Działanie wapna przy wysypkach
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wprawdzie jednego słowa nie zrozumiałem, ale zajrzałem do encyklopedii i już wiem.Na stabilizacyjnym działaniu na błońę komórkową mastocytów co zmniejsza ich skłonność do uwalniania histaminy - podstawowego mediatora reakcji alergicznej. Howgh
Dziękuję za wyjaśnienie.
Komórki tuczne, mastocyty, komórki wchodzące w skład tkanki łącznej, występujące w skórze, błonach śluzowych i układzie limfatycznym. Odgrywają olbrzymią rolę w mechanizmie alergii, ze względu na zawartość mediatorów tkankowych takich jak: histamina, serotonina czy heparyna, zmagazynowanych w ziarnistościach komórkowych.
W stanach alergicznych mastocyty są opłaszczone przez immunoglobuliny klasy IgE. Po przyłączeniu alergenu do IgE dochodzi do uwalniania ziarnistości mastocytów, co z kolei wywołuje typowe objawy alergii. Z tego względu współczesne leki przeciwalergiczne takie jak np. kromoglikan dwusodowy, stabilizując błonę komórkową komórek tucznych zapobiegają uwalnianiu ich ziarnistości.
Napisano Ponad rok temu
otoz wczoraj wieczorkiem zjadlem pomaranczke 8) , i wokol ust pojawilo mi sie jakies zaczerwienienie, nie wiem skad to od pomaranczy :roll: ,
poszedlem do lekarza, a pani doktor powiedziala ze popeklay drobne nacyznia krwionosne, ale nie moge uwierzyc ze od pomaranczy, zaczerwienienie pojawilo sie zaraz po jej spozyciu, o co chodzi
aha i dostalem wapno na to w tabletkach i zakaz cytrusow i kwasnych potraw
Napisano Ponad rok temu
sorry za 2 posty
Napisano Ponad rok temu
proponuje polskie jabłka - nikt ich nie wozi przez miesiac (lub dłużej) w kontenerze...
to rzadko kto mówi głośno, ale gdy do polskiego portu dopływa kontenerowiec z cytrusami to cały transport jest sortowany i ok 30% idzie do śmieci. reszta, która przez ten miesiąc kisiła się ze zgniłkami w jednym kontenerze trafia do sklepów. a zarodniki pleśni nie tak łatwo usunąć. ludzie, którzy otwierają taki kontener noszą maseczki na twarzy...
Napisano Ponad rok temu
ale ze w tych pomaranczach itp. sa rozne pestycydy, nawozy to chyba dziecko wie, tym nie jestem akurat przerazony, ale te plesnie :blus:
Napisano Ponad rok temu
spróbuj bez maseczki wejść do kontenera, w którym przez miesiąc gniły pomarańcze...
poza tym, że nieprzyjemne to bardzo niebezpieczne. masa zarodników pleśni w powietrzu.
O toksycznych pleśniach w jedzeniu:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] (polecam całą stronę...)
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
smacznego.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wiem.onet.pl
Histamina, zasadowy związek heterocykliczny o bardzo silnym i różnokierunkowym działaniu w organizmie, zmagazynowany w formie nieczynnej w komórkach tucznych.
Histamina wpływa m.in. na: sekrecję i perystaltykę przewodu pokarmowego, ciśnienie krwi (powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych), wzrost przepuszczalności naczyń krwionośnych (powoduje obrzęki alergiczne i bąble pokrzywkowe), wzrost wydzielania śluzu i skurcz drzewa oskrzelowego.
Budowa przeciwciała
Histamina jest jednym z głównych mediatorów jakie wyzwalają się w ustroju pod wpływem reakcji antygenu z przeciwciałem, w przebiegu alergii wczesnej. Uwolnienie histaminy doprowadza m.in. do: wstrząsu anafilaktycznego, astmy, pokrzywki, kataru siennego.
Napisano Ponad rok temu
naszczescie juz zeszlo
Napisano Ponad rok temu
A propos histaminy, żeby nie było, że jest tylko zła :-)
Jakby miała być tylko zła - toby jej nie było. Jest bardzo ważna w procesie zapalenia i innych reakcjach obronnych.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
koks a suplementy
- Ponad rok temu
-
lewa strona:/
- Ponad rok temu
-
Sauna po treningu
- Ponad rok temu
-
nikotyna a treningi
- Ponad rok temu
-
Przeskakujące kolano
- Ponad rok temu
-
Jakie witaminy dla ćwiczących sztuki walki
- Ponad rok temu
-
waga ciała
- Ponad rok temu
-
Dla palaczy.
- Ponad rok temu
-
Operacja kolana, czy to możliwe w Krakowie?
- Ponad rok temu
-
Czy cukier krzepi ?
- Ponad rok temu