Ile technik obejmuje aikido?
Napisano Ponad rok temu
Ok. Ad rem. Rózne żrodła podają, ze aikido zawiera w sobie tyle to a tyle technik: te liczby sa tak rózne, że jest to zastanawiajace, bo od kilkuset do kilku tysiecy. Czy ktos dotarł do jakiegoś wiarygodnego źródła, które kodyfikuje techniki aikido? Czy to w ogóle mozliwe bo:
a) Dziadek był bałaganiarzem bez systemu i metodyki i robił rózne wariacjie jakie mu "slina na język przyniosla"
aikido ewoluuje zmienia się i ponoc powstaja nowe techniki i zastosowania rozwiajane przez poszczególnych mistrzów z roznych szkół
Co wy na to
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No właśnie, a skoro nie ma spisu, to prawy prosty też może do aikido należeć
Nazywa sie "atemi" czy cuś
Napisano Ponad rok temu
No właśnie, a skoro nie ma spisu, to prawy prosty też może do aikido należeć
Nazywa sie "atemi" czy cuś
mylisz się, nazywa się jodan tsuki, ot co
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A na gedan to już nie może być?
Nie no mówił o wyraznie prawym prostym
Nochyba ze z pozycji leżącej
Napisano Ponad rok temu
garry, ale czy jodan tsuki, to atemi czy nie, a co z shomen ate?????
Moze raczej między innymi. Atemi moze być np. wykonane łokciem, a może również być techinką.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
moze to kwestia malej wyobrazni? 8) ale to sie leczy :wink:Co prawda o aikido wiem tyle, ze zaczyna sie od samogloski, ale zastanawia mnie ta liczba ktora podales, Szczepan. Po prostu nie jestem sobie w stanie wyobrazic, jak w sensowny sposob mozna ruszyc swoje cialo [ :wink: ] na 22 000 sposobow.
Napisano Ponad rok temu
Podobno nie ma złych czy głupich pytań są tylko takie odpowiedzi :wink: A swoja drogą to nikt sie jakoś nie kwapi do podawania liczb i źródeł tych informacji. A to ma dosć istotne konsekwencje. Ciekawi mnie tak przy okazji jak były liczone te techniki przez Dziadka - razem z jo i ken czy tylko ręczne. No i interesujące jest też także to ze kiedyś przecież techniki przekazywano sobie w formie ksiąg zwojów a z tego co mi wiadomo to z Daito które przeciez stanowi szkielet aikido nie zaczerpnieto az tylu rozwiazń. No i biorac pod uwagę ze za nauke każdej techniki sie płaciło to Dziadek musiałby byc milionerem :wink:I wlasnie, ku mojemu zaskoczeniu, odpowiedzial: "Okolo 30 tysiecy." Nie poddaje krytyce tej odpowiedzi, bo w zasadzie uwazam, ze pytanie jest bez sensu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"Na co mądrość zda sie proszę pana?Rzeczywiscie, moze zle sie wyrazilem. Mialem na mysli to, ze na absurdalne pytanie padla absurdalna odpowiedz.
Na to by nie odpowiadać na głupie pytania..."
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Prawidłowy atak???
- Ponad rok temu
-
Relacja ze stażu z P.Matoian w Siedlcach
- Ponad rok temu
-
Uke na wakacjach
- Ponad rok temu
-
Agrawka
- Ponad rok temu
-
Wiosenny staz w Bostonie
- Ponad rok temu
-
X x sensei, czy staropolskie sensei X X ? ;)
- Ponad rok temu
-
Stopnie odzwierciedleniem wiedzy
- Ponad rok temu
-
Shigeo Tanaka sensei, 9 dan
- Ponad rok temu
-
Z okazji dnia kobiet
- Ponad rok temu
-
Czemu aikido nie posiada wyzszosci etycznej nad innymi SW?
- Ponad rok temu