Teleskopy i noże w krajach europejskich - ich legalność
Napisano Ponad rok temu
Z góry dzięks.
Napisano Ponad rok temu
"Ustawa z dnia 21 maja 1999r. o broni i amunicji
Dz. U. z dnia 19 czerwca 1999r
Art. 4.
1. Ilekroć w ustawie jest mowa o broni, należy przez to rozumieć:
[...]
4) narzędzia i urządzenia, których używanie może zagrażać życiu lub zdrowiu:
a) broń białą w postaci:
- pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału,
- pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujących kij bejsbolowy,"
Niestety w Polsce nielegalna
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam na myśli inne kraje europejskie.
Napisano Ponad rok temu
jakos nikt nie zwócił uwagi:) wiem nie o tym mowa, ale z ciekawostek:)
Napisano Ponad rok temu
Szwajcaria ma zabawne przepisy, bo wjechać tam nie wolno z niczym większym niż damski nożyk do listów. Za to potem możesz kupić na miejscu każdego Victorinoxa.Jeżeli wiecie jak to jest z kupnem i noszeniem przy sobie pałki teleksopowej lub noża w krajach europejskich, to prosiłbym o umieszczenie tych informacji/linków tutaj.
Z góry dzięks.
Kiedyś dawno temu był artykuł w Polityce, o pułapkach czychających na granicy.
Napisano Ponad rok temu
kooniu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Oczywiscie mowie tu o noszeniu i uzywaniu noza w strefach zurbanizowanych.
Chetnie poczytam jak sprawa sie na odnosnie cieplego Poludnia, chyba tam jest luz.
BTW sam wybieram sie chyba do Danii...i jak ja przezyje te 2 miesiace bez noza, co?
Napisano Ponad rok temu
Tak ze trzy lata temu można było nosić składaki o ostrzu poniżej 2 cali bez blokady. Teraz podobnież na ulicach Anglii nie tolerują ABSOLUTNIE NIC CO MA OSTRZE!!! Wpakują do ciupy na kilka dni i deportują nawet za Victorinoxa! Tak przynajmniej wyczytałem ostatnio... a jak jesteś obywatelem UK to do paki na dwa latka 8O Nawet na ulicach są plakaty "A knife on a street can slash 2 years of your life". Tyle wyczytałem w sieci...
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem jak jest teraz
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kolega mi opowiadał, że jego znajomy musiał sobie wyrabiać papier na prymitywny nożyk do dłubania w drewnie (taki montersko-stolarski, do pracy).
A jak tam patrzą na Swiss tech UtilyKey ?
Ostrza w tool'ach typu Swisscard ?
Albo poczciwe Leathermany z tych klasy Wave i Supertool ? Też jak nóż traktują ???
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W Polsce w tym wypadku lepiej (nie wierze, ze to napisalem ).
Napisano Ponad rok temu
nikt sie nie czepiał(moze mam szczescie)
w połowie marca znów jade na tydzien wiec bede tesotował dalej:)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jacek P.
Napisano Ponad rok temu
Odnośnie noży w Wielkiej Bryt. to trzeba mieć trochę szczęścia. Cztery lata temu trzeba rzadko widziałem by policjanci kontrolowali kogoś tak po prostu na ulicy, (a sam nosiłem nóż), ale to już zabawa na własne ryzyko.
Swoją drogą można było spokojnie wejść do sklepu i kupić nóż (nawet duży) a nawet kuszę wojskową i nie było potrzebne żadne pozwolenie.
Nie wiem jak jest w tej chwili.
pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Swoja droga ciekaw jestem czy ten moj znajomek sie nie myli i faktycznie teleskopy sa tam legalne. Musze to jeszcze podrazyc
A na koniec ciekawostka troche OT: "wiatrowki" mozna spokojnie posiadac, ale nie mozna ich nosic przy pasku jak w Polsce, a jedynie w specjalnej walizeczce, futerale, etc. (zeby dzieciaki sie w Rambo nie bawily, policjantow w konfuzje wprawiajac )
Pozdrowienia dla obiezyswiatow!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
iaido w Gorzowie
- Ponad rok temu
-
Obrona w realu
- Ponad rok temu
-
Kluby FMA w Warszawie