Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czym zastapic CS SRK?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
46 odpowiedzi w tym temacie

budo_blacha
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2143 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Czym zastapic CS SRK?
zdjecia pieknosci - lamer jestem - ktos mi moze powiedziec ile na polskie taki "potwor" moglby kosztowac ? albo cos o podobnym przeznaczeniu, bo pytanie o kupno w polsce chyba zbyteczne. Jak mniemam i tak mnie nie stac ale chce sobie popluc w brode z tydzien chociaz ......(a moze w jakiejs nizszej cenie takie hard corowe?)
  • 0

budo_mithrandir
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 880 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W tym rozmiarz i zastosowaniu przystępne cenowo Beckery, Brute i BK9...
Koło 400 PLN na oko...
W przypadku Busse zmień na dolary :)

Pozdr
Mithr
  • 0

budo_mithrandir
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 880 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

BK 9 taniej nawet, spójrz na Bazar, Dark Lord sprzedaje...

Pozdr
Mithr
  • 0

budo_blacha
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2143 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

kurde za 400 pln ??? to mniej niz myslalem i po takim "rabaniu" nadal by wygladal i dzialal jak przed ?? cholera trzeba zacząć odkladac albo nerke sprzedac.....
niedrogo w sumie ale to moja cala studencka wyplata
moglem cholera nie kupowac mueli storm tylko poczekac jeszcze z 2 wyplaty.
  • 0

budo_fire
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 341 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czy ktos uzywa Natural Outlow? Lub Howling RAT Ile tego macie i gdzie mozna dostac busse?
  • 0

budo_citizen
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 95 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Używam Howling Rat; nieduży (odpowiednik Busse Badger Attack), lekki, zgrabny - tnie doskonale, a przez pół roku tylko raz go ostrzyłem. Nie jest to narzędzie do rąbania/ciosania (do tego najlepiej używać małej siekierki, takiej z głownią 500g, z pewnością rąbie lepiej niż 99% noży, no ale nie ma mistycznego nimbu INFI :roll: ), ale jako cutter sprawuje się znakomicie. Żadnych wyszczerbień, nieciągłości, skrzywień. Rdzę łapie znaczenie wolniej niż SRK. W sumie: doskonałe narzędzie, a w tej cenie (ok. 105$ z przesyłką): rewelacja! c
  • 0

budo_roberto
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1028 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

....tak siekierka tnie napewno lepiej niż większośc noży , ale z drugiej strony jeżeli mam brać ze sobą toporek , duży nóż i mały nozyk to wolę wziąć jeden konkretny duzy nóż jak to powiedziałeś otoczony nimbem INFI i folder. Taki Battle radzi sobie z pniakiem o średnicy 20 cm całkiem sprawnie a grubszych pniaków nie miałem potrzeby do tej pory rąbać.

Pozdrawiam
  • 0

budo_roberto
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1028 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

acha i jeszcze jedno :) jest jedna siekierka z INFI (tu już w wersji fusion)
Dołączona grafika
zdjęcie z badmojo
  • 0

budo_qkiel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1732 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dołączona grafika
to Paul's Ratchet - $98.95
dostepny: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_gkozi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 910 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

....tak siekierka tnie napewno lepiej niż większośc noży , ale z drugiej strony jeżeli mam brać ze sobą toporek , duży nóż i mały nozyk to wolę wziąć jeden konkretny duzy nóż jak to powiedziałeś otoczony nimbem INFI i folder.

może jestem przesadnie ciekawy ale po co Ci byłby toporek,duży nóż i mały nożyk tzn. nie wystarczy toporek i mały nożyk?
  • 0

budo_kkamill
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2163 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

gkozi, chyba zle zrozumiales wypowiedz Roboerto. Przeczytaj ja jeszcze raz.

