Koreanczycy a predyspozycje
Napisano Ponad rok temu
a na treningach widac to jak na dloni ze niektorym nawet nowe rzeczy latwo przyswoic
i jeszcze jedno tamci maja jeszcze chyba mniej urazow - ach ta chinska medycyna
Napisano Ponad rok temu
Cross-posting, czyli umieszczanie tego samego topicu w roznych dzialach jest na tym forum na szczescie niedozwolone.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Np. u mnie sa ludzie rewelacyjnie kopiacy i slabo, swietnie lapiacy wszystko od razu i nieszczegolnie, a reprezentuja te sama "rase".
K_P
Napisano Ponad rok temu
Bzdura. Wszystko jest zwizane z predyzpozycjami pojedynczego czlowiekam, a nie determinowane jest przez kolor skory, czy przynaleznosc narodowa.
K_P
To niestety mit - pomiedzy rasami wystepuja roznice anatomiczne, a takie MUSZA przekladac sie na okreslone predyspozycje biologiczne. Tak jest w przypadku wszystkich zwierzecych ras (patrz np. rasy koni i psow) i czlowiek nie jest tu zadnym wyjatkiem - podam jedynie przyklad czarnoskorych stumetrowcow...
Inna sprawa ze brak predyspozycji mozna czesciowo zniwelowac odpowiednia praca i treningiem.
Poprawnosc polityczna - poprawnoscia, a biologia - biologia.
Napisano Ponad rok temu
K-1 pokazuje, ze istotniejszy jest jednak wzrost i masa. Tu przewage maja tzw. biali i czarni, a nie zolci.
Mam tez paru znajomych (lekkie wagi), ktorzy skopali na miedzynarodowych zawodach "biale", "zolte", jak i "czarne" dupy.
Co do sprintu to nie bede sie teraz wypowiadal. Sztuki walki sa bardziej zlozone.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Azjaci mają też w kilku miejscach przewagę biologiczną:
1) trenują 20 razy w tygodniu
2) mają żółtych grandmasterów, którzy robią wszystko, żeby to żółci sie najbardziej liczyli
3) mają żółtych sędziów, którzy widzą tylko zółte trafienia itp.
Co do anatomicznych możliwości robienia szpagatów - nie ma to najmnijeszego przełożenia na walkę sportową.
I proszę mnie nie brać za rasistę. Z punktu widzenia mojej miłości do TKD żałuję, że nie urodziłem się zółtkiem tylko białasem i nie w Korei tylko w Polsce
Napisano Ponad rok temu
Ale my mowimy o predyspozycjach rasowych a nie o wyjatkachTo prawda polowiczna. W moje grupie sa ludzie, ktorzy (m.in. ze wzgledu na budowe miednicy) robia szpagat "turecki" bez problemu. Inni nie zrobia tego nigdy! A to nadal ta sama rasa!
K-1 pokazuje, ze istotniejszy jest jednak wzrost i masa. Tu przewage maja tzw. biali i czarni, a nie zolci.
Mam tez paru znajomych (lekkie wagi), ktorzy skopali na miedzynarodowych zawodach "biale", "zolte", jak i "czarne" dupy.
Co do sprintu to nie bede sie teraz wypowiadal. Sztuki walki sa bardziej zlozone.
K_P
Popatrz na niektore plemiona afryki , pigmeje i watussi , jedni maja predyspozycje do ludzi doroslych 1,3m drudzy do 1,9m i to ze sa tam wyjatki to tylko przypadek 8) . Gdzies slyszalem ze z powodu budowy najbardziej gietcy sa mieszkancy mongoli czy tez okolic , to nie znaczy ze kazdy jest tam akrobata tylko ze przecietnie sa oni bardziej gibcy. Ogolnie to sie odnosi do azjatow. Nie powiesz przeciez ze to iz srednia wzrostu i wagi ludzi mieszkajacych w np korei nie ma nic wspolnego z predyspozycjami tej nacji. Oni poprostu tak maja ze przecietny koreanczyk jest nizszy od np przecietnego polaka.
A to ze zdarzaja sie ludzi wybitnie predysponowani do czegos w kazdej rasie/kraju/plemieniu to nic nie zmienia - to normalna rzecz. Nawet z dwoch krolikow miniaturek moze sie urodzic 5 kilowy olbrzym
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A ja uważam inaczej Polacy są jedni z najlepszych na świecie w Taekwon-do a wcale nie są żułci ani nie mają innego koloru skóry! Poprostu najważniejszy jest systematyczny trening. Koreańczycy sami są zdumieni jak dobrze poznaliśmy ich sztuke walki!!! 8) A polscy trenerzy są jednymi z najlepszych na świecie, nie wspominając o polskich zawodnikach!
Polacy są jednymi z najlepszych ale w sportowym tkd (za koreańcami, przynajmniej kiedyś). Jednak najlepszymi technikami na świecie sa koreańczycy (patzrąc ogółem oczywiście). Takie jest moje zdanie.
Pozdrówka.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A ja uważam inaczej Polacy są jedni z najlepszych na świecie w Taekwon-do a wcale nie są żułci ani nie mają innego koloru skóry!
O czym niech świadczy grad medali Plaków w TKD na Igrzyskach Syndey
Poprostu najważniejszy jest systematyczny trening. Koreańczycy sami są zdumieni jak dobrze poznaliśmy ich sztuke walki!!! 8) A polscy trenerzy są jednymi z najlepszych na świecie, nie wspominając o polskich zawodnikach!
Tia, trener jedynej naszej zawodniczki, która pojedzie na olimpiadę - Seo Kwang Lee - nie wiem czy ma polskie obywatelstwo, ale na pewno nie jest białasem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W Korei ludzie pasjonuja sie TKD tak jak Amerykanie w USA baseball'em czy RUGBY To podobnie jak w Brazylii - tam kazdy prawie gra w pilke nozna. Cos co pochlania caly narod musi byc z kolei dochodowe, itp. Fajnie by bylo jakby w Polsce sie TKD (albo w ogole MA) bardziej rozwinelo... bo ludzie dalej wytrzeszczaja oczy np na osoby cwiczace sobie chocby na packach kopniecia a o sparingach juz nie wspominam gdzies na swiezym powietrzu.
Pzdr CarpeDiem
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
warszawa
- Ponad rok temu
-
rozmiar stopy
- Ponad rok temu
-
Puchar B
- Ponad rok temu
-
rece czy nogi??
- Ponad rok temu
-
TKD w Szczecinie
- Ponad rok temu
-
Ceny treningów.
- Ponad rok temu
-
Seniorzy - Guru
- Ponad rok temu
-
TKD w Barze!!!
- Ponad rok temu
-
Zawody we free-style form TKD (bez broni)
- Ponad rok temu
-
ile czasu ważny jest stopień?
- Ponad rok temu