Modern Aikido?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Odniosę się do tej wypowiedzi. Jakim cudem ja po prawie 6 latach mam 3Kyu. Czyżbym był niezdolny? W mojej sekcji mój sensei trenuje już ok 15 lat i ma 2 Dana. To tylko dlatego, że wcześniej miał gdzieś egzaminy. U nas jest taka zasada, że mniej więcej 1 egzamin na rok na stopnie 6, 5, 4, 3 potem jeszcze dłuższe przerwy. Moim zdaniem to jest dobre, ponieważ wiedza którą nałapiesz musisz sobie jeszcze w głowie poukładać.
Poza tym jak jest jakiś staż i jako aikidoka z 3Kyu wykonuje techniki na takim 1Danie, to on jest nieźle zdziwiony.
Napisano Ponad rok temu
do Blackgirl: 3 serie po 20 pompek?Naprawde podziwiam (bez ironii).Pompki to moja slabosc.Trzasne cale 15 :-) i mam dosyc.Co do instruktorow,to nie obrazalem ich inteligencji a madrosc :wink: Co wiecej,staralem sie byc dyplomata i mowilem jedynie o tym przypadku :-)
Napisano Ponad rok temu
No wlasnie blackgirl dlaczego wlasciwie combat aikido a nie Combat Nowak ryu? Bo przeciez Ueshiba nie stworzyl aikido do bicia sie. Dlaczego uzywaja nazwe aikido? Bo ma ladna otoczke filozoficzna i przyciaga nieswiadomych naiwnych, a oni pod tym plaszczykiem przemycaja swoje "udoskonalenia"? Czemu nie podpisza sie wlasnym nazwiskiem?,nie wymyslaja nowych technik przeciez i nie podpisuja ich nazwiskiem Ueshiba.
Pewnie dlatego ze pies z kulawa noga by nie przyszedl tego cwiczyc? :wink:
wiesz co blackgirl, jak Dziadek zaczal tworzyc aikido, to mial za soba 40 lat powaznego treningu, a poza tym byl swego rodzaju geniuszem jesli chodzi o SW. Znaczy byl superzdolny w te klocki. Mial w tym czasie najwyzszy stopien w Daito Ryu przyznawany w owym czasie, co oznacza ze jego nauczyciel uwazal go za najlepszego ze swych uczniow.Nie lubie, gdy ktos bezmyslnie powtarza tylko cos za swoim mistrzem, az mu wejdzie w krew, za to ludzi myslacych lubie bardzo. Sadze ze Szanowny Dziadek nie mialby nic na przeciwko, wkoncu to co robil tez bylo kiedys nowe i udoskonalal to przez cale zycie (moge sie mylic, jak mowilam niewiele wiem - prosze mnie nie pogryzc :wink: ).
A twoi instruktorzy, maja w ogole swojego nauczyciela? I jaka jest jego opinia o Combacie? :wink:
Moim zdaniem ---> masz 40 - 50 lat doswiadczenia treningowego ---> tworzenie czegos wlasnego TAK, jest to mozliwe i rozsadne. Zreszta przypada to na ok 6 dana i tak sie zwykle dzieje.
---> masz 10 czy 15 lat doswiadczenia treningowego ---> tworzenie czegos nowego ---> NIE, za malo doswiadczenia, za malo wytrenowania, brak dojrzalosci.
Napisano Ponad rok temu
---> masz 40 - 50 lat doswiadczenia treningowego ---> tworzenie czegos wlasnego TAK, jest to mozliwe i rozsadne. Zreszta przypada to na ok 6 dana i tak sie zwykle dzieje.
---> masz 10 czy 15 lat doswiadczenia treningowego ---> tworzenie czegos nowego ---> NIE, za malo doswiadczenia, za malo wytrenowania, brak dojrzalosci.
poklon poklon poklon poklon poklon
Napisano Ponad rok temu
to Luin: jak bez ironii to dziekuje bardzo :> brzuszki tez mi niezle ida pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
lepiej to niz aikikai - pol treningu zajmuja uklony
hmmmm tak się zastanawiam, wiem że to skrawek tej wypowiedzi, widziałaś taki trening że masz takie zdanie?
