Kung Fu a walka nozem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w tradycyjnych stylach kungfu sa techniki i formy walki z dwoma nozami jednoczesnie: np w ChLF
W Yong Chun substytutem broni krotkich sa noze/miecze motylkowe, ktore w zastosowaniu mozna uzywac pojednynczo lub podwojnie.
Napisano Ponad rok temu
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
:roll:
Napisano Ponad rok temu
Co do ćwiczenia - u nas się nożem (ani żadnym innym sprzętem poza kijem) nie ćwiczy, korzystając z zasady, że broń to przedłużenie ręki. A biorąc pod uwagę, że widziałem paru mopich kolegów machających bez specjalnego przygotowania atrapami mogę powiedzieć, że ta zasada sprawdza się całkiem nieźle.
K.
Napisano Ponad rok temu
u nas się nożem (ani żadnym innym sprzętem poza kijem) nie ćwiczy, korzystając z zasady, że broń to przedłużenie ręki.
To całkiem błędna zasada. To nie działa. Byle amator umie machać atrapą - to inna sprawa.
Napisano Ponad rok temu
K.
Napisano Ponad rok temu
Wolę sforumułowanie: broń przedłużeniem woli
Napisano Ponad rok temu
timing inny, chwyt inny, techniki inne, dystans inny, specjalne zastosowania etc.
8O 8O 8O
Nie podejmuję się dyskusji.
K.
Napisano Ponad rok temu
Z punktu widzenia twórców tej zasady, miała ona OGROMNE uzasadnienie. Jedyną alternatywą była bowiem nauka posługiwania się dziesiątkami broni, nauka zupełnie innych metod i zasad w przypadku każdej z nich, na co życia nie starczyłoby. Bo to nie była zasada dotycząca tylko noża, czy kilku popularnych przedmiotów, ale wszelkich broni, a używano ich akurat w Chinach krocie, często bardzo nietypowych i zaskakujących.
Zastosowanie takiej zasady było więc rozsądnym wyjściem. Trzeba było wymyśleć zasady, które sprawdzają się jeśli nie zawsze, to w dużej części przypadków. Tak, by gdy trafi do ręki jakiś dziwny przedmiot, który widzimy pierwszy raz w życiu mieć minimalne szanse na użycie go. Tak, by mieć podstawy w posługiwaniu się ciałem. Dotyczy to m.in. umiejętności wyczucia ciała, ruchu, działającej siły ("energii"), oraz ciała, ruchu i siły przeciwnika, w tym przedmiotów, które trzyma.
Czyli m.in kwestia dystansu i timingu, o której wspomniał Krzyś. Przy czym dotyczy to nie tylko kwestii dystansu i timingu w jakimś określonym układzie (np. tylko walka bez broni, czy tylko walka z określonym rodzajem broni), ale w dużej mierze o podniesienie na wyższy poziom cech psychomotorycznych. Coś, co okreslamy jako "czucie". Co oznacza zdolność do szybkiego "załapania" kwestii dystansu, timingu itp. w nowym układzie odniesienia. To jest jeden z elementów tego co określamy jako podstawy yiquanu.
Nie znaczy to, że odrzucamy jakąkolwiek naukę posługiwania się jakąkolwiek bronią. Założenie jest takie, że nie zaczynamy od uczenia się dziesiątków broni, ale od pewnych podstaw o których wspomniałem. Jednym z efektów opanowania tego co określamy jako podstawy jest m.in. zdolność do szybkiej nauki nowych umiejętności*, np. wynikających ze specyfiki okreslonej broni. Wang Xiangzhai określił to w ten sposób, że po opanowaniu tych "podstaw", wystarczy czasem jedna czy dwie lekcje, by opanować zasady posługiwania się określoną bronią, w takim stopniu, by robić to lepiej, niż ktoś, kto poświęcił na cwiczenia z tą bronią dużo czasu, ale brakuje mu tego, co określamy jako podstawy.
Dlatego, gdy Wang Xiangzhai nauczał, koncentrował się na podstawach i kiju jako "przykładzie" broni.
*- dotyczy to również umiejętności z innych dziedzin. Mówimy o tzw. wydobyciu, czy ujawnieniu naturalnego potencjalu. Inaczej mówiąc, robiący postępy w "podstawach" yiquanu, stają się tak jakby generalnie "zdolniejsi".
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
KrzysT poczytaj sobie
Combat, zerknij przy awatarze na staż forumnowy KrzysiaT (on już te linki czytał, dawno temu, jescze chyba na Gorinkan). A potem zerknij na liczbę postów. On tylko czyta i ćwiczy (no ma też dziewczynę i pracę :wink: ) nie traci, jak my, czasu na dyskusje.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Combat, zerknij przy awatarze na staż forumnowy KrzysiaT (on już te linki czytał, dawno temu, jescze chyba na Gorinkan). A potem zerknij na liczbę postów. On tylko czyta i ćwiczy (no ma też dziewczynę i pracę :wink: ) nie traci, jak my, czasu na dyskusje.
Może i czytał - ale nie zrozumiał lub zapomniał :wink:
Uważasz dyskusję za stratę czasu? :roll: To takie czytanie "ze zrozumieniem" to chyba większa strata czasu?? :wink:
Napisano Ponad rok temu
Zmusiłem się żeby przeczytać [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
i z pewną taką nieśmiałością chciałem zauważyć, że nie tyle jesteś chyba zaciętym zwolennikiem proponowanych przez tę stronę idei - co fanatykiem uczącym się na pamięć każdego słowa 8O Te same zwroty w jednym i drugim tekście sugerują raczej uczenie się na pamięć niż wnioskowanie z własnych doświadczeń.
Ale mogę się mylić.
Za to - Twoje całkiem chyba już autorskie stwierdzenie, że "byle amator potrafi machać atrapą" rozwinąłbym jeszcze o "i kasować 'doświadczonych' nożowników w przyjacielskim sparringu". Mógłbyś się zdziwić widząc niektórych "byle amatorów".
Aaa... i ćwiczyłem atrapami z panną która miała dość wysoką pozycję w amatorskim boksie. Co prawda noża nie można traktować jako przedłużenia ręki :? ale jej to jakoś kurna wychodziło bez żadnych problemów. A szybka była i precyzyjna pieruńsko.
Oczywiście wynikało to tylko i wyłącznie z jej naturalnych predyspozycji, bo przecież doświadczenie z boksem w sparringu na atrapy można sobie wsadzić w dupę
Ta,
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Poza tym, my jednak nie mówimy "nóż jest przedłużeniem ręki", ale "broń jest przedłużeniem ciała".
W dodatku nie jest to rozumiane czysto mechanicznie, bo podstawowym założeniem jest nie oddzielanie ciala i umysłu (świadomości, woli, czyli "will").
Różnice na które zwraca uwagę Vunak też są całkiem oczywiste.
Jak juz zresztą pisałem, my w ogóle nie mówimy, że opanowanie jednej broni daje umiejętności posługiwania sie każdą bronią. My mówimy, że opanowanie podstaw w posługiwaniu się ciałem (co w gruncie rzeczy oznacza posługiwanie się umysłem i ciałem) daje podstawy do efektywnej, szybkiej nauki posługiwania się czymkolwiek.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jak wyglada nasza szkola?
- Ponad rok temu
-
Serdeczne wspolczucia dla wszystkich modliszkowcow!!!!!!
- Ponad rok temu
-
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111
- Ponad rok temu
-
Shifu Yu nie zyje...
- Ponad rok temu
-
RAK od UDERZEŃ ??????????????
- Ponad rok temu
-
Serwer Wing Chun