Co do FMA...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nasz trener prowadzi również zajęcia z JKD...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja jestem za czystym FMA. Uważam, że style FMA są najbardziej "żywe". Przecież jeszcze nie dawno walki rozwiazujące różne problemy na Filipinach były dozwolone przez prawo. Coś co juz dawno nie było wykorzystywane w realnej walce ma zbyt duzo naleciałości, które niszczą sztukę walki i zamieniają ją w sport.
Napisano Ponad rok temu
Coś co juz dawno nie było wykorzystywane w realnej walce ma zbyt duzo naleciałości, które niszczą sztukę walki i zamieniają ją w sport.
Z tym bym uwazal, np. w japonskich szkolach koryu, ktorych od setek lat nikt w walce raczej nie wykorzystuje, a przynajmniej wiekszosci technik ucza np. budowy fortyfikacji, w ktorej zawodow przeciez nie ma. Sport to tylko jedna z przyczyn "degradacji utylitarnosci" sztuki walki.
Z drugiej strony srednio chcialbym wlaczyc ze sportowcami takimi jak np. dobry kickbokser czy ktos od muay thai.
Oczywiscie nie zmienia to faktu, ze z argumentem o FMA nalezy sie zgodzic. "Na odleglosc" (bo nie cwicze FMA, mimo ze nosze sie ciagle z tym zamiarem, pewnie kiedys zaczne) wydaje mi sie takze, ze spora zaleta jest prostota rozwiazan (co ulatwia opanowanie systemu oraz skutecznosc technik), ukierunkowanie na atak oraz koncentracja na broni (w dzisiejszych ulicznych realiach nie jest to chyba bez znaczenia).
Napisano Ponad rok temu
Czy wtedy mozna mowic o czystym FMA... ja nie wiem jak to sie odbywa na Filipinach, ktos powiedzial ze cwicza w dzinsach jednak ten koles duzo gada. Czy SW czyste to powinno byc czyms wiecej??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
FMA jest proste bo to wymóg realnej walki. Niestety boję sie że z czasem ta pozytywna cech tego stylu powolizacznie zanikać.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gala w Paryzu
- Ponad rok temu
-
Dumog filipinskie zapasy.
- Ponad rok temu
-
Gdzie ćwiczyć w Poznaniu