Prawne aspekty OBRONY KONIECZNEJ
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale jest różnica między złamaniem noża lub kija a pocięciem lub złamaniem rekiKiedyś tak było, że ręcę lub nogi osoby wyćwiczonej w sztukach walki były uznawane za niezbezpieczne narzędzie.
Napisano Ponad rok temu
a teraz taki mały off topic. znalazłem ciekawy fragment w kodeksie karnym :
Rozdział XXIII
Przestępstwa przeciwko wolności
Art. 189.
§ 1. Kto pozbawia człowieka wolności,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. Jeżeli pozbawienie wolności trwało dłużej niż 7 dni lub łączyło się ze szczególnym udręczeniem,
sprawca podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
:) trzeba pozamykać wszystkich sędziów :)
Napisano Ponad rok temu
Musisz poszukac w orzeczeniach SN. Jakby się miały takie bzdury w kodeksie znaleźć, to byś go nie uniósł... :wink:no właśnie. przeszukałem kodeks karny i nic nieznalazłem
Napisano Ponad rok temu
Ja slyszalem ze osoby trenujace cos co moze przydac sie do obrony sa traktowane surowiej. Zrodlo = straznik miejski. Czyli po prostu jak spytaja to nie mowic ze sie cokolwiek trenuje.Kiedyś tak było, że ręcę lub nogi osoby wyćwiczonej w sztukach walki były uznawane za niezbezpieczne narzędzie.
Napisano Ponad rok temu
Ja slyszalem ze osoby trenujace cos co moze przydac sie do obrony sa traktowane surowiej. Zrodlo = straznik miejski
Na szczęście od prawa to mamy sądy a nie jakiś domorosłych sędziów Dred ze straży miejskiej.
Napisano Ponad rok temu
Orzeczenia Sądu Najwyższego... Hmm, ja znajduję w wydziałowej bibliotece uniwersyteckiej. Najlepiej poszukaj znajomego posiadającego program o wdzięcznej nazwie Lex. W dodatku Temida są orzeczenia, ale absolutnie nie ręczę, że coś znajdziesz.co to jest i gdzie to mozna znaleźć??
Kwestia jest raczej marginalna, więc podejrzewam, że sądy w każdej sprawie oceniają po swojemu, choć nie wykluczam, że istnieje jakieś orzeczenie, którego się trzymają... Tego własnie szukasz.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
dokument na TVP o MA.
- Ponad rok temu
-
Bójka na noże
- Ponad rok temu
-
Ciekawa bojka po dysce
- Ponad rok temu
-
Z pistoletem przeciwko starszej kobiecie z malym dzieckiem??
- Ponad rok temu
-
Czy zawodnik MMA daje rade na ulicy??
- Ponad rok temu
-
Jak zaatakowac!
- Ponad rok temu
-
Czy dobrze postąpiłem? (wycięte z zadymy)
- Ponad rok temu
-
Zadyma w knajpie - zęby w akcji!!!! Taka mała opowiastka...
- Ponad rok temu
-
Ring a Ulica!!
- Ponad rok temu
-
Wzrost przemocy i agresji
- Ponad rok temu