KKamiLL
  • 0

budo_gkozi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 910 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

tak jest!
...
wykonałem
...

dalej rozumiem to tak: Roberto zamiast toporka, dużego noża i małego nożyka woli zabrać konkretny duży nóż z INFI i folder

i ponownie zapytuję dlaczego [jesli by nie miał konkretnego dużego noża z INFI i foldera] musiał by brać dwa noże i toporek , wg. mnie wystarczył by jeden nóż i toporek , po co ten drugi [nie ważne czy duży czy mały]?
  • 0

budo_kkamill
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2163 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

:-)
najlepiej zapytac Roberta.
Ale ja zrozumialem ze jesli mialby brac toporek i duzy noz i maly nozyk na dodatek, to zrezygnowalby z tego i wzial zamiast pierwszych dwoch - jeden duzy noz i zamiast drugiego malego - jakis folder

Ale zaczekajmy co na to Roberto

KKamiLL
  • 0

budo_fire
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 341 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Używam Howling Rat; nieduży (odpowiednik Busse Badger Attack), lekki, zgrabny - tnie doskonale, a przez pół roku tylko raz go ostrzyłem. Nie jest to narzędzie do rąbania...

A co pochwa Citizen czy da sie nosic ten noz poziomo na pasku? Dla mnie noz musi byc uzytkowy z nutka skrytosci :) coby mocno z pod polarka nie wylazil :) Masz racje Roberto ze do rabania to siekierka najlepsza!!! :)
Dostala mi sie po dziadku mojej zony siekera :idea: PANIE cudo niby nic blyszczy sie nie tepi szlif jakdy lekko wklesly Co ja sie narabalm nim buczyny do pieca- nie uwierzylibyscie :)
Ostrze bylo bez trzonka "Szczype" dorobil mi sasiad-stary partyzant (co dobry bimberek pedzi :) Trzonek akacji ciety wzdluz pnia,lezal pare latek w szopie i "wysychal" Cacko :roll: zadne tam plastiki wlokna szklane :blus: Lezy... jak ulal
Przy okazi dostalem zjebke od WLADZIA bo chcialem trzonka podszlifowac papierem sciernym :( powiedzial ze ma sie w lapie dotrzec :) Co byla za meka przez pare dni 8O a teraz Busse made in Poland :) Jak sie pytam ludzi czy wiedza kto to robi i gdzie, to mowia ze w "jakiejs kuzni pod BILGORAJEM"
Czy zna sie ktos na wyrobach kowalskich co za stal mogli uzyc? Przeciez musi to byc robione z glowa i jakims rozezmaniem!? Poza tym jest twarda i elastycznai nie rdzewieje Ma tylko maly wykwit jak lezy w wodze pare dni(dla napecznienia trzonka coby byl zakleszczony na 100% )Mozna by bylo nezla z tego meczete wyklepac
Ps Ciupacie czyms takim?
^FIRE^
  • 0

budo_citizen
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 95 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A co pochwa Citizen czy da sie nosic ten noz poziomo na pasku? Dla mnie noz musi byc uzytkowy z nutka skrytosci :) coby mocno z pod polarka nie wylazil :)

Pochwa jest skórzana, miękka i przyjemna, ale bez ekscesów - kupujemy nóż, a nie marketingowy szoł (i tak np. przesyłka to kartonowe pudełko z kilkoma szarymi papierami a wśród nich Rat ...). Nie da się jej nosic w poziomie, ale też nie jest to problemem: jest to nieduży, dość cienki, ogólnie bardzo zgrabny nóż (rozmiarowo tak z 70% SRK) i na pasku po prostu przykleja się do biodra. Nie ma porównania z SRK odnośnie tzw. 'concealbility'.
  • 0

budo_roberto
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1028 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no witam , ale się dyskusja porobiła :)

już się tłumaczę :

