Noże do rzucania
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rzucanie nożem formą obrony?? Koledzy zaraz rozniosą Cię na postach, szczególnie tutaj, i będą mieli rację. Daj spokój człowieku, nie da rady...
Pozdr
Mithr
Napisano Ponad rok temu
hehe... komu będzie się chciało 2 raz to samo pisać...Rzucanie nożem formą obrony?? Koledzy zaraz rozniosą Cię na postach, szczególnie tutaj, i będą mieli rację. Daj spokój człowieku, nie da rady...
Napisano Ponad rok temu
Moja domena to: tylko idiota wyrzuca broń przed walką, no ale nie każdy musi podążać tym kierunkiem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i poręczne jakie... nic tylko kilka sztuk na plecach nosićjak rzucać to polecam pillum -swietna rzecz do rzucania :twisted: :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zaznaczając że mam dwa noże (tzn drugi schowany w zapasie) i że pojedynek długo trwa to zdecydowałbym sie na rzut z odległośvci może pół metra, bez obrotu noża. zasymulowałbym cięcie od góry, przeciwnik usunałby sie poza dystans i... oberwał nożem w pysk. w tym czasie wyjąłbym drugi.
no dobra, troche to na wyrost.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Polecam zapytać jakiegoś weterana z 10 międzynarodowego commando pod dowództwem Smrokowskiego... Grupa wchodziła w skład 8 armii brytyjskiej... Duchy niemieckich wartowników też mogłyby coś dodać od siebie.. :twisted:Eyal Yanilov na swoim seminarium powiedzial, ze z czasow II Wojny Swiatowej jest znany tylko jeden przypadek smierci od rzuconego noza.
Co do samego rzucania... Nie polecam... Chyba, że jest się profesjonalistą w tej dziedzinie i ma się w zapasie kilka noży przeznaczonych tylko do rzucania.
Napisano Ponad rok temu
w takiej walce umówionej, w pojedynku (takim jak pisał tuwim) w którym mam pewność że jest tylko jeden przeciwnik a sekundanci będą pilnowali żeby nikt sie nie włączał... (czyli taka sytuacja jaką się często na sparingach ćwiczy. duzy dystans, noże wyciągnięte i gramy. )
zaznaczając że mam dwa noże (tzn drugi schowany w zapasie) i że pojedynek długo trwa to zdecydowałbym sie na rzut z odległośvci może pół metra, bez obrotu noża. zasymulowałbym cięcie od góry, przeciwnik usunałby sie poza dystans i... oberwał nożem w pysk. w tym czasie wyjąłbym drugi.
no dobra, troche to na wyrost.
Nie wydaje mi się to takie na wyrost, powiem wiecej przesparuje to z kumplem. A na razie z mojego doświadczenia moge wysnuć hipoteze, że taki rzut byłby bardzo niespodziewany, a tak krótki dystans dawałby nikłe możliwości uniku dla przeciwnika. nawet jesli nóż się nie wbije to może to dac chwile dezorientacji wystarczającą aby ozenic przeciwnika z drugą kosą.
punisher napisał:
Abstrahując od skuteczności rzutów w walce. Czy rzucanie nożami nie rozwija naszych umiejętności? Chyba tak. Choćby wyczucie dystasnu do celu, wyważenie noża. Czekam na wypowiedzi.
Dopiero jak zacząłem się uczyc rzucać doceniłem sporo dodatkowych możliwości jakie daje rzucanie, a przede wszystkim ogromną siłę z jaką wbija sie rzucony nóż. Wg mnie takie cwiczania dobrze wyrabiaja koncentrację i precyzję, która później przekłada się w mniejszym lub większym stopniu na precyzję zadawaniu niektórych ciosów. Wyrabia się też nieźle wytrzymałość ramion (tylko trzeba rzucac wtedy i lewa i prawą) oraz szybkość reakcji.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A nie wydaje mi sie zeby podczas realnej walki byl czas na kalkulowanie ,odleglosci i sposobu podkrecenia ostrza .
Świeta racja. Np. Ja bym żałował sobie rzutu nożem :twisted: , małe szanse że bym trafił. Pozatym przeciwnik zawsze go może go odrzucić lub sam sie nim bronic.
Zato szczerze wole unikać takich sytuacji.
Napisano Ponad rok temu
Przesparowalem to trochę i takie są moje wnioski.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jaką bronią najłatwiej sie ćwiczy??
- Ponad rok temu
-
Potrzebna pomoc z www
- Ponad rok temu
-
Nunchaku
- Ponad rok temu
-
Kraków i sekcje z kijem i nożem
- Ponad rok temu
-
Kupie nunchaku
- Ponad rok temu
-
Grunt to bezpieczne obchodzenie się z bronią!!!
- Ponad rok temu
-
Nunchaku VCD by Demura
- Ponad rok temu
-
Skad zamowic.
- Ponad rok temu
-
Broń czarnoprochowa
- Ponad rok temu
-
Kids! Don't try this at home (download)