Latarka, co polecicie?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
20h na pełnej mocy + "kilkadziesiąt" na pół gwizdka- te pół gwizdka to i tak dużoMale pytanko do uzytkownikow Inova X5: jak dlugo swieci na jednym komplecie baterii
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
tutaj mozesz zobaczyc jak wyglada porownanie wielkosci MagLite 2AA do surefire E2. Dlatego podaje Ci tego linka ze Waltherek jest takich samych rozmiarow co ten surefire.
A nie jest przypadkiem grubszy? Z tego co pamiętam, to te Waltherki to raczej sa rozmiarów 6P a nie E2...
hmm, no OK. Pomierzylem waltherka
Surefire E2e ma ~115mm dlugosci i 25.4mm srednicy - to sa dane ze strony SF
Waltherek natomiast: dlugosc - 120mm i srednica 29mm.
Tak wiec jest minimalnie wiekszy od E2e, ale mniejszy od 6P - tez minimalnie bo pomiedzy wymiarami tych latarek sa naprawde minimalne roznice.
Patrzac na tabele z wymiarami surefire i porownujac to do mojego waltherka wychodzi na to ze i 6P i Centurion C2 sa bardzo male (mimo iz nieznacznie wieksze od walthera).
Niezaleznie od tych roznic w rozmiarach podoba mi sie generalnie ze z tak malego sprzetu moze sie wydostac tyle swiatla.
W sumie jak dla mnie gabaryty latarki sa b. wazne, bo nie lubie nosic ze soba kilogramow sprzetu
KKamiLL
PS. jak kasa bedzie to napewno kupie centuriona - pytanie tyko ktorego :-)
Napisano Ponad rok temu
Moze ktos mi pokazac (albo chociaz opisac) porownanie swiatla z Surefire E2e (ew. streamlighta scorpion, ew. walther tactical) ze swiatlem Inovy X5??
Chodzi mi zarowno o jasnosc i o moc swiecenia (ile metrow w ciemnosci...)
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
WLasnie, bo zapomnialem.
Moze ktos mi pokazac (albo chociaz opisac) porownanie swiatla z Surefire E2e (ew. streamlighta scorpion, ew. walther tactical) ze swiatlem Inovy X5??
Chodzi mi zarowno o jasnosc i o moc swiecenia (ile metrow w ciemnosci...)
KKamiLL
X5 a Surefire L4
A oto E2E a L4
Polecam jeszcze ten link: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
To akurat łatwo sobie wyobrazić... zapalasz X5 i widzisz całkiem miły snop dobrze skupionego światła. Zapalasz E2e i... snop, który daje X5 po prostu znika 8O . Cóż, X5 ma strumień światła dobrze poniżej 10 lumenów, a E2e ma ich 60. Nie ma porównania.Moze ktos mi pokazac (albo chociaz opisac) porownanie swiatla z Surefire E2e ze swiatlem Inovy X5?
Napisano Ponad rok temu
To akurat łatwo sobie wyobrazić... zapalasz X5 i widzisz całkiem miły snop dobrze skupionego światła. Zapalasz E2e i... snop, który daje X5 po prostu znika 8O . Cóż, X5 ma strumień światła dobrze poniżej 10 lumenów, a E2e ma ich 60. Nie ma porównania.Moze ktos mi pokazac (albo chociaz opisac) porownanie swiatla z Surefire E2e ze swiatlem Inovy X5?
No wlasnie. I jak dla mnie to jest czynnik ktory niestety wyklucza diodowke - przynajmniej narazie, poki nie mam kasy zeby sobie kupic 10 roznych swiatelek i sie bawic.
Wiec taka Inova X5 jest dobra (bardzo dobra) ale na biwak, po to tylko zeby sobie oswietlic placyk maly albo pare metrow drogi.
Ale co kto lubi to wybiera. Mi zalezy na mocnym swietle, a ze nie mam kasy na SF E2e wiec kupilem waltherka. Nie jest to sprzet tak dopracowany jak SF, ale naprawde jestem z niego zadowolony. Za to kase naprawde warto.
Chcialbym tylko porownac swiatlo E2e z waltherem - chociaz ktos kiedys pisal ze moc jest bardzo podobna. Skupienie snopa swiatla napewno gorsze, chociaz jest regulowane i mozna ustawic naprawde niezly strumien swiatla.
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
KKamiLL, a gdzie ten Walther jest "made in"?
No skoro Walther to Germany chyba nie??
