M 21, CRKT
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
stal AUS 8, okładziny aluminiowe i dosyć przystepna cena 8)
Napisano Ponad rok temu
ksztalt ostrza i zaiste cena nieglupia
mi sie podoba.
Napisano Ponad rok temu
Przy okazji polecam inna nowosc CRKT na 2004 rok-Hammond Desert Cruiser. Testuje go od paru dni i jestem bardzo z niego zadowolony.
Jak dla mnie jeden z ladniejszych nozy w ofercie CRKT.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Minimalnym minusem noza jest jego troszke niewygodny, troche zbyt krotki kolek do otwierania. Jednak nie jest to problem gdyz klinga posiada znakomity flipper (IMHO duzo lepszy niz np. w M16), tak wiec kolek pelni tylko funkcje pomocnicza.
Co do wrazen z uzytkowania-na razie tnie glownie tekture, sznurki, bulki i inna drobnice. Znakomicie tnie tez skore o czym mialem okazje sie przekonac juz pierwszego dnia-rozharatalem sobie kciuk :twisted:
Reasumujac-bardzo fajny, dobrze wykonany kawal noza za niewygorowane pieniadze. W Swiecie Nozy dalem za niego 350 PLN.
Fred
Napisano Ponad rok temu
BTW. Jak dziala blokada LAWKS??
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Tylko nie wiem czy ten duzy nie jest za duzy na EDC.
Zmiesci sie to w kieszeni??
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
W dużej, tak. Tak poważnie, to naprawdę wieeelki folder.Zmiesci sie to w kieszeni??
Napisano Ponad rok temu
BTW. Jak dziala blokada LAWKS??
KKamiLL
To jest mechaniczne zabezpieczenie liner-locka przed niechcianym przesunięciem blokującego linersa i otwarciem blokady. Stosowane powszechnie w nożach CRKT. Zwykle włącza się to przesuwając mały kołeczek u góry noża. W folderze Lake-Signature, zaprojektowanym przez jednego z pomysłodawców tego zabezpieczenia [Lake and Walker Knife Safety] do włączania/wyłączania służy klip noża.
Fajna rzecz, jeśli ktoś lubi swoje palce :wink:
Napisano Ponad rok temu
Co do M21-na EDC na pewno nadaje sie mniejsza wersja, wieksza jest tych samych rozmiarow co M16 04 "Big Dog" ktorego posiadam. To juz naprawde kawal bydlaka-10 cm ostrza, 13.5 cm w stanie zlozonym.
Na dluzsza mete noszenie takiego noza jest meczace, chyba ze lubisz miec "zapas mocy" w kieszeni.
Napisano Ponad rok temu
wydaje sie dziwnie niska w porownaniu do ceny na stronie CRKT.
hmm, ten mniejszy m21 jest wielkosci CUDY EDC, a ta jest troche za mala jak dla mnie, ale boje sie ze duzy m21 bezdie za duzy :-) .
Jednak nie wiem czy za ta cene nie skusic sie na niego.
Fred, mam rozumiec ze zrezygnowales z M16 jako EDC?
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mimo pewnych obaw zamówiłem w [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i po niepełnym tygodniu nóż pojawił się w mojej skrzynce ( co prawda ‘firmowe” pudełeczko CRKT zostało zastąpione przez plastikową torebkę z minikatalogiem produktów opakowaną dodatkowo w jakiś rodzaj folii ochronnej).
Chwila obawy podczas rozsupływania pokładów taśmy i opakowania i w końcu jest...
Pierwszym wrażeniem jest ciężar- 153 g., cóż za dosyć potężnych rozmiarów 23.5 cm po rozłożeniu nóż musimy „pocierpieć” .
Rękojeść z 6061T6 Hard Anodized Aluminum swoją formą bezpośrednio odwołuje się do serii M16 zaprojektowanej przez Kit’a Carsona i podobnie jak swój poprzednik średnio się trzyma. Spocona dłoń ma tendencję do lekkiego ślizgania się. Co prawda szanse na zsunięcie się dłoni na ostrze podczas pracy są bliskie zeru, gdyż ostrze jest oddzielone od rękojeści poprzez fliper i wgłębienie, jednak byłoby warto zastanowić się nad zmianą okładzin. Szary metalowy klips został przymocowany trzema śrubami torx jakieś 2 cm ( nie przewidziano możliwości zmiany strony i kierunku klipsa) od krawędzi rękojeści co powoduje, że nóż dosyć mocno wystaje z kieszeni.
Folder otwiera się przy pomocy dwustronnego kołka, jednakowo dostępny dla prawo i lewo ręcznych, lub „flipera” ( zdecydowanie szybciej i wygodniej ;) ), obracając się na teflonowych podkładkach. Zabezpieczony jest linerlockiem dodatkowo usztywnianym blokadą LAWKS.
I rzecz najważniejsza ostrze J. Stal AUS 8- musimy wierzyć na słowo gdyż nigdzie na nożu nie ma takiej informacji, czyli klasyka CRKT w wersji ulepszonej. Długości 10 cm (9.9 cm krawędź tnąca) klasyczny spear point, w końcu ktoś pomyślał i wyprodukowano hybrydę: rękojeść M16 i ostrze M18. Firmowo naostrzony do stanu golenia , w moim egzemplarzu widać pewną asymetryczność ostrzenia w końcówce ostrza ( znaczy patrząc pod światło strona lewa wydaje się lekko mocniej zaakcentowana). Niestety nie wiem czy jest to uroda tego dokładnie egzemplarza czy też całej serii.
Ostrze wykończone według producenta- frost finish, wygląda zupełnie jak satin finish.
