Roznice Shudokan - "Reszta"
Napisano Ponad rok temu
Bycmoze zaraz uslysze odpowiedz typu "aikido jest jedno", ale zadam to pytanie mimo to : jakie sa roznice miedzy poszczegolnymi stylami ? Chodzi mi glownie o szkoly shudokanu i te wywodzace sie ze "zrodla". Czytalem troche na temat styli, ale nie znalazlem nic konkretnego. Z tego co wiem shudokan jest zmodyfikowanym na potrzeby wojska (policji) yoshinkanem. Na czym polegaja te modyfikacje ? Inaczej wygladaja techniki, czy tylko trening sie czyms rozni ? Nie chce byc zle zrozumianym jako osoba, ktora interesuje tylko polityka. Po prostu nie lubie miec klapek na oczach i widziec wylacznie mojej maty :-)
PS1.Sorry jesli ten temat juz byl,ale nie znalazlem interesujacych mnie informacji.
PS2.To moj pierwszy post - witam i prosze o wyrozumialosc
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I masz całkowitą rację w tym co napisałeś. Nie jest ważne kto co ćwiczy wążne jest to, że w ogóle coś ćwiczy. Porównywanie styli to jak porównywanie gustów, jedni lubią słodkie inni kwaśne, a jeszcze inni wolą coś innego....
KJTP:: Z tego co wiem shudokan jest zmodyfikowanym na potrzeby wojska (policji) yoshinkanem.
Prosze podaj mi w których krajach i w jakich formacjach wojska lub policji ćwiczą ShuDoKan Aikido ???
Z tego co się orientuję to Yoshinkan Aikido ćwiczą w Tokyo Metropolitan Police, każdy policjant z right squad (nie wiem czy poprawna jest pisowania) musi odbyć roczne szkolenie z zakresu Yoshinkan Aikido (i ukończyć je zdanym egzaminem, inaczej przenoszą go do innej formacji).
KJTP:: Na czym polegaja te modyfikacje ? Inaczej wygladaja techniki, czy tylko trening sie czyms rozni ? Nie chce byc zle zrozumianym jako osoba, ktora interesuje tylko polityka. Po prostu nie lubie miec klapek na oczach i widziec wylacznie mojej maty
Powiem szczerz męczą mnie już wojny forumowe co jest lepsze, a co gorsze. Takiego pojęcia nie ma. Ćwiczyłem zarówno Shudokan jak i Yoshinkan, mogę powiedzieć tyle jeżeli chcesz zobaczyć różnice to zadaj sobie tyle trudu i przejdź się na trening jednego i drugiego stylu. Z tego co wiem żaden szanujący się instruktor cię nie wyrzuci, wręcz przeciwnie zaprosi cię na matę abyś mógł poćwiczyć. Dopiero jak sam pociwczysz to będziesz w stanie wyrobić sobie jakieś własne zdanie na ten temat. Z tego co się orientuję zarówno Shudokan jak i Yoshinkan nie pobiera opłat od osób chcących spóbować ćwiczyć Aikido.
Życzę powodzenia w doświadczaniu różnic.
Osu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
BTW-Jusi, czy ty za duzo emotow nie uzywasz?co zdanie to emot... :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Zofia: On w ogóle nie gaduła jakiś!
Dyrman: Chłop gadać nie musi!
Napisano Ponad rok temu
To uczuciowy typ. Gorzej by było, gdyby była zupełnie bez emocji.BTW-Jusi, czy ty za duzo emotow nie uzywasz?co zdanie to emot... :twisted:
Napisano Ponad rok temu
To uczuciowy typ. Gorzej by było, gdyby była zupełnie bez emocji.BTW-Jusi, czy ty za duzo emotow nie uzywasz?co zdanie to emot... :twisted:
Dziękuję Prorocku
Napisano Ponad rok temu
ale po co mam isc na trening,jak tego trenowac nie chce?!chce tylko poznac roznice,az tak ciezko wyjasnic?nie sadze....
A przeszkadza to bardzo koledze? :wink:
Napisano Ponad rok temu
jak cholera :twisted: :wink:ale po co mam isc na trening,jak tego trenowac nie chce?!chce tylko poznac roznice,az tak ciezko wyjasnic?nie sadze....
A przeszkadza to bardzo koledze? :wink:
Napisano Ponad rok temu
ale po co mam isc na trening,jak tego trenowac nie chce?!chce tylko poznac roznice,az tak ciezko wyjasnic?nie sadze....
Uważam,że jeżeli się chce dowiedzieć to można przynajmniej zobaczyć jeden trening. A takie wyjaśnianie różnic chyba niewiele daje jesli się tego nie poczuje. Chyba,że chcesz posiadać rozległa wiedzę do teleturnieju :wink:
Napisano Ponad rok temu
czemu tak ciezko jest zdobyc ta informace?po prostu nikt nie wie?
Napisano Ponad rok temu
to inaczej-nie mam mozliwosci,a chce sie dowiedziec-jasne?
Wcale nie ciężko,tylko może nikomu nie chce sie wyjaśniać każdej techniki po kolei :wink: Najlepiej zapytaj konkretnej osoby,skoro nikt nie ma ochoty się wypowiadać. Ja niestety nie pomogę, bo poprostu nie wiem. I tak Meian jest najlepszy :wink:
Napisano Ponad rok temu
ale tu przeceiz chodzi o rznice ogolnie,nie szczegolowo...to inaczej-nie mam mozliwosci,a chce sie dowiedziec-jasne?
Wcale nie ciężko,tylko może nikomu nie chce sie wyjaśniać każdej techniki po kolei :wink: Najlepiej zapytaj konkretnej osoby,skoro nikt nie ma ochoty się wypowiadać. Ja niestety nie pomogę, bo poprostu nie wiem. I tak Meian jest najlepszy :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale z tego co opowiadał to jest ciekawie,mówił mi ,że szczególnie podoba mu się jak na kimś siedzi i okłeda pięściami 8O
Napisano Ponad rok temu
Trudno się dziwić, to znacznie przyjemniejsze od sytuacji, gdy ktoś leży na nim i okłada go pięściami. :twisted: :wink:Ale z tego co opowiadał to jest ciekawie,mówił mi ,że szczególnie podoba mu się jak na kimś siedzi i okłeda pięściami 8O
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Staże
- Ponad rok temu
-
WRAŻENIA ZE STAŻU W BUDOJO
- Ponad rok temu
-
klub aikido w KLUCZBORKU
- Ponad rok temu
-
Ile technik obejmuje aikido?
- Ponad rok temu
-
Prawidłowy atak???
- Ponad rok temu
-
Relacja ze stażu z P.Matoian w Siedlcach
- Ponad rok temu
-
Uke na wakacjach
- Ponad rok temu
-
Agrawka
- Ponad rok temu
-
Wiosenny staz w Bostonie
- Ponad rok temu
-
X x sensei, czy staropolskie sensei X X ? ;)
- Ponad rok temu