Szukam kowala
Napisano Ponad rok temu
temat przeniesiony tam gdzie jego miejsce - wasz mod...
Napisano Ponad rok temu
Jakis rok czy dwa temu widzialem w TV bodajze dwoch facetow, z zawodu kowali, ktorzy trenowali costam + iaido i, co najwazniejsze, wykuwali sobie sami katany wedlug wskazowek i technologii japoskich mistrzow. Pytanie - kojarzy ktos te osoby? Wiecie moze, jak ich znalezc? Bylbym wdzieczny za wskazowki.
temat przeniesiony tam gdzie jego miejsce - wasz mod...
Polecam zajrzeć tutaj: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Dwa lata temu miałem w rękach miecz wykuty rękami tego człowieka i byłem pod wrażeniem. Co prawda nie była to katana, lecz miecz wczesnośredniowieczny /tzw.normański/ wykonany techniką damastu skuwanego (rdzeń) i przystosowany do realnej walki /przyjmowanie ciosów na zasłony/. Pięknie wyważony, leciutki, giętki z twardą krawędzią...Z rozmowy pamiętam, że wykuwa każdą broń na zamówienie, w tym np. chińskie miecze, więc z kataną też nie będzie problemu. No, tylko minimum 4-5 tys.zł. musisz mieć w kieszeni.
Napisano Ponad rok temu
No i taki słodki mieczyk: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
,taniej od MadDoga :wink: , ale czy wytrzyma test War'a :wink: ?
ps: tylko autor tekstu dał plamę, bo nie "romański" 8O tylko normański, wczesnośredniowieczny, ewentualnie "typowy dla mistrzów nadreńskich z IX-XI w...."
Napisano Ponad rok temu
Spoko, spoko. Net mam w pracy, oszczedzamNo i co? Zero zainteresowania?
Dzieki za stronke poklon przynajmniej cos mam na poczatek. To nie ten gosc, ale skrobne do niego, moze bedzie cos wiedzial, a moze zrobi mi to, co chce. A cena - i tak wychodzi polowe tanej, niz jakbym zamowil idento miecz u kowala w Japonii
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No gość na bank nie ten, tamtych gości też widziałem w TV, ale kim są i gdzie ich znaleźć nie mam pojęcia :? Ale Sławiński ma tę zaletę, że wykonuje broń w pełni BOJOWĄ, a więc nie tylko do ćwiczenia cięć ale też do sparingów /oczywiście w stroju ochronnym i ze stępioną krawędzią :wink: /To nie ten gosc, ale skrobne do niego, moze bedzie cos wiedzial, a moze zrobi mi to, co chce. A cena - i tak wychodzi polowe tanej, niz jakbym zamowil idento miecz u kowala w JaponiiNo i co? Zero zainteresowania?
A te "treningowe katany" z 420J2 to mieczykiem wyklepanym z resora można na pół przeciąć, ewentualnie wokół szyi sobie okręciś i z rozpaczy się na tym powiesić.
Pozdrawiam
Heimdall
Ps: 3 tys. zł. za miecz z damastu to chyba całkiem fajna cena 8)
Napisano Ponad rok temu
....pod warunkiem, ze ktos lubi damascus....
Napisano Ponad rok temu
...Wersja z laminatu jeszcze tańsza 8) i w sumie równie funkcjonalna.No oczywiscie, ze calkiem fajna!!!
....pod warunkiem, ze ktos lubi damascus....
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Co dla slabych?
- Ponad rok temu
-
:))
- Ponad rok temu
-
Stainless Steel - jakie to stale ?
- Ponad rok temu
-
Terzuola D/A Auto Claw Logo - allegro
- Ponad rok temu
-
Czapka emerson
- Ponad rok temu
-
Ale gadzet, bajer
- Ponad rok temu
-
a nóż się uda...
- Ponad rok temu
-
blokada BackLock
- Ponad rok temu
-
Obróbka stali D2 - czy dam radę we własnym zakresie?
- Ponad rok temu
-
Mechanika otwierania w nozach auto Microtecha
- Ponad rok temu