pija ktos mate?
Napisano Ponad rok temu
Czy nazywają jakoś inaczej... szczerze mówiąc chyba nie mają tam kilku gatunków yerby, za mało jest u nas popularna
Ale za to dużo tańsza niż w Rzeszy
K.
Napisano Ponad rok temu
OK, upewnic sie chcialem, ze o to chodzi.Biały wrzątek to jest określenia jakiego "herbaciarze" używają w stosunku do wody w temp. ok. 90 stopni (Celcjusza, żeby nie było dalszych nieporozumień ).
w moich "zrodlach" w kazdym razie zalecane jest 80 stopni.
Celsjusza
aha.Czy nazywają jakoś inaczej... szczerze mówiąc chyba nie mają tam kilku gatunków yerby, za mało jest u nas popularna
ja sobie sprobowalem na razie dwa argentynskie gatunki, dwa paragwajskie i jeden z Brazylii. i te paragwajskie mi chyba najbardziej "leza".
bylem ciekaw, czy ktos moze ma jakies preferencje, albo moglby cos polecic.
a wlasnie - ile za kilo?Ale za to dużo tańsza niż w Rzeszy
K.
bo wlasnie kupilem dwie paki, jedna za 4.50, jedna za 6 euro.
ile to bedzie na zlotowki?
~21 i 28 mi wychodzi?
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli chodzi o gatunki, to u nas znalazłem tylko "czystą" i z dodatkami - aromatyzowane znaczy, ale tego nie uznaję z zasady
Natomiast co do cen, to zbiłeś mnie z tropu - u nas w detalu kosztuje 7-8 pln za 100 gram 8O o ile dobrze pamiętam.
K.
Napisano Ponad rok temu
u mnie w sklepach "ziolowo-herbaciano-kawowych" tez mozna sporo zaplacic.
w jednym z tanszych "normalnych" sklepow, pol kilo tej mate, za ktora ja dalem 6euro/kilo w necie, kosztuje 5 euro - paragwajska, pakowana tam.
brazylijska, przebierana dokladnie, bez szypulek i galazek, bez prochu, pakowana tu, na miejscu, potrafi kosztowac i ponad 3 euro/150gram.
tak tanio kupilem w netowym sklepie - za to oplaca sie kupic troche wiecej naraz, bo w przeciwnym razie dochodza koszty wysylki i roznica sie juz mniejsza robi, choc nadal jest wyrazna.
ale ja dosc duzo tego pije, wiec...
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] masz sklepik netowy z Wawy, tam ceny sa juz porownywalne z [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników].
Ty szprechasz zdaje sie, to sobie poradzisz
Napisano Ponad rok temu
bardzo mili ludzie, prawda?"Ihr Mate-Tee.de Team" :peace:
zamowilem na poczatku miesiaca, a, ze byli akurat na urlopie i mogli wyslac dopiero w Wielki Czwartek, to mi napisali maila, ze przepraszaja i "na przeprosiny" dostane "upominek".
no to mi do zamowienia dolozyli jeszcze jedna polkilowa pake
a nie ma za co - tylko, ze niestety wysylka do Polski troche droga jest...Dzięki za adres
K.
oczywiscie wszystko zalezy od tego, ile sie tego zuzywa - niektorym sie moze oplacic
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A cło nie wiem jakie może być... ostatnio kolega muzyk mi się skarżył, że instrumenty obłożyli jakimś chorym 22% VAT-em... faktycznie, straszny zysk to musi być dla skarbu państwa te kilkadziesiąt instrumentów rocznie :?
K.
Napisano Ponad rok temu
„CZAS NA HERBATĘ”, Centrum Bielany Wrocławskie, ul. Czekoladowa 9, [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]moze wie ktos gdzie kupic to we wroclawiu?
- tylko o tym wiem... pewnie są jeszcze inne.
