La Canne (?)
Napisano Ponad rok temu
uff więcej pytań nie mam.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Oglądałem wczoraj na NG program o Savate.Pokazane tam też było La Canne-walka laską.Macie może więcej informacji na temat tej sztuki?Jak ma się ona do np:Eskrimy ,dużo podobieństw.Czy w polsce ktoś tego uczy?Może ktoś z JKD ?
uff więcej pytań nie mam.
Pozdrawiam
Mam nadzieję, że będzie powtórka. La Canne to nie jest laska tylko kij nieco dłuższy niż w w FMA, coś jak nasze staropolskie palcaty. Uczą tego we Francji i Włoszech, może gdzieś jeszcze. To raczej walka odtworzona, nie ma ciągłości historycznej, samo Savate ledwo co się zachowało po stratach ludzkich w I i II Wojnie Światowej. Sugeruję zajrzeć na najlepsze strony o Savate:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Canne to nie jest laska tylko kij nieco dłuższy niż w w FMA, coś jak nasze staropolskie palcaty. Uczą tego we Francji i Włoszech, może gdzieś jeszcze. To raczej walka odtworzona, nie ma ciągłości historycznej, samo Savate ledwo co się zachowało po stratach ludzkich w I i II Wojnie Światowej.
We Włoszech (na Sycylii) spotkałem się z Liu Bo - jest to współczesna forma starej włoskiej (a w zasadzie sycylijiskiej) Bastone Siciliano - walki kijem dł ok. 120 cm i mającej kilkusetletnią tradycję. Co ciekawe własnie w niektórych włoskich szkołach hapkido tradycja Bastone Siciliano jest kontynuowana.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
O ile wiem, jest to jedna jedyna sekcja w Polsce i dziala w Krakowie, ale chyba nie ma co liczyc u nich na bastone siciliano... (Tak w ogole, nie jest to chyba system ktory sie jakos bardzo koncentruje na broni, aczkolwiek znajduja sie w nim techniki laski i krotkiego kija).
Hm, jesli chcesz cos z palka teleskopowa to chyba najprostszym wyjsciem beda FMA, a jesli o tonfe chodzi to kobudo chyba.
No coz, tyle wiem, moze ktos rozszerzy lub poprawi.
Napisano Ponad rok temu
Seminarium - jak będą chętni, gotowi zapłacić - można pomyśleć.
Mars
Napisano Ponad rok temu
Techniki bardzo podobne do szermierki, zresztą niby jakie miały by być.
Od savate było w Polsce kilku ludzi kiedyś na stażach, ale organizowała to osoba, która zajmowała się Ty-Ga a teraz promuje w Wawie CK............ Ci co byli, wiedza o kim mówię :?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
katana vs noz
- Ponad rok temu
-
Szelki do noży, bądź noża i pistoletu
- Ponad rok temu
-
Bejsbol vs. Boken
- Ponad rok temu
-
Nihon kendo kata ?
- Ponad rok temu
-
filmiki do sciagniecia !!!
- Ponad rok temu
-
Przy muzyce o kendo
- Ponad rok temu
-
gdzie konczy sie iaido/jitsu a zaczyna sie kenjitsu?
- Ponad rok temu
-
Trening
- Ponad rok temu
-
paralizator
- Ponad rok temu
-
noszenie broni
- Ponad rok temu