aikido a boks
Napisano Ponad rok temu
ps. A co jest skuteczniejsze na ulicy - joga czy taichi?
Napisano Ponad rok temu
A tak pozatym wiecie cos moze o walce Muhameda Ali ze swiatowej klasy aikidoka lub bodajze judoka, ktora kiedys sie podobno odbyla
A tak pozatym to milej wyzerki zycze
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hmmm . . . ciekawie wyglodala by walka Aikidoka z jo Vs Bokser
Dwoch na jednego ? hmm... aikidoka jest przewidywalny... ale Ty ? Moze byscie mieli szanse
Napisano Ponad rok temu
Milych swiat.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja mam największe ki po fasolce , aż mnie rozpiera, tyle że nie kumuluje się w rękui zdecydowanie nie mozna ich zobaczyc-sa niewidzialne.wiaze sie to ze specyfika aikido,jako drogi harmonii z energia ki. energia ki kumuluje sie podczas ciosu w rece.z tej reki,podczas uderzenia,wyplywa owa ki powodujac efekt uboczny,w postaci niewidzialnego ciosu
W aikido długie i widoczne ciosy?
:twisted:
Zaraz, zaraz, mówiąc o "ciosach w aikido" nie mamy na myśli tych śmiesznych szomenów i innych tsuki 8O , prawda
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W zwarciu (takim prawdziwym ) żadnej irimi nage nie zrobisz - nawet tej najkrótszej.. :wink: - nie masz miejsca, a bardzo łatwo się odsłonić - a wątroba po strzale - strasznie boli .
Zresztą, aikido nie jest po to by robić sparingi, bo by się nazywało sparindo :wink:
Pancer (którego wątroba nie boli bo ogranicza spożycie :wink: )
Napisano Ponad rok temu
...i ktory tu jest czasem jak swieze powietrze poklon :peace:Pancer (którego wątroba nie boli bo ogranicza spożycie :wink: )
ciekawe, jak dlugo sie uda utrzymac przewietrzone pomieszczenie.
rybak (juz bardzo dawno majacy za soba spotkanie, z jak najbardziej zaprzyjaznionymi b. )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja mam około trzy letni staż w Aikido, ćwiczę Aikido Nishio. Z moich obserwacji (starszych stażem kolegów) , doświadczeń wynika, że byle jak ma się taka walka.
Aikido nie przygotowuje do konfrontacji z bokserem, generalnie wogóle do konfrontacji sportowej, w rękawicach, na ringu i itd. Jak podniessiesz rece i staniesz w gardzie to przegrałeś i nie robisz już Aikido.
Poszukajcie po necie a znajdziecie opisy jak sam Ueshiba zaskakiwał róźnych mistrzów,ponoć nigdy nie stawał w gardzie. Jak to wyglądało - sam jestem ciekaw.
Sensei Nishio, współpracował ponoć z bokserami, stoczył pokazową walkę z jakimś lokalnym mistrzem boksu w WestPoint. Podobno jest to na tasmie (informacje znalazłem na stronie internetowej jakiegoś klubu w Poznaniu). Jak ktoś ma dojścia to niech coś napisze, bo ciekawy jestem czy jest tam jakieś Aikido w tej walce.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
omg a co z Asai sensei?
- Ponad rok temu
-
Dariusz Bieńkowski 5 Dan