Ostrzalki -ale te tansze.....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
LANSKY Mini Crock Stick Sharpener
poradzi sobie z polskim nożem wz98z, jeżeli nie to jaka ostrzałkę proponowali byscie do tego własnie noża.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ale wyszczerbiony noz mozesz poprawic na kazdej zwyklej za kilka zetow ostrzalce dostepnej w pierwszym lepszym sklepie narzedziowym.
Ostrzac na Lanskim mozesz bez problemu osiagnac taka ostrosc ze noz bez problemow goli.
Nawet mimo ze bedzie to wz 98
Pozdrawiam
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Taka ostrzalka poradzi sobie z kazdym nozem, pod warunkiem ze nie zamierzasz ostrzyc nia noza wyszczerbionego.
Cały noż jest nowy wiec problemu nie powinno być, jeszcze takie jedno pytanie (może troche głupie ale co tam :-) ) czy ta ostrzałka nie jest przewidiana dla noży o cienkich ostrzach ? Czy grubsze ostrze (w wz98 ma ono 5 mm) zmiesci się miedzy pręty ?
(takie pytanie dlatego ze nie chce wyrzucic pieniędzy w błoto)
Dzięki za odpowiedz!
Napisano Ponad rok temu
Ta ostrzlka jest tak zaprojektowana ze mimo ze wyglada na malo uzyteczna, ma naprawde wiele funkcji i mozna nia ostrzyc wieloma roznymi sposobami. (takze ostrza z zabkami)
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Dzięki za odpowiedzi - jestem Ci bardzo wdzięczny !
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
nie wiem jak sie bedzie sprawowala - ostrzalka dobra ale nie przeceniaj klingi - gruba i kiepski kąt - nóż dobry do ożenienia kosy pod żebra :wink: - do ciecia gorzej
Napisano Ponad rok temu
Miałem wz.98 z piłą...DNO. Chociaż mój nawet golił jak naostrzyłem, ale tu kwestia grubości i zbyt dużego kąta szlifu /pisałem przed chwilą w topic'u "Co dla słabych"/. Piła jest wykonana niechlujnie...zmartwie Cie - WZ-ka ma tak gowniana klinge (kąt) ze prawdopodobnie na zadnej ostrzałce dobrze nie naostrzysz a jezeli Ci sie to uda to i tak tylko na chwile - a ząbki ma takie ze chyba tymi pretami nie da rady - to sa trójkątne zeby ustawiane naprzemian o ile pamietam (szachownica) ale popraw jezeli nie mam racjo bo widzialem tylko w sklepie jakis czas temu - a naostrzysz pojedynczy rząd ząbków z półokrągłym wcieciem
nie wiem jak sie bedzie sprawowala - ostrzalka dobra ale nie przeceniaj klingi - gruba i kiepski kąt - nóż dobry do ożenienia kosy pod żebra :wink: - do ciecia gorzej
A do wkładania pod żebro :wink: to najlepsza wersja obosieczna Wz.98. Mam do dziś taki i w swej klasie to jest bardzo dobry, wytrzymały SZTYLET.
Napisano Ponad rok temu
Masz rację...to sa trójkątne zeby ustawiane naprzemian o ile pamietam (szachownica) ale popraw jezeli nie mam racjo bo widzialem tylko w sklepie jakis czas temu
A co do naostrzenia tego noża - on nie musi byc tak ostry jak brzytwa - (do golenia używam czegoś innego ) mi chodzi o to zeby po używaniu go przez jakiś czas poprostu podostrzyc bo szybko się tępi niestety.. jakie będa efekty zobaczymy - zamowiłem już tą ostrzałkę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ta ikeowska tez ostrzy ze sie noz do golenia nadaje 8) Co prawda nie twarzy ale na przedramie wystarcza 8)
Dokładnie tak - po zakupie po raz pierwszy w życiu naostrzyłem do takiego poziomu 2 noże marki 'stainless steel' .
Poza tym ostrzałka z IKEI (ceramika, SKARPT, 40 PLN) jest długa więc można spokojnie ostrzyć większe ostrza. Oczywiście można samemu dobrać dowolny kąt. Pomysłowy Dobromir mógłby dwie takie obsadzić w jakimś stojaku i uzyskać coś podobnego do Tri-Angle za małe pieniądze.
W ogóle, to dziwny to jest materiał. Z jednej strony delikatny - w zasadzie nadaje się raczej do gładzenia, wyrównywania już uformowanego ostrza. Z drugiej bardzo wyraźnie pracujący - każdy ruch zdejmuje trochę metalu w postaci drobnego pyłu. Tego właśnie potrzeba, gdy nóż nie jest 'zajechany' i chodzi o to, aby paroma ruchami przywrócić mu 'świeżość'.
Ogólnie polecam, chociaż pewnie są lepsze.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Rzucanie Trenerem
- Ponad rok temu
-
Triangle ultra fine
- Ponad rok temu
-
Tani (!!!) Tactical Folder
- Ponad rok temu