Na latarce nic nie napisali
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
No wlasnie. I jak dla mnie to jest czynnik ktory niestety wyklucza diodowke -
To zobacz jeszcze raz na porównanie E2e i diodówki L4 (65 lumenów).
A X5 jest świetną latarką która zupełnie mi wystarcza. Filozofia żarnikowych latarfek surefire nie odpowiada mi, bo zjadają 20-40 zł na godzinę...
Napisano Ponad rok temu
No skoro Walther to Germany chyba nie??
KKamiLL
Aaa, to nie takie oczywiste. Są np. lunety do wiatrówek sygnowane marką Walther, które są "made in China" na licencji.
Napisano Ponad rok temu
A my tu rozwazamy diodowki ktore maja troche dluzej swiecic.
Zauwaz ze gdy do centuriona zalozysz modul z zarowkami LED to bedzie to swiecic slabiej ale kilkanascie razy dluzej.
Fakt jest faktem ze nie trzeba wymieniac zarowek w diodowkach i to jest plus.
Przyznam ze nie rzucila mi sie jakos w oczy nigdy surefire L4, ale to faktycznie niezly sprzet. NIestety jego cena jest dosc wysoka.
Jej minusem jest tez to ze baterie trzeba zmieniac dosc czesto.
Ale gdyby tak zalozyc ze potrzebujemy swiatlo rzedu wlasnie 60 lumenow i nie chcemy wydawac na zarowki to moznaby sie zastanowaic nad L4. Jedynie baterie trzeba bedzie zmieniac.
Cactus, nie mam blizszych informacji n/t miejsca pordukcji latarki walther tactical
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wszystko OK, ale jak na razie to jeszcze żarniki rulez (jeśli chodzi o moc). No i na większym dystansie wychodzi jednak iż żarnik ma lepszy "pattern" i jednak taki kieszonkowy szperacz jak C2 czy nawet 6P dalej sięga niż L4. Ale oczwiście to sprzęty o nieco innej filozofii...
Dlatego od jakiegos czasu upatrzylem sobie centuriona i jak tylko bede mial kase to sobie kupie. Bo dla mnie wazne jest duze swiatlo w malej obudowie.
A jak mnie bedzie stac na diodowke to pewnie tez bede szukal takiego rozwiazania zeby jak najmocniej swiecilo.
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Wszystko OK, ale jak na razie to jeszcze żarniki rulez (jeśli chodzi o moc). No i na większym dystansie wychodzi jednak iż żarnik ma lepszy "pattern" i jednak taki kieszonkowy szperacz jak C2 czy nawet 6P dalej sięga niż L4. Ale oczwiście to sprzęty o nieco innej filozofii...
Jeśli chodzi o zasięg to bardzo ważny jest rozmiar lustra...
Na allegro można miec już za 84 zł coś takiego
Napisano Ponad rok temu
do kitu, lustro jest z plastiku i się odbarwia na brązowo od temperatury żarówki... Zalatuje tandetą, ale fajne mimo wszystkoJeśli chodzi o zasięg to bardzo ważny jest rozmiar lustra...
Na allegro można miec już za 84 zł coś takiego
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Szukajac na allegro nie zdziwilbym sie gdybym znalazl latarke ktora mozna lasy podpalac.
A jesli chodzi o przyklad, ktory dal mapet, to po co nosic tyle kilo (w dodatku badziewia jednorazowego uzytku) jesli mozna kupic sprzet markowy, o wiele mniejszy a przy tym moze bardziej wydajny.
I na dluzsza mete okaze sie ze jego cena nawet nie jest wysoka bo w czasie zanim sie ten sprzet zuzuje, musielibysmy takich jednorazowek kupic kilka.
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Wiec plis help czy to dobry wybor i ew co zamiast? Propozycja KKamila (Walther) mi sie spodobala. Masz moze jakiegos linka z fotka? Jak dlugo on swieci na komplecie bateri i jak ma sie to do wytrzymalosci MagLite 2AA?
Prosilbym o jakiegos linka czy cos gdzie bylo by porownanie swiatel ale w formie fotki...
Z gory wielkie dzieki...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Mi zalezy na mocnym swietle, a ze nie mam kasy na SF E2e wiec kupilem waltherka.
Mam kilka pytań:
- jakich baterii się używa z tą latarką
- ile wytrzymują
- czy jest problemem dostanie żarówki na wymianę ?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
8 następnych tematów
-
Nowa latarka Mactronic (OT?)
- Ponad rok temu
-
Latarka - Walther Tatcical
- Ponad rok temu
-
Inova x5