Wasza opcja czyli toporek i mały nozyk (folderek tak zrozumiałem)
myślę że funkcjonalność toporka jest dosyć zawężona do naprawdę ciężkich prac , z kolei folder też nie radzi sobie ze wszystkim i jak dla mnie powstaje luka własnie dla dużego roboczego noża około 6-7 cali

opcja z toporkiem, dla mnie to toporek jest trochę abstrakcyjny bo nigdy go tak naprawdę nie potrzebowałem i takowego nie posiadam, ale rozumiem tych którzy mówią, że jest bardzo przydatny, więc ok toporek do naprawdę ciężkich prac, nóz jakieś 6-7 cali dobry do grubszych prac, ale za mały i za lekki do konkretnego rąbania no i folder jak to folder zawsze w kieszeni

moja opcja czyli duuuży nóż 9-10 cali i folderek:
poważny nóz zarówno do rąbania jak i do grubszych prac i folderek każdy wie do czego służy .

a wogóle jak dla mnie to i klika noży więcej też mi nie przeszkadza :oops:

Pozdrawiam
  • 0

budo_gkozi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 910 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wasza opcja czyli toporek i mały nozyk (folderek tak zrozumiałem)
myślę że funkcjonalność toporka jest dosyć zawężona do naprawdę ciężkich prac , z kolei folder też nie radzi sobie ze wszystkim...

to znaczy z czym ? [dociekliwy]

opcja z toporkiem, dla mnie to toporek jest trochę abstrakcyjny bo nigdy go tak naprawdę nie potrzebowałem i takowego nie posiadam, ale rozumiem tych którzy mówią, że jest bardzo przydatny, więc ok toporek do naprawdę ciężkich prac, nóz jakieś 6-7 cali dobry do grubszych prac, ale za mały i za lekki do konkretnego rąbania...

nie rozumiem co mozna jeszcze rąbać konkretnie nożem czego nie można było porąbać toporkiem [irytujący]

moja opcja czyli duuuży nóż 9-10 cali i folderek:
poważny nóz zarówno do rąbania jak i do grubszych prac i folderek każdy wie do czego służy .

możliwość konkretnego rąbania nawet dużym nożem jest dla mnie dosyć abstrakcyjna-właśnie porobiłem co nieco maczetą [nie wiem ile cali-na pewno rąbie lepiej niż 10" nóż] i stwierdzam,że można przerąbać gałęzie grubości nadgarstka [mniejsze to czysta przyjemność bo ustępują pod jednym cięciem], można też przerąbać gałąź grubosci powiedzmy nogi w kostce ale powyżej tego zaczyna się ciężka harówa [o rozszczepianiu nawet nie ma co wspominać ze względu na znikomą grubość ostrza]

więc gdybym przewidywał,że będę coś rąbał to siekiera albo conajmniej maczeta[zależnie od typu roślinności] a nóż 10" ... no może być ale co można poza rąbaniem zrobić takim nożem[np. wydrązyć coś czubkiem noża - to trzeba by go chwycić w połowie głowni]? a jako tzw.survivalowy... jeśli bedzie za ciężki i za duży to po prostu nie będzie zabierany

generalnie trochę się czepiam ;) to pewnie z nudów
  • 0

budo_roberto
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1028 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ok powiem tak ilu uzytkowników tyle koncepcji .

Twoja koncepcja jest taka moja jest inna , kogoś innego jeszcze inna i dlatego jest ciekawie.

MOzemy się długo przerzucać argumentami i każdy bedzie udowadniał , że jego zestaw jest praktyczniejszy.

Toporka nie mam nie wypowiadam się , maczetę miałem dla mnie bezuzyteczna kompletnie, 10 calowego Battle mam i uzywam - dla mnie rewelacja.

Pozdrawiam
  • 0

budo_vince
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4029 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Fire no doprawdy jak mnie nigdy toporki "home made" nie krecily, tak po Twojej historii chyba dziadka odwiedze :)
Pisz ksiazki chlopie, dobrze Ci radze poklon
  • 0

budo_fire
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 341 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

:) :) :) Takie zycie Vince! Nasze dziadki zima po lasach staly i nikt nie narzekal Co niekorz Sibiracy wiecej ikry maja jak to cale forum nasze :) Trzeba czerpac ile sie da bo juz nie za wielu Ich zostalo :cry:

ps:moze Hary Poter- "Pamietnik-Dlaczego zostalem Kuba Rozpruwaczem"

:) FIRE
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024