linki z "takimi" ukladami...
Napisano Ponad rok temu
A - uderzenie z gory w glowe prawa reka
B - blok lewa reka i uderzenie z gory w glowe prawa reka
A - blok lewa reka i uderzenie z gory w glowe prawa reka
B- ...
itd
kiedys w "samuraju" byly prezentowane takie formy - no i jeszcze widzialem na filmie dokumentalnym o brucie lee.. chcialbym opisy do takich technik.. niestety w okolicy nie ma klubow kung fu.. chociaz z netu bym jakos skorzystal..
z tego co mi wiadomo to w wing tsun sa takei uklady - mozecie podac mi linki do tego typu rzeczy.. albo jakies filmiki......
trenuje jj, a u nas nie ma czegos takiego..
Napisano Ponad rok temu
1) typowe cwiczenie technik: takie cos jak opisujesz czyli np: atak cheng choy obrona qua choy, qua jit, cheng-choy (przepraszam lingwistow - pisze jak to mniej wiec zapamietalem fonetycznie)
2) formy podwojne - czyli powiedzmy kilkanascie/dziesiat takich atakow i obron wykonywanych w sformalizowanej kolejnosci
mysle, ze obydwie te rzeczy wystepuja praktycznie w kazdym styku kung-fu, i raczej watpie zeby sie dalo cos sensownego na ten temat napisac. Cala magia lezy tu bowiem w mechanice poszczegolnych ruchow i to raczej ciezko slowami opisac bez instruktora, ktory jest w stanie to wytlumaczyc i POKAZAC.
pzdr
Arkadesh
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rzeczywiście się nie rozumiecie
Arkadesh, flow drills mają to do siebie, że stanowią zamkniętą sekwencje technik, którą można ćwiczyć "w kółko" tzn. nie ma tam wyraźnego "końca" sekwencji, ona jakby to powiedzieć... zapętla się.
Rzeczywiście widziałem takie rzeczy w wing tsunistów kiedyś i była to prościutka sekwencja prosty, zbicie, prosty zbicie i tak dalej połączone w system "łańcuchowych uderzeń". Ale yongchunquan stanowi tu chyba wyjątek, flow drills jako takie występują w chińskich systemach stosunkowo rzadko, częściej spotyka się różnego typu ćwiczenia określane jako tui shou czyli przepychanie rąk (w ychq tego typu ćwiczenia nazywają się chi sao czyli sklejone ręce). Tego typu ćwiczenia nie są jednak typowym flow drillem, bo zakładają pewną dowolność technik w swojej swobodnej formie. Ponadto koniec sekwencji jest tu nieprzewidywalny
W formie bardziej ustalonej natomiast też nie są flow drillem, bo nie ma zachowanej określonej kolejności wykonywanych technik, zazwyczaj jest pewna powiedzmy pula technik z których można w dowolnej kolejności korzystać, swobodnie je łącząc.
K.
Napisano Ponad rok temu
To sie chyba nazywa "formy walki" albo cos w tym stylu. Moze gdzies na stronach ymaa jakies filmiki beda.
Napisano Ponad rok temu
dzieki za sprostowanie.. czyli chi sao t otakie "zaawansowane" flow drills.. ktore na wyzszym poziomie tez jest "luzne" - duzo rzeczy mozna ze soba laczyc - zaleznosc od chwytu noza..
moglbym dostac adresy jakichs takich stronek?
w filmikach ktore mam z tego forum, sa kombiacje ktore koncza sie ciosem prostym po kilku takich zbiciach - chi sao tak? o cos takiego mi chodzi..
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Trudnosci techniczne w wing tsun. wing chun
- Ponad rok temu
-
"pendzle baguazhang"
- Ponad rok temu
-
Ksiazka Skarg i Wnioskow, Wyzwisk i Obelg
- Ponad rok temu
-
Qigong - rzeczywistość a domysły i imaginacje
- Ponad rok temu
-
Do czego prowadzi sekciarstwo...
- Ponad rok temu
-
Yin Yang bapanzhang
- Ponad rok temu
-
Nefrytowy cesarz
- Ponad rok temu
-
36th chamber of shaolin kto mi moze przegrac ZAPŁACE!!
- Ponad rok temu
-
Bron kung-fu !!
- Ponad rok temu
-
shaolin cup- Berlin
- Ponad rok temu