HONOR - ważna rzecz??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kiedyś usłyszałem takie zdanie od starego żula
"kooniu ludzie muszą ciebie śię albo bać albo sznować bo się inaczej wódki za darmo nigdy nie napijesz"
i tak też staram się w życiu postępować
Napisano Ponad rok temu
dla mnie najwspanialszym kodeksem honorowym jest kodeks samurajski- BUSHIDO!
ciezko w dzisiejszych czasach sie do niego stosowac...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Caly ten kodeks to fikcja niestety, taka proba wybielenia samurajow. To taki kodeks zyczeniowy "jak powinno byc" a nie "jak bylo". 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisałem że jest najwspanialszym kodeksem horowym! Nie że łatwo czy trudno się do niego stosować..poza tym "jak Cię widzą tak Cię piszą" więc każdy może postrzegać nas w inny sposób i to co dla nas jest honorowe ktoś może odbierać jako słabość a ktoś inny jako głupotę! A i tak wszystko co najważniejsze pozostanie w sercu!!!!
alez ja nie mialem na celu jakies obrazenie ciebie czy zaprzeczenie twojej wypowiedzi... po prostu stwierdzam fakt ze swiat bylby piekny gdyby ludzie tak postepowali... co prawda nudny jak flaki z olejem ale zawsze piekny ....
Napisano Ponad rok temu
Dokładnie, te słowa najbardziej oddają to, co chce powiedziec.
U dziszejszej młodzierzy za byciem honorowym dostaje się w pysk, jesteś uwżany za "ciote", aja komus powiesz "proszę" lub "przepraszam" to patrzą na Ciebie jak na jakiegos odmieńca... . Walka jeden na jednego?
Buhahahah, moze juz nic na ten ntemat nie napisze... . Pru z Panów pisze, ze jakby ktos im brzydko powiedział to by nie odpuscili, to bardzo fajnie z tym , że:HISTORI Z ŻYCIA WZIETA!!!
-jest typ małe gówno, do zabicia jednym strzałem(w moim wieku)
-chodzi i wyzywa, kozakuje nie miłosiernie.... .
I według tego co Panowie mówia takiego powinno sie znokałtować, tylko, jesli przykładowo ja bym cos typowi zrobił to koledzy typa by mnie rozjechali, lekko mówiac. Nie małbym żucia i w szkole i na osiedlu... .
I w takiej sytuacji, nic zrobic sie nie da. A np. zapierniczanie za 600zł misiecznie to jest honor?
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
A np. zapierniczanie za 600zł misiecznie to jest honor?
Jeżeli to uczciwa robota to tak, żadna uczciwa praca nie hańbi, honoru nie mają ci przez których dostaje sie taką a nie inną pensję.
Napisano Ponad rok temu
nie wiem czemu tak czesto utozsamia sie honor z tym ze jak ktos bedzie do pyskowal skasuje mu ryj . moja interpretacja jest nastepujaca:
a) czlowiek honorowy w takiej sytuacji moze spokojnie to zignorowac. osoba, ktora bez powodu mnie prowokuje i probuje obrazic nie jest w stanie mnie obrazic, po prostu smiec nie jest osoba na tym samym poziomie, urazic moze mnie osoba ze zdaniem ktorej sie licze
Tyle,że tak potraktowany (z góry) dres na 90% rozpocznie konfrontację. Oni tak mają, że nienawidzą jak się ich uważa za coś gorszego (słusznie zresztą )
Napisano Ponad rok temu
„Z pewnością nie”, odparł. Jego żona powiedziała wówczas: „ Tak, czy inaczej, człowiek umiera tylko raz. Z różnych rodzajów umierania, zgon z powodu choroby, śmierć w bitwie, sepppuku lub bycie ściętym, są honorowe. Haniebna śmierć byłaby wstydem i z pewnością wieść o niej wyszłaby na jaw.” Po tych słowach żona wyszła na zewnątrz, jednak po chwili wróciła, ostrożnie położyła dzieci spać, przygotowała parę spodni i ubrała się, jak do walki.
Gdy zapadła ciemność, powiedziała do męża: „ Wyszłam na zewnątrz, by rozejrzeć się po okolicy. Wydaje mi się, że ci trzej wieśniacy zebrali się w jednym miejscu, aby wspólnie przedyskutować całe zdarzenie. Teraz jest właściwy czas do działania. Chodźmy szybko!”.
Po tych słowach wyszła wraz z mężem, idąc przed nim z palącą się pochodnię w dłoni. Każdy z małżonków dzierżył jeden miecz. Włamali się oni niespodziewanie do chłopskiej chaty, runęli na wieśniaków i rozproszyli ich. Kobieta i mężczyzna, ramię w ramię, ruszyli do walki tnąc i zabijając dwóch mężczyzn, a jednego z nich raniąc. Mężowi polecono później popełnić seppuku."
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Poj.... prawo i niech żyje obywatelska postawa :(
- Ponad rok temu
-
ostrzegać?
- Ponad rok temu
-
Agresywny pies zastrzelony -no wreszcie coś prawdp. :-)
- Ponad rok temu
-
Kto was zaczepial?
- Ponad rok temu
-
Samoobrona kobiet - tylko kurs?
- Ponad rok temu
-
In WAN KEN skutecznym atakiem na ulicy??
- Ponad rok temu
-
Dobry "tekst" na ulicę.
- Ponad rok temu
-
Ulica-forum dla leszczy
- Ponad rok temu
-
POMOZCIE TROCHE -czyli jak spunktowac goscia
- Ponad rok temu
-
Ugodzony ostrym narzędziem