Historia Shorin-Ryu
Napisano Ponad rok temu
co do przedstawicielstw to najbardziej znane w świecie szkoły shorin-ryu to shidokan (Miyahira) i w panująca w U.S.A shorinkan (Nakazato).
zaś co do Okinawskich styli występujących w PL to shorin-ryu, Matayoshi Kobudo, Goju-Ryu i Ryu-Te, więcej nie zanotowałem oprócz jeszcze działajacej dawno Koryu Uchinadi
Napisano Ponad rok temu
Niepelny przekaz w przypadku wiekszosci stylow shorin -ryu, chodzi o ostatnie kata "hakutsuru" - bialy zuraw, ktore oficjalnie nie istnieje w shorin-ryu. Dlaczego? Poczytajcie ten wywiad:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Jego adres zamieszkania na Okinawie jest znany nielicznym. Nie prowadzi regularnej szkoly. Nieraz daje pokazy. Jego przyjacielem i uczniem jest Pan o nazwisku Rick Rose, imie okinawskie nadane mu przez Nishihare to Ryuoku, znany dzisiaj jako Ryuoku Sensei. Tez regularnie juz nie naucza.
Kiedys sie interesowalem tymi sprawami. Ciekawil mnie wlasnie bezposredni przekaz w linii rodzinnej tak jak to mialo zawsze w szlacheckich rodzinach miejsce i po Matsumurze MUSIAL byc spadkobierca pomimo iz wielu mistrzow takze z nim cwiczylo, no bo przeciez Shorin Ryu szkol jest dzisiaj wiele. Jednak ten pelny przekaz, przekazywany w rodzinie i zazdrosnie strzezony jest tylko jeden. Wyroznia go wlasnie hakutsuru kata - bialy zuraw.
Zapraszam do zabawy w tropienie watku....
Napisano Ponad rok temu
jest to ciekawy temat, jednak ćwiczyć ten styl jest nie możliwe z braku kontaktów z instruktorami . Można natomiast zamówić Video kasetę , która widnieje na tej stronie ( którą podałeś) w celu poszerzenia widomości na temat tego stylu.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Wiedza na temat walki przekazywana byla ZAWSZE w gronie rodzinnym. Skoro po kontakcie z Matsumura (linia Itosu) Ci ludzie byli w stanie stworzyc cala galaz systemu to w takim razie ta druga galaz musi byc sila rzeczy bardziej kompletna, poniewaz wiedza byla przekazana w CALOSCI, zgodnie z zasada dziedziczenia...
Inaczej mowiac, linia Itosu i cala rodzina Shorin wywodzaca sie z tej galezi moze byc niekompletna w porownaniu z galezia rodziny Matsumura-Soken-Nishihara...
Kiedys mnie to interesowalo, poniewaz sledzilem zwiazki karate okinawskiego z chinskim bialym zurawiem. Z tego co wysledzilem, najbardzioe zaawansowane kata - hakutsuru, bedace podsumowaniem kareate Matsumury jest wlasnie najbardziej chinskie i podchodzi pod style Foshan bardziej niz inne...
Obecnie i tak poszedlem w inna strone, jak widac na podpisie.
Kiedys jednak wymienialem korespondencje z Ryuoku (ktory 20 lat spedzil na Okinawie i cwiczyl pod okiem Nishihara i takze Soken i ciekawe rzeczy mi opowiadal na temat hakutsuru i ZUPELNIE innego podejscia do zagadnienia po poznaniu hakutsuru, niz maja style z rodziny Shorin (Itosu).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Skąd Matsumura umiał to co umiał? Chodzi mi w szczególności o elementy japońskiego ju-jitsu? Źródła z którymi się zetknąłem podają, że nauczył się ich od samurajów rodu Satsuma. Osobiście wydaje mi się to dziwne, że samurajowie, którzy dość zazdrośnie strzegli swoich tajemnic, uczyli jakiegoś "okinawańca" z okupowanego kraiku. Kilka razy się nad tym zastanawiałem, ale nic spójnego nie przychodzi mi do głowy.
Pozdrawiam serdecznie
art3ule
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co do kata, naichanhi. to chodzi o to ze dawniej naichanhi jako takie jakie jest dzisiaj to stworzył Itosu.
najpierw było jedno naichanhi ale forma była bardzo długa a ze Itosu wprowadzał karate do szkol to podzielil jedno kata na trzy aby łatwiej studenci mogli sie ich nauczyc. pinany tak samo zostaly stworzone z passai i kushanku dla potrzeb szkolnictwa.pinany zawieraja ruchy z w/w form i są baza przygotowawcza do wyzszych kata.
Napisano Ponad rok temu
w Twoich źródłach nie ma nic o jiu jitsu Matsumury, pewnie trzyule ma inne źródła.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Cwiczyl tez z innymi Chinczykami ale z kim nie pamietam juz dokladnie. Wiekszosc "guru" okinawskich styli uczylo sie w Chinach. Wiekszosc w Fujian. Zrodel tez nie przytocze, poniewaz musialbym poszukac, a teraz moje zainteresowania poszly w zupelnie innym kierunku. Takze na pewno nie jiujitsu a bardziej chinski rodowod.
W weekend jak odpale mojego starego kompa to postaram sie wkleic to co mam, bo szukac po necie nie mam za bardzo czasu...
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem na ile to źródło jest dla Ciebie warte uwagi ale A. Staniszew w swojej książce "Lekcja karate" napisał że Matsumura uczył się rodzinnej sztuki walki klanu Satsuma.
ksiązka została dobrze przyjęta na Okinawie i z tej okazji moge przypuszczać że mistrzowie z Okinawy potwierdzają to co zostało napisane w książce.
Napisano Ponad rok temu
Równie dobrze mogło to oznaczać ken-jitsu. :roll:kurde no faktycznie zmienili text na stronie www.
Nie wiem na ile to źródło jest dla Ciebie warte uwagi ale A. Staniszew w swojej książce "Lekcja karate" napisał że Matsumura uczył się rodzinnej sztuki walki klanu Satsuma.
Napisano Ponad rok temu
będę wdzięczny jeżeli coś znajdziesz
pozdro
Napisano Ponad rok temu
pinany tak samo zostaly stworzone z passai i kushanku dla potrzeb szkolnictwa.pinany zawieraja ruchy z w/w form i są baza przygotowawcza do wyzszych kata.
Yuda - jesli chodzi o piniany - to chyba nie całkiem z passai i kushanku.
Nawet na polskiej stronie Shorin-ryu jest taki opis:
PINAN
Kata te zostały ułożone przez Anko Itosu w 1907 roku. Ich pierwowzorem były stare proste nieistniejące już kata Chanan oraz zaawansowane kata Kushanku. Powodem ich ułożenia było wprowadzenie przez Itosu karate do szkół na Okinawie.
Zresztą już chyba nawet była tu kiedyś o tym dyskusja na BUDO.
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kyokushinkai do karate w Legnicy
- Ponad rok temu
-
Polski Zwiazek Karate
- Ponad rok temu
-