Combat Kalaki a Style Filipinskie...
Napisano Ponad rok temu
Ja tak samo jak poprzednicy prowadzę zajęcia FMA-ESTOKADA w Łodzi i okolicach, lecz nie jest to jedyne źródło dochodu.Tak samo jest to raczej pasja.Tak samo jak Kenjiro prowadzę zajęcia w oparciu o koncepcję JKD i polityka mnie nie interesuje.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
ciekawa sprawa wydaje mi sie ze koncepcja tradycyjnych sztuk walki z filipin jestv troche inna niz JKD no ale coz moge sie mylic. Wedlug mnie w JKD nie ma okreslonej koncepcji gdyz zalozyciel byl ciagle na etapie eksperymentow. Teraz wielu cwiczacych jakies miksy sztuk walki nazywa to JKD. Wiec mowienie o takich koncepcjach jest moim zdaniem smieszne.prowadzę zajęcia w oparciu o koncepcję JKD
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Podzial na dystanse i sparing - bardzo proste...
I male dopowiedzenie - ja nie prowadze treningu FMA w oparciu o koncepcje JKD. Ja prowadze szkole w ktorej cwiczy sie wg koncepcji JKD a sprawe broni uzupelnia sie FMA. A to wielka roznica...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Tak jak napisalem wyzej, u mnie nie ma to miejsca...Nie cwicze JKD wiec i moze nie znam sie ale cwicze FMA i naginanie jednego do drugiego niezbyt mi sie podoba.
Te lepsze szkoly nigdy nie powoluja sie na Bruce'a, patrz PFS (Vunak), SBG(Thornton, King). Wrecz przeciwnie - krytykuja takie powolywanie sie na Bruce'a i krytykuja wiele szkol JKD, ktore staly sie miejscami gdzie ludzie kolekcjonuja techniki i cwicza "martwe schematy".Rodza sie wiec szkoly gdzie powolujac sie na jego imie tworzy sie co sie chce i jak.
Napisano Ponad rok temu
Czytam i zastanawiam sie dlaczego spajk mówisz, ze koncepcja FMA jest inna niż JKD. JKD znam tylko z tego co o nim czytam i niejednokrotnie zastanawialem się czy Bruce tworząc jakąś swoją filozofie nie opieral sie przede wszystkim na podejściu do walki filipińczyków. Z tego co ja poznaję Arnis to jest to sztuka dążąca do maksymalnej prostoty i skuteczności. Nie ćwiczę "martwych schematów", wszystko ma swoje wytłumaczenie i przełożenie na realna walkę, cwiczenia bez przerwy z partnerem, naciski na dystansy, taiming... Wszyscy wielcy mistrzowie z filipin twierdzą, że bez przerwy odrzucaja to co niepotrzebne i zbyt skomplikowane.
Ja widze niemal same podobieństwa , gdzie są te zasadnicze róznice w koncepcjach tych dwóch rzeczy???
To czy ćwiczący rózne miksy nazywają je JKD to chyba nie dyskusja na to forum i temat niepotrzebnie drażniący rózne osoby (w tym naszego moda )
Napisano Ponad rok temu
Spajk ,co według Ciebie są te tradycyjne FSW ?
Przecież same założenia są podobne.Natomiast JKD w dzisiejszych czasach stało się tylko hasłem,do którego można się z łatwością podczepić.Jednak jest to bardzo ciekawa i skuteczna koncepcja.Uważam,że nie ma sensu porównywać JKD i FSW,gdyż owe świetnie się "zazębiają".
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie, no jaką opinie. Człowieku, bez obrazy. Szkoda , że mnie nie było tak długo kabaret mie ominął.
Jedno słowo - kpina.
Pozdrawiam :wink:
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
7 następnych tematów
-
Kluby FMA w Polsce
- Ponad rok temu
-
Filmy