Skocz do zawartości

Zdjęcie

Uke na wakacjach

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

budo_akira bayushi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 250 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Aikido

Napisano Ponad rok temu

Uke na wakacjach
Dziś wróciłem ze stażu z senseiem Hoffmannem w Gliwicach i tak sie chciałem zapytać czy nie zauważyliście że wykonujac techniki dajecie swoim uke sporo czasu na poprawianie sie czy wrecz kontrowanie. Uwagę tę przekazał na seminarum sensei przytaczajac rozmowę z shihan Yokota który stwierdził że uke nie jest na wakacjach i nie ma leżec na macie jakby sie wybrał na plażę ale ma miec ułaki sekund na zastanawianie sie i reakcje. Osobiście bardzo mi się to spodobało ale wszystkim którzy byli uke już nie bardzo :wink: jestem ciekawy czy patrząc krytycznie na trening ćwiczycie tak że uke dostaje bilet na wczasy ??
Pozdrawiam
  • 0

budo_elfilipo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 157 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Uke na wakacjach
Ja z reguly tak. Ale ma to miejsce, poniewaz po pierwsze dopiero zaczynam, wiec musze sie bardziej skupic na technice niz na szybkosci, a po drugie zeby uke nie mial wakacji podczas wykonywania na nim techniki, to technika ta musi zostac wykonana bardzo szybko i z jak najwieksza skutecznoscia. A wtedy bardzo latwo jest przecholowac i "popsuc" naszego uke. Dlatego IMO lepiej dac sobie troche luzu i wycwiczyc techniki tak, by w razie prawdziwego zagrozenia nie miec problemow z przyspieszeniem ich wykonywania.
  • 0

budo_aiki
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3625 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

takie to aikido.. nice and gentle.. i trzeba uważac by sie uke nie spocil. Bo się przeziebi i nie daj boże umrze.
  • 0

budo_szalony
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 239 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wszytko zależy do uke czy on che być na wakacjach. Wsumie uke powinien podążać za tori ale czesto mu się po prostu nie chce.
  • 0

budo_elfilipo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 157 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

takie to aikido.. nice and gentle.. i trzeba uważac by sie uke nie spocil. Bo się przeziebi i nie daj boże umrze.

Uke wystepuja nie tylko w aikido. A nie wszystkie style oparte na dzwigniach sa "nice and gentle". :] Poza tym mysle, ze nawet to "n&g" aikido moze dac porzadnie w kosc. Dlatego czepiasz sie :P
  • 0

budo_bujin
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 859 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dziś wróciłem ze stażu z senseiem Hoffmannem w Gliwicach i tak sie chciałem zapytać czy nie zauważyliście że wykonujac techniki dajecie swoim uke sporo czasu na poprawianie sie czy wrecz kontrowanie. Uwagę tę przekazał na seminarum sensei przytaczajac rozmowę z shihan Yokota który stwierdził że uke nie jest na wakacjach i nie ma leżec na macie jakby sie wybrał na plażę ale ma miec ułaki sekund na zastanawianie sie i reakcje. Osobiście bardzo mi się to spodobało ale wszystkim którzy byli uke już nie bardzo :wink: jestem ciekawy czy patrząc krytycznie na trening ćwiczycie tak że uke dostaje bilet na wczasy ??
Pozdrawiam

Yokota to akurat chyba nie jest dla mnie autorytetem po tym, co widzialem w jego wykonaniu. Uke trzeba szanowac.
  • 0

budo_jusi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1499 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Lubisz czy nie lubisz,ale przyznaj,że mądre słowa powiedział :wink:
Pozdrawiam^^
  • 0

budo_akira bayushi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 250 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Aikido

Napisano Ponad rok temu

OK może nie uściśliłem chodzi mi o moment po rzucie kiedy zaczynamy zakładać kontrolę. Uke ma podąrzać za ruchem zgoda ale jak np po kote gaeshi leży z ręka wzniesioną przytrzymywaną przez naszą rękę i do tego w całkiem wygodnej pozycji a tori zakłada kontrole (jak mu sie uda) przez 1-2 minut to chyba ma wakacje. Uke trzeba szanować ale dajac mu czas na "wakacje" wchodzimy w świat iluzji jak to świetnie nam te techniki wychodzą po rzucie uke nie wstaje możemy wieć sobie powolutku robić zaczynają sie tym samym przyzwyczajenia które później trudo wyplenić. Tym samym jeżeli dajemy szansę na wakacje to nasza praca i praca uke idzie w las on nie uczy sie reagować a my poprostu robimy sobie ładne techniki a później frustracje.
  • 0

budo_nix
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 621 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

..... wypowiem sie tylko teoretycznie, poniewaz to nie moj poziom, ale mnie sie zdaje, ze jesli kontrola jest odpowiednio zalozona, istnieje od poczatku do konca ruchu, to nie wazne w ktorym momencie sie zatrzymamy, czy zwolnimy i w tym stanie bedziemy trwac, to uke nie ma prawa przejac kontroli, moze oczywiscie probowac, ale to sie nie powinno zdarzyc, wiec nawet jak lezy plackiem a my zakladamy kontrole, to niech to nawet trwa 3 minuty, byle nie mial "pola do popisu"...
  • 0

budo_randall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2751 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dokładnie. Techniki robi się tak żeby uke nie miał czasu na kombinowanie, albo ochoty... Nie znaczy że trzeba się kosmicznie śpieszyć, ale nie można robić przerw. Jak przy sankyo czy kote gaeshi będzie tak bolało, że jedyną myślą gościa będzie "Please, make it stop" to mamy więcej czasu.
Jednak żeby się nauczyć permanentnej kontroli, potrzeba uke, który z głową będzie uciekał i atakował. Na początku to na pewno nie wyjdzie.
  • 0

budo_szalony
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 239 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Po pewnym czasie uke przyzwyczji sie do zakladanej dzwgni i wtedy to on przejmie inicjatywe.
  • 0

budo_nix
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 621 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

..... jak to sie przyzwyczai??? ze niby co? nagle rece bedzie mial na lozyskach? ;) ja rozumiem ze sie stawy przyzwyczajaja, ze sie powieksza ich zakres ruchowy itd. no ale przeciez w koncu dochodzimy do momentu gdzie nastepuje albo potulne poddanie sie naszym ruchom ze strony uke, albo reka laduje na temblaku....
  • 0

budo_hanus
  • Użytkownik
  • Pip
  • 23 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja też uważam ze nie można za lekko traktowac uke(oczywiście w granicach rozsądku).Po jakimś czasie nie czuje mocy techniki a co gorsza rozpowiada że aikido jest nieskuteczne :D
pozdrawiam..lenuchów...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024