Jeśli jest aromatyzowana, może mieć jakąś inną nazwę. Ale wystarczy, że spytasz po prostu o Mate...po prostu "mate", czy sie jeszcze jakos nazywa
Napisano Ponad rok temu
sid, mnie o marki konkretne chodzilo.Jeśli jest aromatyzowana, może mieć jakąś inną nazwę. Ale wystarczy, że spytasz po prostu o Mate...po prostu "mate", czy sie jeszcze jakos nazywa
np. Taragui, Valle Verde (argentynskie), Pipore, La Rubia, Pajarito (paragwajskie).
te ktore wymienilem, to sa wszystkie "czyste" mate, bez zadnych dodatkow, opakowania po pol kilo i kilo, import z Ameryki Pld., pakowane tam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Marti - mate to jest z grubsza cos takiego, jak kawa.
oprocz paru "witamin i pierwiastkow sladowych" zawiera kofeine i daje podobnego "kopa", jak kawa, albo mocna herbata.
daj sobie jeszcze pare lat - a jak koniecznie chcesz kupic, to kup mamie, moze jej zasmakuje
Napisano Ponad rok temu
hmmm...ja pijam kawe
Kawa nie jest zdrowa... już lepiej pić Mate
Napisano Ponad rok temu
hmmm...ja pijam kawe
Kawa nie jest zdrowa... już lepiej pić Mate
wlasnie dlatego chce to sobie kupic i sprobowac...
Napisano Ponad rok temu
1Jak się ma mate do kawy?Co jest zdrowsze?
2Nie ma po tym jakiś efektów ubocznych(np,spadek wagi itp)?
poz.
Napisano Ponad rok temu
- [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]Każdy wie, że picie kawy jedynie dla smaku mija się z celem. Używana jest, by usunąć zmęczenie, ułatwić oddychanie itp. Jednak nie każdy wie, że zbyt częste picie tej używki powoduje przyzwyczajenie organizmu do kofeiny zawartej w kawie i wówczas staje się ona bezużyteczna.
Lekarze podejrzewają, że kawa pita przez dzieci powoduje u nich nadpobudliwość czy też zaburza rozwój kości. Inną hipoteza, do tej pory niepotwierdzoną jest powodowanie przez kawę raka pęcherza moczowego i trzustki. Ważne jest także, iż kawy nie powinny pić osoby starsze, ponieważ kofeina powoduje wytrącanie wapnia z organizmu, co w konsekwencji może doprowadzić do osteoporozy.
Te wszystkie fakty prowadzą do jednej konkluzji - pić kawę nie za często, w ilości nie przekraczającej 650 mg kofeiny dziennie (tj. 4 - 5 filiżanek). Warto również wiedzieć, że kofeina, jak inne narkotyki uzależnia, toteż kawą również można sobie zaszkodzić. Co prawda dawka śmiertelna wynosi około 80 filiżanek, ale lepiej nie ryzykować.
O czywiście, że herbata! Herbata nie zawiera kofeiny, tylko teinę, jedyną jej wadą, jest zawartość miedzi. Jednak rekompensują nam to bioflawonoidy. Zwane są witaminą P i usuwają z organizmu wolne rodniki i to do pięciuset razy skuteczniej niż witamina C. Co pozatym? Nie dopuszczają do rozwoju raka, łagodzą reakcje alergiczne, chronią zęby przed próchnicą, a geny przed uszkodzeniem, zmniejszają poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy. Zatem bliskie prawdy jest stwierdzenie, iż ludzie pijący herbatę są zdrowsi niż pijący kawę.
Mate zawiera sporo witamin i minerałów (sód, potas, magnez, wapń), kawa nie. Jestem pewien, że jest zdrowsza...!
Co do masy... nie wiem... ponoć Mate zagłusza głód. To tylko tyle (chyba).
Napisano Ponad rok temu
Kluczem jest jak zawsze umiar. Pijam herbatę - czarną, zieloną, mate. Pijam kawę (kolumbijską Excelso, parzoną w tygielku ). A i tak w największych ilościach pijam wodę mineralną niegazowaną. Co pozwala mi się cieszyć smakiem zarówno kawy jak i herbaty
Randori, co do tych efektów, to jedyne, co udało mi się zaobserwować, to to, że sposób, w jaki mate "podnosi" różni się nieco od kawowego - kawa "podnosi" szybciej i "zjeżdza" się też stosunkowo szybko. Mate pobudza pomalutku i zjazd jest pomalutku. Ale kopa daje bezsprzecznie
K.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
w jakich butach biegacie?
- Ponad rok temu
-
Na jaki wzrost jaka waga?
- Ponad rok temu
-
PIWO PORTER