczęście mam już 2 kolejne!!!! Również datowane na okres przedwojenny, sprawdzone - stal równie twarda jak tamten. Także małe nożyki można dziubać.
  • 0

budo_vince
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4029 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jumbo trzymasz poziom! poklon
  • 0

budo_wardog
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 229 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Prościutki w formie (nie mylić z wykonaniem), po prostu zajebisty.
  • 0

budo_qkiel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1732 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

poklon
lom kieszonkowy pierwasza klasa :wink:
  • 0

budo_jani
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 609 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No to może byś się Jumbo pokusił o zdjęcie grupowe swoich noży?? tyle ich jest i wszystkie naprawdę udane :) ... cała seria można rzecz :) ... no a sam nożyk jak zwykle schludny, pikny w swej prostej formie czyli to do czego nas przyzwyczaiłeś :)
  • 0

budo_cynik
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5337 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kurde fix Jumbo, jakim cudem robisz co drugi dzien nozyk z zahartowanej D2? :) Bo jak pamietam, te twoje tasaczki z tego wlasnie sa...?
  • 0

budo_jumbo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2040 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

1. Spędzam dużo czasu przy pracy

2. Nabieram wprawy w operowaniu narzędziami

3. Mięśnie przyzwyczajają się i już nie bolą.
  • 0

budo_kkamill
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2163 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

bardzo ladny. I kupe roboty kosztowal. Caly dzien szlifowania - podziwiam Cie

KKamiLL
  • 0

budo_obol
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 703 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja się tak nie bawie :( to maleństwo jest na 4 miejscu na mojej liście "rzeczy " do zrobienia :) pocieszam się tym ,że mój będzie z 4mm i obustronnym szlifem (jak się uda) A to mój nr. 2 [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_kooniu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 676 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

piękne maleństwo poklon -a pokłon za ręczną robotę -ja jestem jednak straszny leń :wink:
  • 0

budo_foetus
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 313 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

kurteczka wplywasz mobilizujaco na nozorobow
(czyt. na mnie :wink: ) swoimi pomyslami i praca
trzymaj tak dalej :D
  • 0

budo_zlotyelf
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 624 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no no całkiem niexle: D az mi sie barsz wylał ; P
  • 0

budo_aviator
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 702 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hmmm... wie ktoś z jakiej stali robili Niemcy bagnety wojskowe w okresie bezpośrednio poprzedzającym wybuch drugiej wojny światowej??
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024