Napisano Ponad rok temu
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
hmmmm....
wydaje mi sie we najlepiej wpierw zobaczyc co robia uczniowie o sensei, poczytac ksiazki...porozmawiac... i wtedy zorientowac sie co autor calego balaganu pt. aikido (czyli O sensei) mial na mysli... i z tego wyciagnac wnioski....
oczywiscie mozna pracowac nad technika.... ale takie odchyly jak combat aikido czy tez sportowe aikido tylko szkodza.... wypaczaja.... i osmieszaja...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A jak chcesz dyskutowac o jego wyzszosci nad czymkolwiek, to zaloz nowy topic: O wyszosci Combat Aikido nad Shudokan Aikido. Zleca ci sie dyskutanci z Lublinca jak muchy do lepu.
Dla tych co nie znaja Lublinca, ciekawostka: tam oprocz dojo dla aikidokow normalnych inaczej, jest tez szpital dla ludzi normalnych inaczej :roll:
Napisano Ponad rok temu
Aikikai? Ok,nie mam nic przeciwko (probowalam), ale nigdy wiecej z tym czlowiekiem ktory uczy tego w mojej dziurze... przykro mi ale innych sekcji nie mamy... to naprawde jest dziura...
tak wiec zostane przy swoim... nawet jesli ktos uwaza ze lepiej nic niz to "wypaczone" cos... z goracymi pozdrowieniami normalna inaczej (wg Ciebie oczywiscie)
Napisano Ponad rok temu
hmmm...czyli co przemku? radzisz mi cwiczyc aikikai? gdzie instruktor jest tragiczny, niestety nie moge si eo nim wyrazic inaczej. czy moze przerwac jakiekolwiek treningi i czytac, rozmawiac... ???
Niczego nie sugeruje.... Wyrazam tylko swoje zdanie na temat tak daleko idacych zmian w aikido..... a jesli chodzi o ksiazki... to moze tam znajdziesz odpowiedzi na nurtujace Cie pytania... to moze byc uzupelnienie a nie zamiana z cwiczenia na czytanie...
Pozdrawiam...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale co do meritum sprawy, czyli "modernizacji aikido poprzez combat", zdania nie zmieniam.
Napisano Ponad rok temu
Sorki..ale sama nazwa mowi mi wystarczajaco duzo....i nikt nie mowi o "pierwotnej formie aikido"....Przemku nie wiesz przeciez jak daleko idace sa to zmiany... czy wiesz? sama nazwa tego nie mowi... ja nie wiem niestety jak wyglada czysta, pierwotna forma aikido, nie moge porownac...mowie ze sie nie znam... a co do czytania to staram sie ale z czasem ciezko (lekturki do maturki leza w stanie dziewiczym powiedzialabym) pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
(sama nie wiem co to za modernizacja u mnie... musialabym wczesniej trenowac pierwotna forme zeby sprawdzic, a niestety mozliwosci takowej nie mialam)
moje zdanie tak podsumowujac: kazdy niech robi to co chce, dopoki nie uzna ze to nie jego Droga, badz utwierdzi sie w przekonaniu ze jednak jego, wazne by staral sie robic to dobrze...
pozdrawiam :-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
aikido SHUDOKAN - wejdzcie
- Ponad rok temu
-
vipnewsy
- Ponad rok temu
-
Co to za szkola aikibudo Katori Shinto w krakowie?
- Ponad rok temu
-
Gdzie trenowac??
- Ponad rok temu
-
staż w legnicy - relacja???
- Ponad rok temu
-
Krótka relacja ze stażu z Tamura shihan w Papendal..
- Ponad rok temu
-
Labaroche, Wiosenna Szkoła Birankai Inter. - relacja
- Ponad rok temu
-
Pokazy w Geancie ;)
- Ponad rok temu
-
Wysocki w Barze
- Ponad rok temu
-
Dlaczego trenowac Aikido??