kt
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
W KK więcej kopią niż w KT i niektóre kopy są troche podobne do tego w TKD ITF (np. boczne), bloki są miękkie (zaczerpnięte prawdopodobnie z goju-ryu).
A tak wogóle to w karate są całkiem niźle rozwinięte ćwiczenia oddechowe których w w TKD de facto nie ma.
I to na razie tyle z moich wrażeń i porównań.
Napisano Ponad rok temu
Zgadzam się natomiast z tym, że dzisiaj taekwondo i karate to odlegli krewni, ale dużo bliżsi niż np. taekwondo ITF i hung gar kung fu...
Pozdrówka
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie mów że bloki są miękkie. bloki miękkie to pewne modyfikacje wyćwiczonych bloków twardych, bo przecież nikt w walce nie będzie robił pełnego soto-uke, ale zgodnie z potrzeba czasu zmodyfikuje jego twardość do lekkiego zmienienia toru ciosuW KK więcej kopią niż w KT i niektóre kopy są troche podobne do tego w TKD ITF (np. boczne), bloki są miękkie (zaczerpnięte prawdopodobnie z goju-ryu).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
masz rację - Shotokan (KT), Kyokushin i Taekwondo -wszystkie trzy mają wspólne korzenie w osobie Gichina Funakoshi, ale przeszły różną drogę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mogę porównać kk z shorin. nie chcę generalizować, bo wiele zależy od trenera, stąd też proszę traktować to jako zestawienie doświadczeń własnych związanych z dwoma stylami, niż jako stricte ich porównanie.co sadzicie o karate tradycyjnym?? jak waszym zdaniem wypada w porównaniu z kk i pozostałymi stylami jak np tkd?
1. utwardzanie; kk postrzegane jest jako karate twarde, lecz mimo to mam wrażenie, że (pominąwszy dość dyskusyjne utwardzanie piszczeli) na shorin utwardzania i obtłukiwania jest więcej.
2. kumite; dużo więcej na kk. luźne sparringi na każdym treningu. od 6 kyu jeden trening tyg (na 3) poświęcany wyłącznie na walkę.
3. sparing zadaniowy; tylko na shorin
4. na kk tylko na początku trenuje się zuki na jodan, czy kin geri; szybko te techniki się zarzuca, bo na zawodach nie wolno. w okinawskich zawody to margines, więc ćwiczy się wszystko
5. w kk mało kata, w shorin bardzo dużo, kwestia gustu...
6. kata kumiwaza i bunkai.
pozdrawiam
artur
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Powiedz co cie wiecej ciekawi w temacie tych ataków
Napisano Ponad rok temu
ataki na jodan w shorin są. albo kontrolujemy uderzenie, albo biegamy w kaskach.
w kk utwardzało się brzuch i to ostrzej i częściej niż w shorin. reszta zaś utwardzała się przede wszystkim podczas kumite. w shorin robi się to na dwa sposoby:
1. stajesz z gościem naprzeciwko i wymieniacie sie low kickami na udo, lub mawashi na ramię, brzuch, lub stukacie przedramionami lub cokolwiek
2. ty robisz kata, a jakieś przesympatyczne dziewczę (na wyposażeniu klubu) lata dookoła i tłucze gdzie popadnie. siłą rzeczy musisz mieć wszystko napięte i wszystko twarde
pozdrawiam
artur
Napisano Ponad rok temu
Heian OI Kumi, Taiji Shodan, Kaminari, Meikyo Shodan i Nidan
Organizacją Shotokanu jest ITKF Fudokanu ITFKF.Prezydentem "tradycyjnego" shotokanu jest Nishiyama, prezydentem fudokanu jest Ilja Jorga, nie mylić z Vladimirem Jorga prezydentem ETKF.
W Fudokanie większą wagę przykłada się do zachowania zdrowia ćwiczących.
Napisano Ponad rok temu
W Fudokanie większą wagę przykłada się do zachowania zdrowia ćwiczących
Co to oznacza ? Na czym polegaja roznice ?[/code]
Napisano Ponad rok temu
Bynajmiej jednak jeżeli mi się uda dostać na studia do trójmiasta to jest tam sekcja Shorin-ryu więc się przejdę i spróbuję. Zdaje mi się że ta szkoła moze mi bardziej odpowidać (więcej realizmu w kumite, i low-kicki których nijak nie widać na naszej sekcji, no i interpretacja kata wykonywana jak należy, byanjmiej wiadomo po co się kata czwiczy) tylko ciekawi mnie potem jak jest z stawami po 10 latach traningu to by było w zasadzie ostatnie pytanie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Fudokan ma przede wszystkim zadanie nauczyć takiej techniki, która nie szkodzi zdrowiu. I.Jorga jest z zawodu lekarzem, więc to chyba miało na to największy wpływ.
Konkretnie chodzi np. o niedwyrężanie stawów(przeprosty łokci, "przekręcanie " kolan w mawashi itp) Musiałbyś poczytać książkę i.Jorga "Moja droga" - tam to dokładnie wyjaśnił.
Ma to jednak jedną wadę. Techniki stają się bardziej "miękkie" i są zdecydowanie słabsze. Do tego dochodzi jeszcze sport - zawody niekontaktowe. Mówiąc krótko - gość ma zajebistą technikę, ale w jego technikach nie ma wielkiej siły.
Do ćwiczących Kyokushin:
technika kt jest zdecydowanie inna niż kyokushin, gdyż główną bazą kt jest dynamiczny shorin(shuri-te), a kyokushin siłowy shorei (naha-te). Dlatego mówienie o brakach technicznych w tak różnych stylach mija się z celem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
OŚWIADCZENIE
- Ponad rok temu
-
Podzialy w Kyokushin
- Ponad rok temu
-
ideogram karate
- Ponad rok temu