Poprzez szlif jak i grubość ostrza otrzymujemy naprawdę kawał bydlaka i również taki jest odbiór noża przez otoczenie.
Napisano Ponad rok temu
Więc tak po krótce i na szybko- M21-04...
Mimo pewnych obaw zamówiłem w [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i po niepełnym tygodniu nóż pojawił się w mojej skrzynce ( co prawda ‘firmowe” pudełeczko CRKT zostało zastąpione przez plastikową torebkę z minikatalogiem produktów opakowaną dodatkowo w jakiś rodzaj folii ochronnej).
Chwila obawy podczas rozsupływania pokładów taśmy i opakowania i w końcu jest...
Pierwszym wrażeniem jest ciężar- 153 g., cóż za dosyć potężnych rozmiarów 23.5 cm po rozłożeniu nóż musimy „pocierpieć” .
Rękojeść z 6061T6 Hard Anodized Aluminum swoją formą bezpośrednio odwołuje się do serii M16 zaprojektowanej przez Kit’a Carsona i podobnie jak swój poprzednik średnio się trzyma. Spocona dłoń ma tendencję do lekkiego ślizgania się. Co prawda szanse na zsunięcie się dłoni na ostrze podczas pracy są bliskie zeru, gdyż ostrze jest oddzielone od rękojeści poprzez fliper i wgłębienie, jednak byłoby warto zastanowić się nad zmianą okładzin. Szary metalowy klips został przymocowany trzema śrubami torx jakieś 2 cm ( nie przewidziano możliwości zmiany strony i kierunku klipsa) od krawędzi rękojeści co powoduje, że nóż dosyć mocno wystaje z kieszeni.
Folder otwiera się przy pomocy dwustronnego kołka, jednakowo dostępny dla prawo i lewo ręcznych, lub „flipera” ( zdecydowanie szybciej i wygodniej ;) ), obracając się na teflonowych podkładkach. Zabezpieczony jest linerlockiem dodatkowo usztywnianym blokadą LAWKS.
I rzecz najważniejsza ostrze J. Stal AUS 8- musimy wierzyć na słowo gdyż nigdzie na nożu nie ma takiej informacji, czyli klasyka CRKT w wersji ulepszonej. Długości 10 cm (9.9 cm krawędź tnąca) klasyczny spear point, w końcu ktoś pomyślał i wyprodukowano hybrydę: rękojeść M16 i ostrze M18. Firmowo naostrzony do stanu golenia , w moim egzemplarzu widać pewną asymetryczność ostrzenia w końcówce ostrza ( znaczy patrząc pod światło strona lewa wydaje się lekko mocniej zaakcentowana). Niestety nie wiem czy jest to uroda tego dokładnie egzemplarza czy też całej serii.
Ostrze wykończone według producenta- frost finish, wygląda zupełnie jak satin finish.
Poprzez szlif jak i grubość ostrza otrzymujemy naprawdę kawał bydlaka i również taki jest odbiór noża przez otoczenie.
hehe ale jaja.
Gratulacje Morgul, bo do mnie wlasnie tez dzisiaj przeszedl ten noz z tego saemgo sklepu.
Jest dokladnie tak jak mowisz - obawy przy otwieraniu koperty i przedzieraniu sie przez gaszcz folii (z torebek foliowych jednorazowych),
a co do asymetrycznosci ostrzenia to u mnie tez widac minimalna roznice.
Ale ogolnie noz mi sie podoba.
Flipper moglby miec troche wiecej pokarbowana powierzchnie bo sliska reka ciezko sie otwiera (zalezy to tez od stopnie dokrecenia sruby glownej).
Blokada mocno blokuje ostrze.
Reszte wrazen opisze jak troche go potestuje
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ile zapłaciliście za przesyłkę? I czy były jakieś problemy z zamówieniem czy poprostu wysłaliście maila z polskim adresem. Wiem że się głupio pytam ale mam zerowe doświadczenie z kupowaniem zza granicy.
nie wiem ile mi za to policzyli bo jeszcze nie mam rozliczenia z karty kredytowej, a rachunek nie przyszedl bo kazalem przyslac w oddzielnym liscie (mam nadzieje ze przyjdzie)
Ale na stronie jest wszystko napisane - mozesz wybrac rozne opcje wysylki - ja wybralem najtansza ($10).
Zamowienie skladasz na stronie w specjalnym formularzu.
Pozdrawiam
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Sorki za kiepskie fotki ale byly robione przy slabym oswietleniu i na szybko.
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Morgul - co do AKCENTU na czubku ostrza - chyba standart
chciiałem kupic jakiegos z seri m-16 ale te ostrza jakies takei za cienkie byly
qpilem "mala m-18 " nie załuje - świetny edc jak za 315 pln
uzywam nie oszczedzam - czasem ostrze jedyna wada lekko rdzewieje frame lock ??? czasami jak rozbiore to jakies takie dziwne rdzawe osady w okolicy mocowania a tak pozatym - z checia bym qpil m-21 w mniejszej wersji bo male rece mam a mi sie podoba .....
jeżeli chodzi o porównanie do aus-6 (mam bear clawa ) to tamten jest miekki jak gówno - jest znaczna różnica miedzy aus-6 a aus-8 i ogólnie nie polecam nic z tej slabszej - wqrwia mnie ze musze pazur misia czesto ostrzyć (mimo iż to nie edc to jablka pomarancze i marchewke oprawia zajebiście )
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Spyderco Police serrated
- Ponad rok temu
-
Z cyklu "Dlaczego wcześniej o tym nie pomyślałem"
- Ponad rok temu
-
Jaka ostrzarka?
- Ponad rok temu